Ukucavanjem pristupnih lozinki započinjemo gotovo svaki dan. U današnje vreme one nam dođu isto što i ključevi od automobila ili stana. Ključevi za naš privatni prostor u kome ne želimo nenajavljene i zlonamerne posete. Iako lozinke, kao ni ključevi nisu garant da neko neće da uđe, one su itekako značajna prevencija od zloupotreba privatnih, poslovnih ili podataka uopšte.

Ipak, svakodnevna upućenost na ukucavanje istih učinila je da se prilikom kreiranja lozinki odlučujemo za neku jednostavnu i simboličnu reč, koja nam se u tom trenutku čini lako pamtljivom u nadi da će to ubrzati proces pristupanja onome što je bitno. To je tek jedna u nizu grešaka koje pravimo kada je reč o nečemu na šta se oslanjamo da bismo obezbedili deo svog digitalnog identiteta.

Takođe, količina naloga, pa samim tim i veći broj pristupnih lozinki čine da zapostavimo trud oko kreiranja bezbedne lozinke. Ovo je pet najčešćih grešaka koje pravimo, a koje bi mogle da nam zadaju glavobolju:

  • Recikliranje lozinke – kreiranje kratke i lako pamtljive lozinke koju kasnije upotrebljavamo za više naloga. Recikliranje nije samo korišćenje iste lozinke za sve naloge, recikliranjem se smatra i zamena slova sa brojevima ili zamena malog u veliko slovo i obrnuto.
  • Kreiranje jednostavnih lozinki – oko 5 odsto populacije kao lozinku koristi logičan niz „123456“, kao i neke druge logične obrasce slične ovom. To nisu sigurne lozinke. Pored jednostavnih obrazaca iz upotrebe biste trebali da izbacite i postavljanje detalja iz ličnog života kao lozinku (svoje ime, ime supružnika, deteta, ljubimca, datum rođenja itd.) Dvostepenska autentifikacija, takođe, je nešto što bi trebalo da bude aktivirano onda kada je to moguće, jer dodaje dodatni sloj sigurnosti protiv raznih vrsta napada koji za cilj imaju otkrivanje vaše lozinke.

  • Čuvanje lozinke – Čuvanje lozinke u običnom tekstu na bilo kom uređaju koji se povezuje na internet je loša ideja (tabletu, tekstualnim dokumentima na kompjuteru ili telefonu), ali i na papiru. Ukoliko vam je, potrebno da zapišete lozinku (ali ne radite to!) zapišite podsetnik koji vam pomaže da se setite lozinke, a podsetnik držite dalje od znatiželjnih očiju. Ako haker hakuje vaš uređaj i počne da ga pretražuje sve vaše lozinke pohranjene u uređaju biće mu na „dohvat ruke“. Dok bi vaš uređaj ukoliko bude ugrožen zlonamernim softverom koji kopira vaše podatke i šalje na udaljene severe, omogućio „lošim momcima“ da pristupe svim vašim računima pre nego što to uspete da uočite. Moguće je i da samo prečešljaju vaš sistem i da utvrde da li mogu da pronađu bilo kakve podatke na njemu, uključujući datoteku s lozinkama. Dovoljno je reći da je čuvanje lozinke u običnom tekstu na bilo kom uređaju koji se povezuje na internet loša ideja.
  • Deljenje lozinke – Kada jednom podelite lozinku sa nekim drugim, sigurnost vašeg naloga opasno opada. Više ne možete da predvidite kakvi postupci će da uslede, kao ni da li će osoba s kojom ste podelili lozinku, istu podeliti još s nekim. Mnogo toga ovisi i od načina na koji ste lozinku podelili s nekim: da li ste je uneli na oči druge osobe i sačuvali u brauzer ili ste je poslali putem e-mail-a ili preko neke druge aplikacije za instant poruke? U potonjem slučaju ostajete na milost i nemilost, u nadi da su uređaji drugih osoba bezbedni. Još jedna važna stvar koju treba da zapamtite je da, ako ste podelili lozinku na bilo kojoj društvenoj mreži, osoba sa kojom ste je podelili može da uništi vaše odnose, bilo da su poslovne ili lične prirode, jer ste im omogućili da se prijave pod vašim identitetom. Ukoliko podelite s nekim lozinku za neku od vaših platformi za online kupovinu, na kojoj su vam sačuvani načini plaćanja, druga strana može da vam počisti račun.
  • Menjanje lozinke – Iako neki primoravaju korisnike na promenu lozinke na svaka dva ili tri meseca iz sigurnosnih razloga, to nije nikakav garant za bezbednost. Istraživanja struke pokazala su da ljudi koji menjaju lozinku često na istu najčešće nadodaju godinu ili mesec ili naprave simboličnu promenu slova ili broja, što hakerima olakšava posao. Naprosto kada jednom pogode lozinku, sa tako minimalnom izmenom, pogodiće i svaku sledeću.

Treba napomenuti i da hakeri nakon što dobiju pristup vašem uređaju, mogu da instaliraju keylogger, koji im dalje omogućava da uprate svaku promenu koju napravite na svojim lozinkama. Svakako, ukoliko na svom uređaju imate instalirano vrhunsko sigurnosno rešenje, postoji velika šansa da se keylogger otkrije i ponovo ukloni.

 

Preuzeto sa: https://www.welivesecurity.com/2020/05/07/5-common-password-mistakes-you-should-avoid/

 

 

(Visited 86 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin