Antivirusna zaštita za mobilne uređaje predstavlja poseban vid izazova sa kojim se suočavaju sve kompanije koje proizvode antivirusna rešenja. Broj usluga koje koristimo i obaveza koje završavamo putem mobilnih uređaja je svakim danom sve veći (e-banking, čuvanje poslovnih podataka, poverljivih informacija, fotografija, korišćenje društvenih mreža) i zbog toga ovi uređaji postaju sve atraktivnija meta zlonamernog softvera. S druge strane, modeli mobilnih uređaja koji nam svakodnevno “olakšavaju život” su uglavnom skupi i malih dimenzija, pa su i po fizičkim karakteristikama pogodna meta za lopove. Zbog toga je danas imperativ zaštititi svoj mobilni uređaj i imati instaliran bezbednosni softver, koji će, ako ne spreči u potpunosti zloupotrebu podataka, onda će u najmanju ruku otežati posao napadaču.

ANTIVIRUS ZA MOBILNE

http://www.security-faqs.com

Dobro antivirusno rešenje bi trebalo da sadrži sledeće osnovne module, kako bi predstavljalo adekvatnu zaštitu za bilo koji mobilni uređaj:

Modul za zaštitu od krađe – Antitheft

Zaštita od krađe je jedna od primarnih stvari koju bi trebalo da podržava svaki bezbednosni softver za mobilne uređaje. Osim što sprečava neovlašćen pristup podacima, ova funkcionalnost vam daje mogućnost daljinskog brisanja podataka. Takođe, u slučaju krađe, omogućeno je praćenje uređaja kako bi se on što lakše i brže pronašao. Upravljanje antitheft funkcijom se vrši putem tekstualnih poruka ili web portala. U prvom slučaju kontrola se vrši slanjem tekstualnih poruka sa drugog telefona, na osnovu čega se odgovarajuće komande izvršavaju na ukradenom uređaju. Ova metoda gotovo uvek funkcioniše bez zastoja, poruke se mogu slati iz jedne države u drugu, ali su aktivnosti koje želimo da sprovedemo ograničene brojem komandi koje postoje, korisnik mora znati sintaksu komandi koje želi da uputi i ovaj način upravljanja zahteva korišćenje još jednog mobilnog telefona. Drugi način kontrole, web interfejs, je intuitivan za korišćenje, dozvoljava administriranje više uređaja sa jednog naloga, ali mobilni telefon mora da bude povezan na internet. Web portal omogućava i lociranje nestalog uređaja, međutim vrlo često se ovo zloupotrebljava kako bi se pratilo kretanje neke osobe, a ne uređaja, što je jedna od osnovnih “mana” ove funkcionalnosti.

Zaštita od zlonamernih programa

Ova funkcionalnost je primarna uloga antivirusnog softvera i podrazumeva skeniranje uređaja kako bi se otkrilo postojanje zlonamernog softvera, virusa, trojanaca i sl. Ovaj modul je zaslužan za pronalaženje inficiranog sadržaja i prati sve vaše aktivnosti na telefonu – upotrebu aplikacija, internet pretraživanje, kopiranje sadržaja… Efikasnost ovog modula zaštite primarno zavisi od toga da li se antivirusni potpisi redovno ažuriraju i većina programa to radi automatski kada se uspostavi Internet konekcija.

Kontrola korišćenja baterije

Jedna od čestih briga korisnika smart uređaja jesu punjač i prazna baterija. GPS, email, Internet i ekran su “gutači” baterije telefona. Antivirusni program za mobilne uređaje bi trebalo da sadrži modul koji brine o statusnim aktivnostima mobilnog uređaja, tako što vodi računa i obaveštava korisnika ukoliko je nešto od sledećih stavki neadekvatno podešeno u odnosu na trenutnu upotrebu uređaja:

  • Podešavanja ekrana – ekran je najveći potrošač baterije telefona i u najmanju ruku bi trebalo da bude prilagođen osvetljenju okruženja.
  • GPS – navigaciju i lociranje telefona treba uključivati samo kada se zaista koriste.
  • Multitasking – koristeći Task Manager trebalo bi zatvoriti sve aplikacije koje rade u pozadini, a trenutno se ne upotrebljavaju.

O svim ovim podešavanjima, koja će smanjiti potrošnju baterije na minimum, a istovremeno povećati performanse bi trebalo da vas obaveštava antivirusno rešenje koje ste instalirali.

Moduli za zaštitu od krađe, antivirusna zaštita i praćenje vitalnih funkcija uređaja predstavljaju osnovne komponente većine kvalitetnih antivirusnih programa. Sagledavanje prednosti i mana ovih modula bezbednosnog rešenja bi trebalo da bude polazna tačka prilikom odabira zaštite za mobilne uređaje. Međutim, neki proizvođači su otišli dalje i ponudili još više funkcionalnosti koje mogu da vam pomognu da odbranite vaš uređaj i podatke. Šta o tome ima da kaže kompanija ESET, pogledajte na sledećem linku: http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN2744

(Visited 45 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin