U nedavnom intervjuu za PC Press, bio sam u prilici da odgovorim na pet ključnih pitanja koja bi trebalo postaviti konsultantu prilikom izbora poslovnog softvera. Pitanja koja su mi bila upućena mogu biti korisna svakome ko razmišlja o izboru poslovnog softvera, kao na primer  – zašto nas najčešće angažuju, koje su naše preporuke, kako pomažemo pri izboru softvera, kakva su naša iskustva, itd.  Ukoliko vas zanima, odgovore na ova pitanja možete pročitati na: http://pcpress.rs/pet-pitanja-za-konsultanta/.

dont-worry-consultant

http://mrdanadams.com

 

Pošto sam se u razgovoru sa PC Press-om raspričao, dva pitanja na koja sam dao odgovor su ostala neobjavljena. Iako ne sadrže nikakav konkretan savet, mislio sam da bi mogla biti zanimljiva kao pogled na način na koji mi posmatramo tržište i naše klijente.

  1. U kojim još dodatnim aktivnostima se može pomoći kompanijama, uzimajući u obzir složenosti problematike izbora?

Dugo smo na našem tržištu, imamo veliki broj klijenata i sarađujemo sa velikim brojem firmi iz naše industrije, pratimo dešavanja i iskustva, koristimo svaku priliku da dobijemo što bolji uvid u stanje na tržištu i na strani ponude i na strani tražnje. Ako nam se obratite za savet, pitamo vas za vaše ciljeve i koje ste aktivnosti do sada preduzeli u uvodno navedenom procesu nabavke softvera… Zatim razmotrimo da li mi možemo da pomognemo, onda da li znamo nekoga od poverenja ko bi mogao da pomogne u zemlji ili inostranstvu ili prosto kažemo da pitanje prevazilazi naše sadašnje mogućnosti da budemo od koristi. Poštovanje i iskren odnos sa našim klijentima i partnerima se dugoročno isplatio firmi Extreme, odgovorno tvrdim.

  1. Kakva su iskustva Extreme-a sa kompanijama koje odustanu od rešenja koje ste preporučili?

Ima svakakvih iskustava u praksi… Neki odustanu trajno zbog nedostatka sredstava, neki uviđaju da nisu organizaciono spremni za ozbiljne pomake, pa se jave za par godina i napravimo neko rešenje. Ima firmi koje značajno redukuju zahteve nakon konsultacija i onda inicijalno predloženo rešenje nema više poslovno opravdanje. Postoje i firme koje uzmu drugo rešenje i srećne su sa svojim izborom. Ima i firmi gde mi odustanemo od projekta jer nismo zadovoljni projektnim zadatkom, oni urade posao sa drugom firmom i dođu posle par godina da sarađujemo na izmenama rešenja jer se nisu dokazala u praksi – ne koriste se. Nas naravno uvek zanima da unapredimo svoje iskustvo i sa onima koji drugačije odluče, ali nisu nam uvek dostupni pravi podaci. Deljenje takvih informacija o uspešnosti projekata često zavisi od lične percepcije pa ih i tamo gde su nam te informacije dostupne (a nisu svugde) moramo uzeti sa određenom dozom rezerve.

Ukoliko vi imate još neka pitanja vezana za ovu temu, možete ih postaviti u komentarima ili nam pisati na e-mail adresu: softver@extreme.rs.

(Visited 55 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin