Dokle je stigao najstariji Adobe program? Gde je granica razvoja alata starog 33 godine?

Zajedno sa drugim programima, Illustrator je 4. novembra prošle godine dobio ”značku” – 2020! I to je bilo, u tom trenutku, najveće unapređenje. Sve ostalo što je tada stiglo prilično je siromašno, a naročito za punu verziju (ver. 24.) ovakvog legendarnog alata.

Sad, da ne grešimo dušu, ceo Illustrator tim je bio zaokupljen pravljenjem verzije za iPad, što nije samo prekompajliranje softvera za drugu platformu, već je to pisanje celog programa ispočetka. Iako Illustrator za Windows ima neke opcije za ekrane osetljive na dodir, to je samo mali i prilično nevažan dodatak standardnoj verziji. Pravljenje softvera za uređaj koji ne mora da ima tastaturu i miša, već prste i olovku, je ogroman zadatak. Photoshop je prošao taj put i sada je bio red na Illustrator, a sve to zato što je Serif sa svojim Afinity alatima dobio najviše ocene od strane iPad korisnika. Adobe na to nije mogao da “oćuti“ i rešio je da odgovori. Photoshop tim je ogroman i oni prave različite programe koji se svi zovu Photoshop ”nešto”, pa su mogli uporedo da razvijaju iPad verziju i unapređuju ovu za desktop. Illustrator tim nema to iskustvo i raznolikost, pa je iPad verzija uzela puno vremena i resursa. No, videćemo u nastavku ovog teksta, Illustrator se iskupio za to kroz nekoliko sledećih nadogradnji.

Uvodni ekran

Novembarska unapređenja

Opcija koju su najviše isticali, u tom trenutku, bila je mogućnost pojednostavljenja putanja. Ova mogućnost postoji već u mnogo verzija u Illustratoru, ali ono što je novo je zapravo korisničko iskustvo, koje je, pretpostavljam, bilo inspirisano onim što se sprema za iPad. Sada je tu plutajući panel preko kojeg lakše možemo da kontrolišemo broj tačaka putanje, glatkoću linije i slično.

Pogledajte video gde se na primeru vidi kako radi ovaj sistem. Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Ono što odavno postoji u InDesignu sada je dodato u Illustrator, a to je automatska provera pravopisa (Auto spell-chek). To je svakako korisna opcija, naročito onima koji Artbordove koriste kao stranice, pa slažu knjige, brošure i časopise u Illustratoru. Da je upotreba Illustratora u te svrhe prilično neodgovarajuća, ne treba trošiti reči, naročito kada je za tu svrhu i napravljen izvanredni InDesign.

Novi fajl format

 

Od jezika koji se nude, a nama mogu biti korisni, tu je hrvatski koji radi pristojno kada je u pitanju latinica. Neke reči nisu prepoznate, što bih pripisao malom broju reči u rečniku. To se jednostavnim dodavanjem reči da srediti. Ćirilica je veći problem, jer tu nema srodnog jezika, već samo sličnog, što je bugarski, u ovom slučaju. To baš i ne radi. Sve ovo nije nešto što nam je nepoznato, jer istu situaciju imamo u InDesignu godinama, pa smo se navikli.

Jedna promena koja nije nigde objavljena, a prilično je važna, je da ova verzija ima novi fajl format. Sve CC verzije Illustratora od prve (2013) do 2019 imaju isti fajl format, pa su se fajlovi čitali bez problema između njih. Fajl iz ove verzije može da se otvori u prethodnim, ali će prikazati samo jedan artbord. Samo treba biti svestan toga i kada dokument treba da se prenese na računar gde je neka starija verzija, sačuvati kao CC (Legacy), kako se to sada zove.

Martovska unapređenja

Iscrtavanje u realnom vremenu

Navikli smo se i u InDesignu i u Photoshopu da pri pomeranju objekata/slojeva vidimo u realnom vremenu taj objekat. Illustator je sada dobio nešto takvo. Doduše, nije kao u InDesignu gde u zavisnosti od dužine držanja pritisnutog tastera, biramo da li će se objekat uživo iscrtavati ili ne, već se to mora podesiti u preferencijama, što znači ili se iscrtava uživo ili ne. Naravno, valja izabrati iscrtavanje uživo, osim ako neko ima baš sporu grafičku kartu.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Cut, Copy, Paste artbordova

Možda se čini kao sitnica ili nešto što se podrazumeva, ali do marta nismo imali mogućnost da čitav artbord sa sadržajem (ako tako izaberemo) kopiramo i pejstujemo. Unutar istog dokumenta to se i moglo izvesti, ali sada artbordovi sa sadržajem mogu da se prebacuju iz jednog u drugi dokument, što izuzetno olakšava rad.

Poboljšan toolbar

Tokom godina Adobe dodaje nove alate u programe i, posle nekog vremena, panel sa alatima postaje pretrpan. Ne samo da nam ne trebaju stalno svi alati, već nam neki  vrlo retko ili nikada ne trebaju. Šta više, događa se da se pojave novi alati koji rade isto što i raniji, ali efikasnije, pa se u panelu sa alatima nalaze neki alati koji su zastareli.

Tools Panel

Prijatno iznenađenje ove verzije je bilo to što su „fabrički” sklonjeni razni alati koji se retko koriste. Korisničko prilagođavanje panela sa alatima je nešto što Adobe u svojim programima nudi već neko vreme, ali je ovo rešenje u Illustatoru najbolje napravljeno. Prvo, odmah su sklonjeni oni alati koje korisnici retko koriste i, drugo, način na koji se panel prilagođava je mnogo zgodniji, jer se sve dešava direktno na ekranu, umesto otvaranja posebnog prozora za prilagođavanje panela.

Junska unapređenja

Cloud dokumenti

Ista mogućnost koju sam pomenuo da ju je Photoshop dobio, sada je tu i u Illustratoru, tj. možemo da imamo

100x veći kanvas i veći artbordovi

Svi koji smo imali potrebe da napravimo dizajn za neke veliki grafike, čije dimenzije se mere u metrima, smo se sudarili sa ograničenjem da Artbord nije mogao da bude veći od 5,6 metara. U današnje vreme, kada digitalni ink-džetovi mogu da štampaju grafike velike desetine metara, prilično je frustrirajuće što te dimenzije nisu podržane, već smo morali da se dovijamo starim trikom „10x manje, na 300ppi“.

U nizu poboljšanja koje su napravljena sa Artbordovima, konačno smo dobili i mogućnost da budu mnogo veći. I u skladu sa tim, sada se mere mogu zadavati i u metrima, jardima, stopama, što je baš korisno i dobrodošlo.

S obzirom na to da je verzija 2019 donela mogućnost da dokument može da ima do 1000 artbordova, a sa povećanjem dimenzija istih, i kanvas (kompletno područje na kojem možemo da radio) je povećan za 100 puta.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Neka lepa ubrzanja

Illustrator je poslovično spor sa manipulacijom dokumentima, pa vest da je učitavanje i snimanje dokumenata ubrzano je svakako dobrodošla.  Ne mogu da tvrdim da sam primetio drastičnu razliku između stare i nove verzije, ali verujem kako bi se, da sam merio vreme, nova verzija pokazala bržom od stare.

I onda kada smo mislili da će sledeća unapređenja da se pojave sa verzijom 2021, Illustrator ekipa se u potpunosti iskupljuje za slabe novitete na premijeri verzije 2020, tako što je 1. septembra dala još nekoliko malih, ali slatkih, unapređenja.

Dakle, septembarska unapređenja

Poravnavanje prema tekstu

Pretpostavljam da je mnogima, kao što je i meni, nedostajala mogućnost da objekte poravnamo prema elementima teksta (osnovnoj liniji, visini slova i sl.). Ovo nije malo unapređenje, s obzirom na to da je izuzetno detaljno i odlično promišljeno. Da vidimo šta sve tu imamo:

  • Poravnavanje po osnovnoj liniji
  • Poravnavanje po visini slova
  • Ravnanje prema obliku slova
  • Ravnanje prema okviru selekcije slova

I onda kada smo mislili da će sledeća unapređenja da se pojave sa verzijom 2021, Illustrator ekipa se u potpunosti iskupljuje za slabe novitete na premijeri verzije 2020, tako što je 1. septembra dala još nekoliko malih, ali slatkih, unapređenja.

Otključavanje objekata na ekranu

U Illustratoru selektovani objekti mogu da se otključaju, ali kada ih treba otključati stvari postaju malo komplikovanije. Naime, zaključani objekti se ili mogu otključati svi zajedno komandom „Unlock All” (Ctr+Alt+2/Cmd+Opt+2), koja jasno kaže da će otključati sve zaključane objekte, ili se objekti mogu pojedinačno otključavati preko panela Layers. Ta druga opcija je upotrebljiva ako u dokumentu imamo samo nekoliko objekata. S obzirom na to da objekti i slojevi u Illustratoru nisu povezani sa Artbordovima na kojima se nalaze, u malo većem dokumentu je prilično zbunjujuće traženje određenog zaključanog objekta kroz pomenuti panel.

Konačno, dobili smo mogućnost da zaključani objekat može da se otključa direktno na ekranu. Zapravo, cela stvar je u tome da sada kursor miša može da detektuje zaključani objekat, što ranije nije moglo da se uradi, pa kada kursorom dođemo iznad objekta i kliknemo desni taster, u padajućem meniju će se pojaviti stavka Unlock. Još bolja mogućnost je da u Preferencijama uključimo mogućnost da se zaključani objekat vidi kao takav, što će reći da mu se sa leve strane pojaviti ikonica katanca. Klikom na katanac objekat se otključava. Ovo rešenje postoji u InDesignu i XD-u, pa je odlično što je sada dodato u Illustrator.

Kako to zapravo izgleda pogledajte u videu. Da biste za svaki korak imali i usmeno objašnjenje potrebno je da uključite zvuk.

Zaključak

Ova 24. verzija Illustratora (koja nosi ”trgovačku” oznaku ”2020”) je imala prilično spor start, ali se kroz seriju unapređenja pokazala kao vrlo dobra, sa puno korisnih novina i poboljšanja. Mnoge stvari koje su nam nedostajale godinama su ovom verzijom dodate i sa još većim uživanjem možemo da nastavimo da koristimo ovaj odlični program!

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor

(Visited 77 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin