Svedoci smo brzog napretka tehnologije u poslednjoj dekadi. Kako nam se prezentuju sve brži i bolji uređaji, a paralelno sve više upotrebljavamo Internet servise kod kuće (Facebook, Gmail, LinkedIN, DropBox, OneDrive …) tako nam se menjaju i očekivanja na poslu koja imamo u vezi sa tim naprednim tehnologijama. Porast očekivanja je posebno izražen u vezi sa poslovima koji zahtevaju brzu reakciju – diktiranu tempom koji očekuju klijenti. Na zahteve moramo da odgovorimo “bilo gde, bilo kad i sa bilo kog uređaja”. Možda su ova očekivanja upravo najviše izražena kod prodavaca ili menadžera prodaje. Naposletku, zar nije još 2010. godine uvođenjem iPad-a, a kasnije tableta ili sličnih računara kreirana atmosfera koja će voditi ka tome da prodavci odbace svoje laptopove ili druge “povezane” uređaje? Zar rad na uređaju bez kabla ne predstavlja idealnu situaciju za prodavca na terenu? Zato sa sigurnošću možemo očekivati najviše promena upravo na ovom polju.

CRM Sales Dashboard Bez obzira na to da li ste između dva sastanka na terenu ili ste u avionu na 3000 metara iznad zemlje nove funkcionalnosti Dynamics CRM platforme vam pružaju priliku da budete povezani sa vašim poslovnim informacijama. Prvo šta vam mobilna aplikacija prikazuje je takozvana prodajna kontrolna tabla (Dashboard) gde su jasno prikazani vaši prioriteti – zadaci, raspored obaveza, klijenti i potencijalne prilike za poslovanje. Naravno, kontrolna tabla se može prilagođavati i putem nje možete pristupiti svakom pojedinačnom zapisu za detaljne informacije.

Licenca za mobilnu aplikaciju je uključena u Dynamics CRM licencu i jedan korisnik može instalirati aplikaciju na neograničen broj tablet uređaja ili pametnih telefona. Značajno je napomenuti da aplikacija podržava vodeće mobilne platforme – Android, iOS i Windows. Aplikacija za tablet uređaje je optimizovana za rad putem dodira (touch friendly). Korisnici su u stanju da organizuju dnevne aktivnosti i upravljaju svojim kontaktima pomoću nekoliko dodira ili pokretom prsta. Bez obzira na to da li je reč o 9,7″ iPad-u, 10,8″ Microsoft Surface ili 7″ Android tabletu prikaz se lepo optimizuje kako bi bio u celosti prikazan na ekranu.
Sa početnog ekrana možete kreirati nove zadatke, ažurirati kontakte, pregledati vaše klijente ili pristupiti potencijalnim kontaktima i poslovnim prilikama. Time ćete uvek i na bilo kom mestu biti upoznati sa svim relevantnim informacijama o vašim klijentima. Želite da obavite neku prodajnu aktivnost na terenu kao što je poseta, poziv ili da slikate prodajni objekat putem kamere ugrađene u mobilni uređaj? Nikakav problem. Nalazite se samo par dodira od obavljanja te aktivnosti. Bitne poslovne informacije možete posebno označiti tako da budete sigurni da ih nećete propustiti.

CRM Sales Dashboard

Impresivno je kako možete kreirati i nove zapise. Jednostavnim dodirom (iPad, Android) ili pokretom (Windows) brzo možete popuniti formulare za klijente, kontakte, potencijalne kontakte, poslovne prilike ili uneti novog konkurenta. Time prodavac, dok je na terenu, lako može uneti predlog za kreiranje novog potencijalnog kontakta ili poslovne mogućnosti (npr. otvorena nova radnja).

Sve navedeno su sjajne prednosti. Međutim aplikacija ima i ograničenja o kojima treba voditi računa. Ipak Dynamics CRM obiluje sa funkcionalnostima koje teško mogu da se smeste u mobilnu aplikaciju. Mapiranje radnih tokova i mnoge izmene sistema ne mogu da se izvedu na mobilnoj aplikaciji. Za zahtevnije podešavanje Dynamics CRM sistema i mobilne aplikacije postoje zasebna rešenja i platforme koje možete koristiti. Reč je o komplikovanijim zahtevima, kao što su porudžbine na terenu, obavljanje merčendajzing poslova, geo tagovanje lokacija klijenata, ili izrada komplikovanih formulara za sprovođenje prodajnih aktivnosti (upravljanje marketing sredstvima, postavka POS materijala, kontrola ugovora sa klijentima …). U sledećem postu ću navesti detaljniji opis tih mogućnosti i samog rešenja.

Za sad pogledajte kratak prikaz Microsoft Dynamics CRM mobilne aplikacije:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1H23cYvQcys&feature=youtu.be]

Samu mobilnu aplikaciju možete pronaći na: Windows Store za Windows, iTunes za Apple i Google Play za Android uređaje. Naziv aplikacije na navedenim mestima je Microsoft Dynamics CRM i besplatna je za preuzimanje. Za testiranje aplikacije biće vam potreban CRM sistem. Možete probati na svom Dynamics CRM sistemu, Microsoft CRM Online ili da na www.crmhosting.rs zatražite besplatan demo. Extreme CRM tim će vam veoma rado pomoći da povežete mobilnu aplikaciju sa CRM sistemom.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin