Ukoliko niste već čuli, u toku je ransomware napad nezabeleženog obima pod imenom “Jaff / WannaCryptor”. ESET prati razvoj ovog događaja i u nastavku možete pročitati zvanične preporuke za sve naše korisnike.

ESET detektuje i blokira ovu pretnju i njene podvarijante pod imenom Filecoder WannaCryptor. Na ovom linku možete naći opšte preporuke za borbu protiv ovakvih pretnji. Iako ESET detektuje i blokira ovu vrstu napada, naglašavamo potrebu da ispratite preporuke u daljem tekstu kako bi obezbedili najviši nivo bezbednosti vaših računara.

  • Morate imati poslednje dostupne ispravke za vaše operativne sisteme! Od ove pretnje se možete zaštititi ukoliko odmah pokrenete ažuriranje operativnog sistema. Microsoft je objavio odgovarajuću zakrpu za sve aktuelne i zastarele Windows operativne sisteme, uključujući i Windows XP, kako bi smanjio mogućnost daljeg širenja zaraze. Na sledećim linkovima možete naći neophodne informacije kao i instalaciju zakrpe za svaki oparativni sistem:
    Microsoft TechNet—Customer Guidance for WannaCrypt attacks
    Microsoft Security Bulletin MS17-010 – Critical
  • Uverite se da je ESET Live GRID funkcionalnost uključena u svim ESET proizvodima.
  • Uverite se da imate poslednju dostupnu verziju ESET zaštite i aktuelnu bazu virusnih definicija sa današnjim datumom.
  • Ne otvarajte priloge e-pošte poslate od nepoznatog pošiljaoca! Takođe ne otvarajte sumnjive priloge koje ne očekujete čak i ako dolaze od poznatog kontakta kojem verujete.
  • Upozorite kolege koji učestalo dobijaju e-poštu i priloge od spoljnih izvora (finansije, HR) na ovu aktuelnu opasnost.
  • Regularno pravite backup svojih podataka. Ukoliko se infekcija dogodi, bićete u mogućnosti da vratite svoje podatke samo ukoliko imate ažuran backup. Ne ostavljajte stalno priključene spoljne disk jedinice na kojima pravite backup kopije jer će i one biti zaražene ransomware-om. Ukoliko je vašem sistemu neophodan Windows Update da biste primenili spornu zakrpu, napravite backup kopiju i nakon instalacije zakrpe.
  • Onemogućite ili ograničite Remote Desktop Protocol (RDP).
  • Onemogućite pokretanje makroa u Office aplikacijama.
  • Ukoliko koristite XP, onemogućite zastareli SMB1 protokol.

Za više informacija kako se sa ESET-om možete zaštititi od ransomware-a posetite sledeći link.

Korisni linkovi:

(Visited 23 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin