Ukoliko tokom rada na svom laptopu primetite da za trenutak zasvetli zelena lampica koja signalizira da je web kamera uključena, a da to niste vi uradili, šta biste onda učinili? Da li biste ovo ignorisali ili počeli da istražujete o čemu je reč jer sumnjate da vas neko špijunira ili bar pokušava?

Za ovu drugu grupu koja bi ipak da proveri šta se dešava, pripremili smo skup koraka putem kojih se može jednostavno ispitati ko sve ima uticaj nad vašom web kamerom.

http://www.welivesecurity.com/2016/08/04/afraid-someone-misusing-webcam/

Process Explorer – čemu služi i kako se koristi?

Kao i za svaki drugi posao i za ovo vam treba određeni alat, a u ovom slučaju je to Process Explorer koji postoji zahvaljujući Marku Rusinoviču i njegovim Sysinternals alatima. Ovaj alat se može korisiti online ili za korišćenje u lokalu.
Preduslov za korišćenje Process Explorer je poznavanje ime objekta (object name) pod kojim se veb kamera vodi kako biste identifikovali procese koji su sa njom povezani, što može biti teži deo ovog posla za manje iskusne korisnike.
Utvrđivanje ime objekta pod kojim se vodi vaša veb kamera možete izvršiti putem Device Managera (Upravljač uređajima) do kojeg možete doći na dva načina:

  1. Search polje – dostupno u svim poznatim verzijama Windowsa
  2. Control Panel/Hardware and Sound/Device manager

Bilo kojim putem da ste stigli do Device Managera, naziv kamere možete naći pod opcijom “Imaging devices”, gde je potrebno kliknuti na karticu Details. Nakon toga u padajućem meniju izaberite objektno ima fizičkog uređaja koje izgleda na primer ovako: “\Device\0000009c”. Iskopirajte prikazani naziv i vratite se nazad u Process Explorer.
Zatim treba da kliknete na ikonicu koja izgleda kao dvogled ili da iskoristite prečicu Ctrl+F i da unesete naziv koji ste malopre iskopirali kako biste izlistali sve aktivne procese vezane za vašu web kameru. Ukoliko se među njima prikaže neki sumnjiv proces, iskoristite vaš antivirus za proveru njegove maliciozno

Kako očistiti računar od infiltracija?

Važno je napomenuti da uprkos tome što ćete preko Process Explorera ukinuti sve neželjene procese, istovremeno se neće vaš računar očistiti od infiltracija. Iz tog razloga preporučuje se pokretanje određenog bezbednosnog programa kako bi se locirali i ukinuli izvori malicioznih aktivnosti.
Isti redosled koraka i alat se može iskoristiti i u slučaju da posumnjate da je mikrofon meta sajber špijunaže, a sve ovo što nudi biće jedna od funkcionalnosti nove verzije ESET zaštite (ESET 10) za kućne korisnike.

Izvor: http://www.welivesecurity.com

(Visited 46 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin