Pandemija virusa COVID–19 stavila je ceo svet pod blokadu i poremetila ljudske živote na neviđen način. Suočene sa novonastalom situacijom, mnoge firme morale su da se prilagode na režim rada od kuće, što je dovelo do porasta potražnje programa za daljinski pristup i video konferencije. Upravo ovo privuklo je hakere koji su vrlo brzo svoje strategije prilagodili novonastalim okolnostima kako bi profitirali.

Zdravstvena kriza dovela je do povećanja internet saobraćaja. Mnogi su za vreme karantina zabavu i informacije pronalazili na internetu kako bi ispunili vreme koje su provodili u karantinu. Svi mi smo, makar jednom u životu, „skinuli“ neki od digitalnih sadržaja (igricu, film, muziku) sa nepouzdanih stranica, koje su najčešći izvor računarskih virusa i prevara. Sve to intenzivirano je od pojave virusa COVID-19, a samim tim i opasnost od upadanja u „hakersku klopku“.

U jeku pandemije hakeri su počeli da razvijaju nove zlonamerne računarske viruse koji uništavaju sve dragocene podatke na koje naiđu u vašem kompjuteru. Nisu se ustručavali da kao klopku iskoriste zabrinutost, strah i glad javnosti za informacijama, za svoje prevare.

Eksperti iz oblasti informatičke bezbednosti do sada su otkrili nekoliko različitih oblika COVID-19 virusa za računar. Nisu svi podjednako opasni. Samo neki od njih predstavljaju ozbiljnu pretnju po računare, dok su drugi najčešće svojevrsan „test“. Međutim, zajedničko svima njima jeste korišćenje virusa COVID-19 kao vizualno-tekstualne tematike, kao i činjenica da im je cilj da unište što više podataka, pre nego da se obogate.

Ipak, jedan od najrizičnijih faktora, kada je u pitanju zaraza virusom ili drugim oblikom malicioznog softvera, jeste nedostatak iskustva. Baš zato je edukacija o zaštiti uređaja i bankovnih računa ključ prevencije.

Iako je broj  novih kriptomajnera i i android zaraza u opadanju, pretnje na web stranicama beleže neverovatan porast. Baš iz tog razloga ESETovci nisu prestali sa istraživanjem pretnji – u prvom kvartalu ove godine su disecirali tehnike prikrivenog novog Stantinko modula za kripto majning, izneli su detalje rada novog Guildma trojanca koji napada Brazilske banke, otkrivene su nove kampanje poznatih Winnti i Turtle grupa, otkriven je Kr00k, prethodno nepoznata ranjivost od koje boluje milion Wi-FI uređaja.

Pre nego je karantin postao nova realnost, ESET eksperti su podelili svoja istraživanja na događajima i konferencijama širom sveta. U februaru je na RSA 2020 konferenciji objavljeno istraživanje o Kr00k ranjivosti, održana je radionica na temu lova na Linux malver, kao i dva razgovora na BlueHat IL događaju.

Izveštaj možete pogledati na linku:

https://www.welivesecurity.com/wp-content/uploads/2020/04/ESET_Threat_Report_Q12020.pdf (Q1 izveštaj)

Preuzeto sa: https://www.welivesecurity.com/2020/04/29/eset-threat-report-q12020/

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin