Tokom letenje pauze, dok je većina korisnika savremenih informacionih tehnologija uživala na moru uz obilje sunca i nezaobilazne koktele, Microsoft je imao pune ruke posla. Bez obzira na temperature od preko 40 stepeni, zaposleni u Microsoft-u iskoristili su kraj jula za predstavljanje nove verzije popularnog Office paketa u verziji 2013 i tom  prilikom je organizovan „media-event“ u San Francisku. Pored izmenjenog korisničkog interfejsa i novog korporativnog identiteta , nova verzija donosi i brojne novitete u delu novih funkcionalnosti, načina korišćenja, kao i naprednih servisa za integraciju sa drugim rešenjima. Poseban akcenat predstavljaju unapređenja na polju rada sa mobilnim telefonima, cloud rešenjima i touchscreen uređajima.

Microsoft Outlook 2013, kao naša današnja tema, donosi brojne inkrementalne ali i radikalne inovacije, koje ćemo predstaviti kroz brojne primere.  Za početak je neophodno naglasiti da Office 2013 može da se instalira samo na Windows operativnim sistemima verzije 7 i 8, kao i da starije verzije nisu podržane. Prilikom instalacije nove verzije Outlook 2013 će obaviti automatski import iz prethodne verzije ukoliko je instalirana.

Prva u nizu izmena odnosi se na novi, sada već prepoznatljiv „metro“ stil  koji karakteriše i izgled novog Windows 8 operativnog sistema. Istovremeno su izmenjeni grafički elementi posebno u delu novih ikonica i pozicije elemenata, kao i kretanje kroz osnovne delove aplikaciju pružajući „preview“ prikaz za poruke, kalendar, zadatke i kontakte. Značajna izmena podrazumeva i „Reply to“ opciju koja formu za odgovor sada prikazuje u okviru postojeće poruke u tzv. „inline“ režimu.  Kalendar je osvežen vremenskom prognozom, tako da svoje vreme možete planirati uzimajući u obzir još jedan parametar. Komponenta se prikazuje u zaglavlju kalendara i može da sadrži više lokacija koje se menjaju tokom prikaza.


Različite vrste dizajna tj. šablona moguće je definisati na nivou celokupnog paketa kao i Outlook 2013 aplikacije, a ima za cilj prilagođavanje izgleda prema želji i ukusu korisnika.  Vrlo pohvalna izmena odnosi se i na mogućnost definisanja dodatnih mail naloga drugih mail servisa, bez instalacije dodatnih plug-in komponenti. Na ovaj način vaši Hotmail, Gmail i drugi nalozi, vrlo lako se mogu konfigurisati u novoj  verziji. Socijalni konektor za integraciju sa društvenim mrežama podrazumevano je instaliran i obezbeđuje pregled sadržaja sa Facebook-a, Linkedin-a i sl.

Nova kartica kontakta grupiše podatke prema sadržini i kao definisane celine prikazuje samo brojeve telefona, ili adrese ili podatke o radnog mestu itd. Pretraga kontakata omogućena je na svim karticama, kao i izmena podataka.

Integracija sa drugim mrežnim servisima predstavlja najveću grupu novih funkcionalnosti jer omogućuje skladištenje i razmenu sadržaja. Samo par klikova je potrebno da vaš Outlook povežete sa SkyDrive, Office 365, Twitter, YouTube, Flickr, Facebook ili Linkedin servisima i da deo sadržaja delite sa drugim korisnicima.


Vaše fotografije više ne moraju da budu stanovnici kompakt diskova ili usb memorije, jer preko opcije “Online Picture”, možete kao sadržaj poruke ubaciti fotografije sa pomenutih servisa npr. SkyDrive ili Flickr. Isto tako, veza prema dokumentu može biti deo vaše Twitter ili Facebook poruke.

Na kraju, trenutno aktuelna preview verzija svim postojećim i novim korisnicima pruža mogućnost da iskažu svoje mišljenje o novom izgledu i funkcionalnostima kroz samo jedan klik. Nakon instalacije u gornjem desnom uglu primetićete dve ikonice: Smile i Frown. Izbor je vaš…

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin