Podaci kojima raspolaže jedna kompanija su jedno od njenih glavnih sredstava za rad. Informacije o klijentima, zaposlenima, proizvodima, kao i ostale poslovne evidencije moraju biti adekvatno čuvane, zaštićene ali istovremeno i dostupne kad god i kome god je to potrebno – u tome leži opravdanost investicije u alate za zaštitu i oporavak podataka u slučaju ozbiljnih incidenata.

Šta tačno dovodi do gubitka podataka?

Proaktivno razmišljanje na ovu temu nas dovodi do pitanja – šta to i kako treba da se dogodi da bi jedna ozbiljna kompanija izgubila podatke od vitalnog značaja za svoje funkcionisanje.  Kroll Ontrack je koristeći alate za oporavak od incidenata dao odgovor upravo na ovo pitanje, tako što je u svojoj studiji prikazao najčešće uzročnike gubitka podataka sa njihovim udelima u ukupnom broju incidenata.

Gubitak-podataka-kompanije

Hardverski propusti

Prema navedenoj studiji glavni uzročnik (što čini 25% od ukupnog  broja incidenata) je propust u otkrivanju diskova za skladištenje. Ovaj podatak je potpuno smislen pogotovo kada govorimo o masovnom korišćenju hard diskova i fleš memorije uprkos tome što su skloni kvarovima i manje pouzdani od drugih uređaja (npr. magnetne trake).
Ovakvu statistiku je potpomogla i upotreba solid-state diskova sa fleš memorijom koja nudi brži pristup podacima ali i kritičnu pouzdanost, pa se ne preporučuje za korišćenje na serverima ili računarima.
Još jedan od navedenih razloga je izostanak neprekidnog napajanja uređaja što se može desiti usled nestanka u napajanju ili kvara na drugim komponentama, dok se na trećem mestu nalazi pad uređaja sa određene visine.

gubitak podataka

Bitno je znati da hardverski propusti ne moraju nužno da naprave nepopravljiv gubitak, obično se podaci mogu vratiti pomoću forenzičkih alata za analizu ili postavljanjem diska u novi uređaj – u slučaju kada disk i dalje radi iako je uređaj oštećen.

Softverski propusti

Uzročnici koji se nalaze na četvrtom i petom mestu se mogu podvesti pod softverske propuste koji se dešavaju tokom korišćenja podataka – brisanje podataka (slučajno ili namerno)  ili tokom uticaja nekog od zlonamernih programa na već sačuvane podatke, a potencijalno najopasnija pretnja trenutno je ransomware.

Lek je u prevenciji

Kao u većini životnih situacija i ovde je najbolje rešenje prevencija koja podrazumeva unapred definisane korake za što brži oporavak i normalno funkcionisanje kompanije nakon incidenta, korišćenje određenog antivirusnog rešenja i čuvanje rezervnih kopija koje mogu brzo da obezbede korišćenje svih podataka ali i podizanje sistema na kojima su podaci sačuvani kako bi vreme odziva bilo što kraće.

Izvor: http://www.welivesecurity.com/2016/06/21/the-5-most-common-reasons-for-corporate-data-loss/

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin