Deljenje i rad na zajedničkoj dokumentaciji među zaposlenima je nekada bio težak izazov. Danas, u moru javnih Cloud servisa veoma lako i brzo možemo da skladištimo fajlove, delimo ih i vršimo izmene na zajedničkom dokumentu u okviru firme. Jednostavan i intuitivan rad sa ovim servisima/aplikacijama čine da svi zaposleni mogu vrlo lako da koriste sve funkcije i prednosti skladištenja podataka u Cloud-u, dok minimalni troškovi koriščenja čine da ovi servisi budu dragoceni za mala preduzeća.

cloud-security-100155717-large

Međutim, da li svi zaposleni znaju koje su osnovne mere opreza koje treba ispratiti kako ne bi došlo do neželjenih deljenja dokumenata sa onima kojima ti dokumenti nisu namenjeni, i kako pravilno odabrati servis čije ćemo usluge koristiti?

Pravilno odaberite servis

Proverite šta servis/aplikacija nudi sa aspekta funkcionalnosti i mogućnosti, ali i sa aspekta sigurnosti i bezbednosti. Izbor nepouzdanog servisa za skladištenje može dovesti do toga da poslovni dokumenti sa email adresama, listama klijenata i njihovim kontakt podacima dospe u pogrešne ruke. Prilikom razmatranja trebalo bi pažljivo pogledati odeljke koji se odnose na bezbednost i privatnost, pa na osnovu toga izabrati “pravo” mesto gde ćemo skladištiti naše podatke. Minimalni standard koji bi trebalo da bude zadovoljen jeste korišćenje 256-bitne AES enkripcije, potvrda identita sa dvostrukom autentifikacijom, kao i redovno ažuriranje i primanje zakrpa kada su desktop aplikacije u pitanju.

Na tržištu Cloud servisa za skladištenje je jaka konkurencija, pa su vendori primorani da obezbede gore navedene uslove. Odabir dobrog servisa ne bi trebalo da bude težak posao. Popularni i pouzdani servisi poznatih vendor jesu: OneDrive (SkyDrive), Google Drive i Dropbox. Više Sky Drive servisu možete pročitati ovde. Odaberite jedan ili više dobrih servisa. Nakon toga, dovoljno je da se držite osnovnih mera opreza prilikom svakodnevnog rada, kako biste vaše podatke učinili bezbednim.

cloud

Osnovne mere opreza su:

  1. Nalog firme/zaposlenog mora biti podešen na “private”,
  2. Periodično proveravajte sadržaje koji su javno dostupni,
  3. Odvojite lični od poslovnog naloga,
  4. Dodatno kriptujte (šifrirajte) osetljive podatke,
  5. Ne dozvolite da uređaj sa kog se pristupa zapamti lozinku, lozinku kucajte svaki put,
  6. Budite obazrivi sa dodelom public linkova fajlovima koji se čuvaju u cloud-u, jer oni sadrže adresu izvornog fajla.

Pravilan odabir dobrog i pouzdanog Cloud servisa za skladištenje podataka, kao i mere opreza koje smo naveli, dovoljne su da zadovolje potreban nivo sigurnosti u malim preduzećima, koja rade sa osetljivim podacima.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin