U nastavku pregleda noviteta u Photoshopu 2020 donosimo vam detalje o novom okruženju, unapređenju opcije Warp, opis najnovije verzije Camera Raw, kao i “magični” adut Photoshopa – saradnja sa CC proizvodom tzv. Capture. 

Opcije koje olakšavaju rad

Da nastavimo u pravcu Patterna i drugih fabrički isporučenih stvarčica, kao što su vektorski oblici (Shapes), prelivi (Gradients) i stilova (Styles), koji su svi u novembarskom izdanju dobili gomilu novih sadržaja. Ne mogu da se setim kada su oni raniji sadržaji bili predstavljeni, ali bilo je baš davno. Ovi novi ne samo da su osveženje, već vrlo upotrebljivi i dobri. Sada svi ovi pomenuti paneli imaju grupe u kojima su svrstani sadržaji, što je mnogo bolji način organizacije.

U sledećem video zapisu ću pokazati kako to izgleda i šta sve radi. Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Novembarsko izdanje je donelo mogućnost izbora mesta čuvanja dokumenta tj. da li će se zapis čuvati na lokalnom disku ili na Creative Cloudu. Čuvanje sadržaja na CC-u je zgodna opcija za one koji rade na više uređaja, jer uvek mogu da pristupe zapisu svog kreativnog dela. Ovo može da nas malo oslobodi pravljenja rezervnih kopija, jer su fajlovi uvek sigurni. Naravno, ako nema interneta, tim dokumentima se ne može pristupiti, pa sam ja i dalje sklon čuvanju zapisa na svom lokalnom disku, ali u Creative Cloud folderu, koji se automatski sinhronizuje sa CC-om na Adobe serveru. Dobra vest je i da je korisnicima celog paketa sada dostupno ceo terabajt prostora u CC-u, što je deset puta više nego što smo imali ranije.

U junskom izdanju se pojavila opcija automatskog aktiviranja fontova iz Adobe Fonts kolekcije. Ovo je odlično, naročito ako radite na dva računara, pa ste ranije morali da ručno da potvrdite da želite da se aktiviraju ti fontovi. Ova novina je dostupna sada i u Illustratoru i InDesignu.

Properties panel u poslednjih nekoliko godina biva centralno mesto kontrole u Photoshopu, Illustratoru i InDesignu, pa je tako u novembarskom izdanju Photoshop dobio neka mala unapređenja tog panela. Znam da će neki reći da ta unapređenja nisu revolucionarna ili da donose nešto suštinski novo, ali su za nas koji svakog dana radimo u ovim alatima, svako unapređenje koje nam omogućava da jednim klikom prilagodimo okruženje i lakše upravljamo opcijama koje se nude, je vrlo dragoceno, često više nego neka “atraktivna” novina koju ćemo upotrebiti jednom godišnje.

Warp na kvadrat

Mogućnosti postavljanja mreže krivljenja po želji

 

Transformacija Warp postoji u Photoshopu izuzetno dugo, i može puno toga. Izgleda da je došlo vreme da se tu neke stvari unaprede. Sada je tu mreža uz pomoć koje možemo da kontrolišemo krivljenje čiju frekvenciju možemo da kontrolišemo. I ne samo to, možemo da postavimo kontrolne linije baš tamo gde to želimo.

Nude se dve opcije: Prva, gde možemo da podesimo broj kolona i redova mreže, koji su u tom slučaju jednako raspoređeni i, druga, gde možemo ručno da postavimo gde će se oni nalaziti. Ovo ručno podešavanje može da ima pomoć sa Control panela. Rezultati su vrlo interesantni, jer se sada cela mreža ponaša tako da možemo da upravljamo krivljenjem samo jednog dela i to na više načina.

U sledećem videu pogledajte kako sve ovo radi, a kako biste čuli i glasovna uputstva potrebno je da uključite zvuk.

Našminkani Camera Raw

Kada se otvori najnovija verzija Camera Raw modula, odmah se primećuje vizuelna promena. Vidi se da je tim koji je razvijao ACR (Adobe Camera Raw) rešio da ponovo osmotri način rada u ovom modulu i da ga naprave još više lakim za korišćenje.

Panel sa alatima je premešten sa gornje ivice prozora uz desnu, gde se dešava najviše akcije, jer su tu smešteni paneli. Možda to izgleda nevažno, ali ako po ceo dan obrađujete slike, konstantno „šetanje” miša (ili olovke na grafičkoj tabli) sa jedne na drugu stranu potroši puno vremena i zamara ruku.

Svi paneli su sada poređani jedan ispod drugog. Ta promena rasporeda panela je sada onakva kakvu smo navikli da vidimo u Lightroomu (Classic, kako se sada zove), a ona omogućava da nam više panela bude otvoreno u isto vreme, pa više ne moramo da „skačemo” iz jednog panela u drugi kada radimo neko kompleksno podešavanje. Panel Transform je sada postao Geometry, što je bliže fotografskom načinu razmišljanja. Kada otvorimo više snimaka, „filmska traka” se nalazi pri dnu prozora, koja može da se postavi i da stoji uz levu ivicu. Sve u svemu, ceo interfejs izgleda umiveno, moderno i primamljivo.

Novo radno okruženje

 

Sledeća zanimljiva novina, koja se pojavila u junu, je mogućnost da se naprave prisetovi koji će se automatski drugačije primenjivati u odnosu na ISO vrednost snimka. Ovo je prilično zgodna opcija kada imamo puno fotografija koje su snimane sa različitim osetljivostima, što može da bude slučaj kada je ISO postavljen na auto. Često su fotografije napravljene telefonom sa auto ISO vrednostima.

Takođe u junu, pojavila se opcija da se iz konteksnog menija mogu pozvati opcije za pravljenje panorama i HDR slika. Kad smo kod Panorama, u novembru se stigla opcija automatskog popunjavanja neravnina na panoramama, što je slično onome što ta opcija radi direktno u Photoshopu.

Februarsko izdanje je donelo da Camera Raw može za neke operacije da omogući direktno korišćenje grafičkog procesora, što prilično ubrzava prikaz. Ta verzija je donela i mogućnost korišćenja eksternih grafičkih karti, ali samo na Mac-u.

Photoshop kao adut

Ovde nisam pomenuo opciju koja se nigde ne spominje u zvaničnim materijalima koje je Adobe dao za Photoshop, a to je saradnja sa CC proizvodom koji se zove Capture, koji svoju „magiju” može da primeni na paterne, oblike, boje i gradiente. To je možda tema za jedan ceo tekst.

Sve ovo što je opisano spada u najvažnije novitete koje je Photoshop, kao program, doneo za verziju 2020. Mislim da će se sva naredna unapređenja odnositi samo na ispravke bagova i sigurnosne propuste. Sledeće novitete će nam doneti Photoshop 2021, ako se tako bude zvao.

Posle Readera, koji je besplatan, Photoshop je daleko najpopularniji Adobe program i industrijski je standard prema kojem se svi drugi alati za obradu bitmapiranih slika i fotografija mere i ravnaju. Iz tog razloga, pažnja na novitetima je najveća kod njega i očekujem nove zanimljive i korisne opcije u narednoj verziji.

Autor: Zoran Imširagić, sertifikovani Adobe instruktor

(Visited 48 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin