Kada smo u Illustratoru želeli da napravimo neku kompleksnu strukturu, koja podrazumeva da se isti objekat ponavlja po određenom obrascu, bilo je potrebno dosta ručnog podešavanja i komanda Transform Again. U nekim slučajevima bi Blend alatka mogla da bude korisna. Svaka od tih opcija je zahtevala veštinu i planiranje, a ponekad i višestruko probanje dok se ne postigne željeni rezultat.

Polovinom januara je stiglo najnovije unapređenje Illustratora koje donosi opciju koja pomaže da se navedena ponavljanja naprave mnogo jednostavnije i sa više kontrole. Ceo ovaj dodatak smo imali prilike da vidimo u oktobru prošle godine kao opciju Illustratora za iPad i ljubomorno smo čekali da stigne i u desktop verziju (Windows i MacOS).

Opcija se nalazi unutar, slobodno možemo reći, glavnog menija u Illustratoru – Object. Pod stavkom Repeat (ponavljanje) nude se tri opcije – Radial, Greed i Mirror. Svaka od njih omogućava ponavljanje objekata na svoj specifičan način.

Repeat Menu

Radial

Ova opcija omogućava ponavljanje obeleženog objekta (ili više objekata) po krugu (isključivo). Ceo sistem je napravljen u Live Shape stilu tj. sve promene se rade direktno na ekranu i rezultati se odmah vide.

Postoji kontrola za broj kopija, slična onoj za promenu broja stranica kod višestraničnih objekata (Poligon), tako da se vrlo lako može napraviti željeni broj kopija. Zatim, postoji kontrola za samu kružnicu, koja kontroliše njen obim, kao i rotaciju cele strukture.

Mala zamerka je što su objekti raspoređeni po krugu, a ne po elipsi, što bi donelo još veću slobodu oblikovanja. Pretpostavljamo da nismo jedini koji bi ovo želeli, pa verujemo da će neko sledeće unapređenje Illustratora doneti promene i na ovom polju.

Repeat Radial

Grid

Grid je opcija ponavljanja jednog ili više objekata u prilično sličnom stilu kao što se prave pattern ispune. Pored ponavljanja, moguće je podesiti i raspored u smaknutom vertikalnom ili horizontalnom sledu, kao i okretanje kolona i redova oko svoje ose.

Ovo nije zamišljeno da zameni Pattern ispune, već da ponudi neke nove mogućnosti kreiranja objekata, naročito kada je takva opcija potrebna samo na jednom mestu u dokumentu.

Repeat Grid

Mirror

Mirror (ogledalo) omogućava ponavljanje objekta koji se prikazuje kao da je u ogledalu. Iako postoji transformacija Reflect koja radi sličnu stvar, Mirror je mnogo moćniji i upotrebljiviji. Na prvom mestu zato što omogućava Live prikaz onoga što radimo, kao i zato što to radi izuzetno brzo i jednostavno.

Pored toga što možemo da napravimo prikaz u ogledalu, Mirror omogućava da se menja ugao tog ponavljanja, pa se vrlo jednostavno mogu napraviti različite figure.

Repeat Mirror

Kombinacije

Ono što najviše oduševljava je mogućnost da se Repeat opcije međusobno kombinuju, što daje vrlo interesantne i zanimljive rezultate. Možemo, za početak da napravimo Radial Repeat i da tu napravimo neku zanimljivu figuru, zatim to možemo da dupliramo u ogledalu sa Mirror Repeat i onda sve to možemo da stavimo u Grid Repeat. Rezultat će biti vrlo interesantan. Najbolje od svega je što se osnovnom objektu prvog Repeat može prići i on se može menjati, pa će to uticati na sve strukture napravljene kroz različite Repeat opcije. I, naravno, svaka od Repeat opcija takođe može da se menja, pa su mogućnosti ogromne.

Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Deljenje dokumenata sa drugima

Iako je ovo doba držanja distance i rada sa udaljenih lokacija, potreba za kolaboracijom i timskim radom je i dalje vrlo važna. Adobe je to prepoznao pa je u februarskoj nadogradnji ponudio mogućnost deljenja dokumenata sačuvanih online sa drugim korisnicima. Ovde se naravno koristi Creative Cloud servis, pa svi u lancu moraju da imaju licencu za pristup istom.

Kako Illustrator (a i neki drugi Adobe alati) već neko vreme imaju opciju čuvanja dokumenata u CC-u, ova opcija deljenja dokumenata za editovanje, koja se naslanja na ovu mogućnost, je izuzetno dobrodošla kako timskim igračima, tako i freelance dizajnerima.

Invite to edit

Autor: Zoran Imširagić, sertifikovani Adobe instruktor

(Visited 91 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin