Birajući temu za sledeći post u okviru našeg security biltena, osvrnuli smo se na to šta čitaoci traže i koje teme ih interesuju u vezi bezbednosti računara. Najčešci upiti koji korisnici postavljaju su:

  • Antivirus za slabije i starije računare
  • Besplatan antivirus / antivirus free
  • Besplatan ili plaćeni antivirus?
  • Koji antivirus da kupim?

Proizvođači AV softvera

Upiti su krajnje jednostavni i direktni, ali odgovori na njih nisu, ili su različiti od sajta do sajta. Prelistavajući po netu šta je već napisano, nisam naišao ni na jedan članak za koji bih mogao da kažem da je sveobuhvatan i da je obradio temu u potpunosti, tj. objasnio korisnicima kako se bira najbolje rešenje. Google pretraga uglavnom vodi na proizvođaće antivirusnog softvera i trgovine koje love posetioce po keyword-ima (ključnim rečima pretrage) i, očekivano, hvale svoje proizvode. Na forumima većina korisnika preporučuje svoje adute na osnovu manje-više subjektivnog iskustva i u nadmetačkom, „moj je bolji od tvog“ tonu. Tu i tamo se pojavi poneki članak na benchmark sajtovima koji testiraju softver i porede performanse trenutno aktuelnih proizvoda, ali su za moj ukus prebogati terminima koji nisu u dovoljnoj meri objašnjeni i stvaraju zabunu, pogotovu onim čitaocima koji se prvi put sa njima susreću. Šta znači i čemu služi firewall, čak i prevedeno – zaštitni zid? Ili Intrusion prevention system, Parental control, SSL protocol filtering? Zašto su programi sa tim zvučnim nazivima bolji i da li je besplatna antivirusna zaštita ipak dovoljna? Kako nezavisne testne laboratorije testiraju proizvode i šta to krajnjem korisniku znači? Zašto se ti testovi ponekad razlikuju i koji su relevantniji? Većina tekstova ne odgovara na ova pitanja nego kopira kvartalne izveštaje odabranih nezavisnih laboratorija, navodi prednosti i mane taksativno i bez pojašnjenja u kojoj meri su važne za ukupnu bezbednost, pa vođeni rezultatom testova i kraćom proverom softvera navode korisnike na odredene proizvođace po izboru. Sa osmogodišnjim iskustvom u antivirusnoj industriji i tehničkoj podršci, odgovorno tvrdim da više od 95% korisnika ne zna šta radi heuristika, ne zato što ne mogu da shvate, nego zato što im niko nije objasnio. Čemu onda služi izveštaj o performasama heuristike?

S druge strane, razumljivo je što je to tako. Ko će, zaboga, da se vraća na osnove bezbednosnih tehnologija i objašnjava korisnicima šta određeni pojmovi znače, to bi bio kilometarski tekst! IT news i benchmark sajtovi uglavnom obrađuju važne vesti, novine i prate informacione tehnologije, pa je logično je da editori nemaju dovoljno vremena, a ni prostora po preporučenom obimu članka, da korisnicima ponavljaju odgovore na pitanja iz osnova. Šta više, rezultati testiranja AV proizvoda se svake godine menjaju, pojavljuju se novi igrači, vendori se smenjuju na liderski pozicijama, a sve to neko mora da prati i izveštava. Za osnove služe forumi, blogovi, poznanici sa iskustvom i Internet sa beskrajnom količinom informacija. Postoji još jedan način za korisnike koji se ne snalaze po forumima, ne prate blogove, nemaju verzirane poznanike i ne snalaze se sa pretragama – kupite softver, pa ispitujte tehničku podršku! Šta više, možda postoje kompanije koje će vam izaći u susret i u probnom periodu, i potkovane znanjem i iskustvom dati odgovor na svako vaše pitanje. Odaberite proizvod, instalirajte probnu verziju, pa ih kontaktirajte – pitajte slobodno!

Budući da je antivirusna zaštita praktično neophodna, a i zbog svega gore navedenog, mislim da je naša obaveza i odlična prilika da dugogodišnje iskustvo koje imamo u podršci prenesemo na papir i damo čitaocima odgovore na otvorena pitanja. Zašto je antivirus neophodan, na kojim platformama, čemu služe i kako rade sve te napredne tehnologije odbrane, kako čitati kvartalne izveštaje, kao i na mnoga druga pitanja neće biti kratkih odgovora. Ustvari, na pitanje „koji je antivirus najbolji?“ možemo da odgovorimo kratko – nema ga, jer da ga ima, svi bi ga prodavali i ovog serijala ne bi ni bilo. 🙂 Na temu „Koji antivirus da kupim?“ napisaćemo seriju članaka, počećemo od osnova pa na dalje.  Ako smo vas dovoljno zainteresovali, možete preći na sledeći ćlanak koji odgovara na veoma često pitanje: Koji antivirus da kupim? / Da li je antivirus zaista neophodan?

(Visited 16 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin