Svako od nas bi voleo da zna kako njegovi kupci-klijenti razmišljaju, da li su zadovoljni proizvodom, uslugom, cenom, šta bi želeli da vide u ponudi a šta bi želeli da im se više ne nudi kao i mnoga druga pitanja koja su vam do sada pala na pamet. Velike kompanije imaju specijalno razvijane aplikacije za potrebe anketiranja klijenata koje su u velikoj većini slučajeva povezane za nekim CRM sistemom gde uneseni podaci skladište i analiziraju (naravno i Microsoft Dynamics CRM na čijim implementacijama i sam radim ima svoje moćno oružje za ove potrebe Click Dimensions). Međutim nemaju svi mogućnost ili potrebu da koriste ovakve moćne alate već žele da povremeno anketiraju svoje klijente i tako prikupljene podatke upotrebe u datom trenutku.

Za sve vas koji ste se prepoznali u prethodnoj rečenici postoji jednostavno, brzo i što je najvažnije besplatno rešenje za prikupljanje informacija putem interneta koje ću opisati u ovom postu. Namerno sam rekao informacija jer ne bih želeo da pomislite da je ponuđeno rešenje isključivo za anketiranje, može se koristiti i za ostale potrebe koje imate kao što su prijave za događaje, prikupljanje potencijalnih korisnika, nagradne igre i ko zna šta već.

Prvi preduslov koji morate ispuniti je posedovanje Microsoft naloga (isti nalog koji možda već koristite za servise kao što su Hotmail, SkyDrive, Xbox LIVE ili koristite neku e-mail adresu koja se završava sa outlook.com, live.com ili hotmail.com). Za sve vas koji nemate Microsoft nalog na sledećoj stranici ga možete kreirati https://signup.live.com. Nakon kreiranja naloga potrebno je da se ulogujete na sledeću stranicu https://skydrive.live.com/ gde dobijate interfejs u sada već prepoznatljivom Windows 8 dizajnu. Ono što je zaista sjajno je što je kompletno okruženje na srpskom jeziku tako da neće biti problema sa snalaženjem (ako izuzmemo smešne prevode sa kojima ćemo se upoznati u daljem tekstu :))

Sledeći koraci su izbor kreiranja nove ankete kroz opciju kreiraj i dodela naziva ankete:

Anketa1

Anketa2

Nakon ovog izbora otvara se stranica na kojoj treba dodati sva željena polja na koja želite da dobijete odgovore kao i da unesete naslov i opis ankete.

Anketa3

Veoma je važno uneti smislen naslov i opis ankete koji će pomoći vašim klijentima da se upoznaju sa temom ovog upitnika.

Prvo pitanje je automatski kreirano i njegova podešavanja će se pojaviti u trenutku kada ga izaberete:

Anketa4

Da pojasnimo opcije koje se mogu iskoristiti prilikom podešavanja novog polja.

Pitanja mogu imati naslov i podnaslov (evo veselih prevoda) što u prevodu na običan jezik znači pitanje i obrazloženje pitanja. Obrazloženje pitanja možete iskoristiti ukoliko je to potrebno a preporuka je da ga koristite kao napomenu na koji način odgovor treba popuniti.

Tip odgovora vam nudi mogućnost da ograničite slobodu unosa odgovora onoga ko popunjava ovakvu formu. Ovo je veoma korisna funkcija jer se standardizovani odgovori mogu kvalitetnije analizairati, primer ćete videti pri kraju teksta. Svakako je preporuka da se ponude odgovori onom ko popunjava formu i svesti polja sa slobodnim odgovorom na realni minimum.

Odgovori mogu biti sledećeg tipa:

  • Tekst
  • Tekst pasusa – više redova teksta (upozorio sam vas na smešne prevode :))
  • Broj
  • Datum
  • Vreme
  • Da/Ne
  • Izbor

Opcija „potrebno“ označava obavezno polje koje je neophodno popuniti da bi se forma snimila.

Podrazumevani odgovor se može koristiti za olakšan unos podataka tako što će se prilikom otvaranja forme automatski popuniti podrazumevani odgovor a onome ko popunjava će biti ostavljena mogućnost da ga izmeni ukoliko se ne slaže sa ponuđenim.

Ukoliko želite da promenite redosled odgovora to možete uraditi jednostavnim prevlačenjem odgovora na željeno mesto na formi.

Nakon kreiranja željenih polja i ponuđenih odgovora izaberite opciju „sačuvaj i prikaži“ kako biste sačuvali upitnik i pregledali njegov izgled.

Anketa5

Nakon izbora ove opcije se otvara stranica za pregled u okviru koje možete nastaviti dalje ka generisanju linka preko kojeg možete podeliti ovu anketu sa željenim auditorijumom preko opcije „Podeli Anketu“. Nakon toga izaberite opciju „Nabavi vezu“ što će generisati duži link koji možete skratiti opcijom „Skrati“.

Anketa6 Anketa7 Anketa8

Ovako kreiranu anketu mogu videti svi korisnici interneta koji dobiju jedan od gore navedenih linkova, a popunjeni odgovori će se pronaći u novokreiranoj Excel tabeli čiji će nazivi kolona odgovarati pitanjima koja ste definisali.

Anketa9

Ukoliko želite da vidite kako opisana anketa izgleda, i sami je popunite, to možete uraditi na sledećoj adresi http://sdrv.ms/17tKosj

O određivanju prava pristupa, analizi dobijenih podataka i drugim funkcionalnostima Microsoft usluge Sky Drive ćemo više govoriti u narednim tekstovima.

(Visited 58 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin