Adobe već nekoliko godina razvija veštačku inteligenciju pod imenom Adobe Sensei, koja nam je u različitim programima donela puno zanimljivih novih i, do tada, nezamislivih mogućnosti. Sada su nam stigli Neuralni filteri, kolekcija sjajnih Photoshop filtera, koji pomoću veštačke inteligencije pomeraju granice onoga što možemo da uradimo sa slikama!

Filteri su podeljeni u dve grupe – završene i beta verzije. Skin Smoothing i Style Transfer su završeni, dok su ostali koje pominjemo u javnom beta testiranju. Svi korisnici su dobrodošli da daju svoj komentar na filtere (čak i na gotove), što Adobeu omogućava da unapredi funkcionalnost ovih filtera. Pošto su oni bazirani na veštačkoj inteligenciji i na “mašinskom učenju”, što ih više budemo koristili, to će oni postajati bolji i davati bolje rezultate.

Postoji određeni broj filtera koji su u najavi, ali još uvek nisu dostupni. Korisnici su pozvani da se prijave i objasne gde bi im ti filteri bili korisni, a Adobe će te informacije upotrebiti kako bi filteri bili uspešniji u tom poslu.

1.    Skin Smoothing

Postizanje glatke kože na fotografijama je uvek cilj kojem se teži na fotografijama, naročito u modnoj industriji. Postoje različiti metodi i opcije u Photoshopu koje mogu da pomognu oko toga, kao i razni pluginovi. Ovaj neuralni fliter je još jedna pomoć u tom pravcu. Sa samo dva klizača postižu se odlični rezultati, koji se naknadno još mogu malo i ručno doterati, jer se celo “peglanje” može postaviti na poseban sloj.

U videu pogledajte kako funkcioniše ovaj filter.

Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

2.    Style Transfer

Ovaj filter bismo mogli da nazovemo dodatkom na filtere koji primenjuju različite slikarske tehnike na slike, koje možemo da nađemo unutar Filter galerije. Naravno, ovi novi filteri koriste veštačku inteligenciju da posao urade bolje. Neće na svakoj slici efekat biti jednako dobar, ali zato postoji ogroman broj ponuđenih slikarskih stilova, pa će se za svaku sliku naći nešto što daje baš dobar efekat. Treba voditi računa o tome da ovi efekti koriste tehnologiju smeštenu na Creative Cloudu, pa će njihov rezultat zavisiti i od brzine interneta.

3.    Smart Portrait

Ovo je možda najatraktivniji od svih filtera u ovoj grupi. Nudi osam različitih podešavanja, od kojih se dobar deo može mešati, što omogućava izuzetne transformacije lica koje do sada nismo imali priliku da vidimo. Preko emotivnih stanja (tuga – sreća, ravnodušnost – iznenađenje, mir – ljutnja), pa preko podmlađivanja i starenja lika, do pomeranja položaja glave i pogleda. I ovaj filter radi kroz Cloud, pa će brzina zavisiti od brzine interneta.

S obzirom na količinu efekata koje nudi ovaj filter, najbolji uvid ćete imati kada pogledate sledeći video.

Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

4.    Makeup Transfer

Ideja da se jedan stil šminkanja prenese sa jednog lica na drugo je ništa manje do odlična. Naravno, ne radi savršeno u svim slučajevima, ali se može upotrebiti. Verujemo da će oni koji se bave modnom fotografijom imati koristi od ovog filtera. Ovaj filter se primenjuje tako što se stil šminkanja prenosi sa fotografija koje mi priložimo, jednostavno tako što otvorimo te dokumente Photoshopu, uz sliku na koju ćemo preneti stil. Iz padajućeg menija ovog filtera možemo da biramo neku od otvorenih fotografija sa koje želimo da prenesemo šminkanje i sve ostalo se događa automatski. Nema posebnih podešavanja, pa je rezultat onakav kako nam filter isporuči. Pošto rezultat može da bude na posebnom sloju, tu su moguća određena doterivanja i maskiranja. Ovaj filter ne traži Cloud pa brzina zavisi samo od brzine računara na kojem se radi.

5.    Depth-Aware Haze

Interesantan filter koji omogućava da se slici doda određena „izmaglica”, što može da stvori interesantne efekte. Tri klizača omogućavaju primenu svih efekata. Haze kontroliše stepen „izmaglice”, Warmth dodaje toplije tonove, a Brightness omogućava posvetljavanje  celog efekta. Iako ovaj efekat nije tako atraktivan kao neki drugi, svakako će naći svoju primenu i pojačati arsenal opcija kreativnog rada sa slikama.

6.    Colorize

Ovde možemo da vidimo još jedan primer veštačke inteligencije u punom zamahu. Bilo koju crno-belu fotografiju za tili čas će pretvoriti u fotografiju u boji. Boje izgledaju malo isprano, kao da je u pitanju izbledela fotografija u boji, ali to daje određeni šarm celoj ovoj operaciji. Algoritam prilično dobro prepoznaje objekte na fotografiji i dodeljuje im očekivane boje.  Testirali smo algoritam u odnosu na stvarne boje neke fotografije i dobili:

7.    Super Zoom

Često se događa da nemamo dovoljno veliku fotografiju za neku upotrebu i onda moramo da veštački uvećavamo postojeću. Kad tome dodamo da izvor može da bude JPEG fajl sa nekog sajta, već pristojno komprimovan, sa gomilom tzv. “JPEG artefakata”, uvećanje takve fotografije je prilična noćna mora. Ovaj filter može da pomogne u tome, jer nudi prilično moćan algoritam za uvećanje sa kontrolama za uklanjanje tih “artefakata”, umanjenje šuma, izoštravanje i obnavljanje crta lica. Sve ovo radi kroz Cloud, pa brzina zavisi od internet konekcije, ali za nekoliko sekundi se dobija rezultat.

8.    JPEG Artefacts Removal

Ovo je definitivno filter koji nam je nedostajao! Prilično jednostavno, ali vrlo efikasno uklanja tragove, čak i vrlo surove, JPEG kompresije. Raznorazni kvadrati, senke, “duhovi” nestaju u trenutku upotrebom ovog filtera. Nema nikakvih posebnih podešavanja, već samo izbor “snage” kojom će se JPET artefakti ukloniti sa slike – Low, Medium i High. Na primeru smo sliku koja je komprimovana sa kvalitetom 10%, doveli u prilično glatko stanje upotrebom High podešavanja. Rezultat govori sam za sebe!

Autor: Zoran Imširagić, sertifikovani Adobe instruktor

(Visited 117 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin