Softverska prognoza za naredni period nam najavljuje ogromne oblake azurne boje koje nam je doneo topli talas iz kompanije Microsoft. Nove softverske prilike će Srbiji doneti mnogo veću dostupnost servisa, veću redudantnost i brzinu rada.

windows azure

Zašto priču o nekim kompjuterskim stvarima započinjemo pričom o oblaku i softverskim prilikama?

Iz prostog razloga što u, najavljenim, oblacima  možemo da čuvamo različite podatke, kako lične tako i poslovne, na različite načine i u različitim formatima. Azurni oblaci sa podacima mogu da čine ono što nama odgovara na način i kada nam je to potrebno, bez potrebe da previše razmišljamo KAKO i ZAŠTO.

Nekada davno, većinu stvari smo čuvali kod sebe, pod ključem, na nekim čudnim uređajima koje zovu serveri, koji troše naše resurse kao što su vreme i novac na razna održavanja i popravke, i to je vremenom postajalo sve teže i komplikovanje. A onda su se pojavili plavi oblaci, u početku dosta daleko i kao kroz maglu, ali vremenom sve bliži i jasniji. Danas imamo servis koji može da bude sve što poželite, a zove se Windows Azure.

WindowsAzureCloud_1

Šta je i čemu služi Windows Azure?

Jednostavno,  Microsoft je odlučio da ponudi platformu koja rešava sve izazove i koja pruža sada već standardnu dostupnostu, skalabilnost i pre svega kvalitet. Bez obzira da li želite jednostavan website, virtuelnu mašinu, mobilne servise, backup, baze podataka ili neko specifično rešenje kreirano prema vašim potrebama, Windows Azure će da pruži celokupnu infrastrukuturu. Nije potrebno da razmišljate o hardveru, mrežama, dostupnosti i sl. jer platforma je organizovana na način da obezbedi sve potrebne resurse. Desetine predefinisanih paketa za instalaciju dostupno je u okviru galerije i aktivira se uz samo par klikova upravljanih korak po korakom vodičima. Migracija postojećih podataka i servisa svedena je na minimum tehničkog znanja gde je kopiranje često jedina potrebna aktivnost. Želite da sadržaj distribuirate na više mašina? Može. Želite da podesite hibridno okruženje? Može. Želite da uslugu korstite samo 60 minuta u toku meseca. Naravno.

Sigurno vam zanima i cena?

Aktuelni, „pay-as-you-go“ model postaje sve popularniji za korisnike i svakako je primenjen i u slučaju Windows Azure servisa. Plaćate onoliko minuta koji vaši aktivni servisi koriste. Ukoliko imate virtuelnu mašinu koja radi 2h, platićete 120 minuta koji se finansijski umanjuju sa vašeg kredita. Na raspolaganju je i demo nalog koji otkriva sve mogućnosti bez ograničenja, u periodu od 30 dana i u protivvrednosti od $200 koje dobijate nakon registracije naloga.

Bićete dostupni 99.95% vremena, odnosno servisi eventualno neće raditi 4.38h godišnje, što je uzimajući u obzir kompleksnost koju platforma isporuče krajnje korektna ponuda. Vaši podaci su mehanizmima redudantnosti dostupni na više lokacija, koje su međusobno udaljene više stotina i hiljada kilometara i gde se eventualni problemi rešavaju automatski od strane servisa. Prepoznatljivi alati za upravljanje nalogom pružiće sve potrebne informacije u formi kontrolne table i dodatnih opcija.

Evo predloga: Kreirajte Azure demo nalog na www.azure.com, a ja ću popiti još jednu kafu i napisati kako kreirati website na Azure platformi. Može? Vidimo se uskoro sa detaljnijim opisom softverskih prilika…

Sledi nastavak…

(Visited 18 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin