Četkica za zube? Spakovana!
Peškir? Spakovan!

Laptop, telefon, tablet? Svi na broju!
Ukoliko ste jedna od onih osoba koje ne mogu da zamisle odmor bez ovih uređaja, onda treba da budete svesni rizika koji vrebaju iz senke javnih WiFi mreža, jer je i na odmoru važno brinuti o svojoj bezbednosti na Internetu.
U nastavku se nalazi kratak vodič koji će vam pomoći da bezbrižno putujete i da vaši podaci ostanu zaštićeni čak i kada koristite veliki broj različitih javnih internet konekcija.

  1. Pre nego što krenete na put obavezno ažurirajte svoj operativni sistem, kao i antivirusno rešenje instalirano na vašem računaru.
  2. Napravite back up podataka i rezervne kopije ostavite na sigurnom mestu pre nego što napustite dom. Takođe, razmislite o tome da sve osetljive podatke prebacite i čuvate enkriptovane na eksternom hard disku dok ste na odmoru.
  3. Nikada ne ostavljajte svoje uređaje bez nadzora na javnim mestima. Koriščenjem anti-theft funkcionalnosti možete pratiti svoj nestali uređaj ili da ukoliko zatreba obrišete svoje podatke udaljenim pristupom.
  4. Budite sigurni da su vam svi uređaji zaštićeni lozinkom i da se zaključavaju nakon određenog vremena. Takođe, poželjno je taj vremenski period tokom kojeg je korisnik neaktivan, a nakon kog se računar zaključava skratiti na minimum.
  5. Koristite proverene Internet usluge, odnosno WiFi mreže koji imaju isti naziv kao hotel, kafić ili restoran u kom se nalazite, a izbegavajte povezivanje sa mrežama koje nose naziv “Free WiFi” i sličnima.
  6. Ukoliko vas prilikom konektovanja na hotelski Internet zamole da ažurirate svoj softver radi povezivanja, odmah prekinite konekciju i o tome obavestite odgovarajuću osobu u hotelu.
  7. Ne koristite WiFi veze koje nisu enkriptovane sa WPA2, jer svaki niži nivo zaštite nije zadovoljavajući.
  8. Ukoliko morate da se “nakačite” na poslovnu mrežu, uvek koristite VPN.
  9. Izbegavajte korišćenje usluga online bankarstva i kupovine preko Interneta, a ukoliko vam je korišćenje nekog od ovih servisa baš neophodno daleko sigurnije je napraviti sopstveni hotspot nego koristiti javni WiFi.
  10. Ukoliko ne koristite nijedno antivirusno rešenje (što nije preporučljivo!) i posumnjate da vam je uređaj zaražen, možete koristiti bepslatan ESET Online skener koji ne zahteva prethodnu instalaciju, a koristi se za detektovanje i uklanjanje malvera.

Izvori :
http://www.welivesecurity.com/2016/06/29/stay-cyber-safe-road-10-tips-summer-season/
http://d38s399h0y8g1i.cloudfront.net/connect/wp-content/uploads/2016/06/iStock_71094003_MEDIUM-1650×1100.jpg

(Visited 38 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin