Nije bilo baš tako davno kada smo počeli sve da snimamo, ne bismo li imali dokaze kako se šta dogodilo ili ko je bio tu. I dalje pravimo snimke iz kola, ispred ulaza zgrada ili mobilnim telefonom kada ugledamo neki zanimljiv ili dramatičan događaj. Video je dokaz, dok slika to nije. Sliku mogu da fotošopiraju, da sve izmene, to nije dokaz! Ali sa Adobe Sensei tehnologijom više ni video nije dokaz…

Content – Aware Fill

Kada kažemo manipulacija, uvek pomislimo na najgoru opciju izvrtanja istine u političko-pravnom smislu, ali zaboravljamo da mi zapravo volimo da budemo manipulisani. U svakom filmu koji gledamo, u kom uživamo – mi smo manipulisani. Manipulisani od strane reditelja, direktora fotografije, montažera. I ne bi bilo dobro da je drugačije, zato što je film više od života. Zaboravimo laž i obmanu i pogledajmo koliko mogućnosti nam se pruža tehnologijom da bismo svet učinili lepšim, a snimanje video materijala lakšim i jeftinijim.

Aware Fill

Često se dešava da u kadru imamo objekte koje ne možemo da izbegnemo ili pak imamo video materijale koje moramo da koristimo, a koji u sebi imaju ljude ili predmete koji nam za ovu priliku ne trebaju. Tada na scenu stupa Adobe Sensei tehnologija koja svojim algoritmom pomaže autorima da se izbore sa nemogućim situacijama. U video produkciji sve je u pokretu. I kamera i elementi u slici se kreću. Kako onda izdvojiti neki elemenat iz slike? Maska je odlično rešenje. Ali, maska mora da bude u pokretu – i ne samo to. Mora da prati objekat koji izdvajamo iz video materijala.

To najčešće nije maska koji moramo strogo definisati oko predmeta. Naravno, što više vremena provedemo u preciznom definisanju objekta koji uklanjamo, to će i sam rezultat biti bolji.

Svaka maska koju koristimo ima sedam mode opcija. Ove opcije koristimo za različite rezultate koje želimo da dobijemo, ali i kod rada sa različitim alatima. Tako, ako nam maska služi za kreiranje putanje nekom efektu, onda koristimo None mode koji ne utiče na sliku, ali nam daje informacije o maski koju smo kreirali. Za rad sa Content-Aware Fill-om koristimo Subtract mode koji uklanja sadržaj unutar maske.  Panel Tracker ćemo koristiti da element u slici koji smo maskirali pratimo duž celog kadra, bilo da je objekat u pokretu ili se kamera  kreće,  a sa njom i objekat.

Ovo je odlična prilika da vidimo i opcije metoda praćenja maske. Zašto? Pa, u video produkciji stalno pratimo (Treck-ujemo) maske. Ako se maske linearno kreću kroz kadar njihovo praćenje i nije tako komplikovano – ali takva kretanja su relativno retka. Ako nam se objekat približava u kadru ili udaljava moramo uvesti i parametre kao što su Scale, Rotation ili Perspektivu kao metod analize slike, odnosno maske koja obuhvata objekat u kretnji. Zanimljive su i opcije Face Tracking koje nam omogućavaju da samo uokvirimo lice na video materijalu i izborom ove metode Adobe Sensei će identifikovati delove lica kao što su nos, oči, obrve. Dobićemo podatke o poziciji svakog dela lica sa više tačaka i te podatke možemo koristiti za efekte koji savršeno prate pokret i mimiku lica.

Automatski po završenoj analizi kretanja objekta i maske dobijamo niz Keyframe-ova na Mask Path parametru koji prate masku u svakom frejmu našeg video-materijala. Sada konačno možemo da pokrenemo Content-Aware Fill.  Ovaj panel ima nekoliko opcija. Opcije biramo pre nego što pokrenemo generisanje Fill sloja koji će zameniti sadržaj maske kreiran na početku rada.

Fill Method je izbor tipa ispune za renderovanje. Objekat metod ispunjava providnu oblast uzimajući piksele iz trenutnog i susednih frejmova. Uklanja predmet sa snimka koji smo maskirali. Ovaj metod procenjuje kretanje scene iza objekta i koristi to da pronađe odgovarajuće vrednosti boja. Koristimo ga da zamenimo pokretne objekte, kao što je automobil na putu. Surface metod ili metod površine funkcioniše slično kao Object metoda jer uzima piksele iz okolnih frejmova, ali koristi kretanje procenjeno u kompoziciji ispod transparentnog područja. Surface metod koristimo za statične i ravne površine, kao što je mrlja na košulji ili znak na zgradi. Edge Blend kombinuje okolne ivične piksele. On ispunjava transparentnu oblast iz maske uzorkovanjem piksela na ivicama prozirne oblasti i meša ih zajedno. Ovaj metod se dosta brzo renderuje i koristi se da zamenimo statične objekte na površinama kojima nedostaje tekstura, kao što je tekst na papiru.

Lighting Correction je opcija koja nam omogućava da upravljamo dinamičkim promenama osvetljenja u snimku. Ako imamo velike promene u svetlu biramo između tri različite jačine korekcije – Suptilna, Umerena i Jaka. Pošto je svaki video snimak jedinstven i nema pravila počnite od primene Jake korekcije, a u slučaju da algoritam počne da dodaje previše korekcije snimku, izaberite Umerenu ili Suptilnu korekciju.

Subtle: Koristimo ako svetlosna promena nije mnogo izražena

Moderate: Koristimo ako je svetlosna promena umerena

Strong: Koristimo ako je svetlosna promena velika

Range omogućava da izaberemo da li će sloj popune biti samo u okviru radne oblasti ili u trajanju cele kompozicije. Postavljanjem na radnu oblast ograničavamo analizu i sprečavamo analizu sadržaja cele kompozicije. To svakako štedi vreme analize, ali u nekim situacijama izostavljanje analize susednih kadrova i cele scene može biti nedostatak.

Create Reference Frame kreira jedan frejm i otvara ga u Photoshopu. Ako imamo video sa složenom pozadinom i Content-Aware Fill ne može da nam pruži željene rezultate, koristićemo alate u Photoshopu, kao što je na primer kloniranje, da bismo dobili što bolji rezultat na referentnom frejmu. Sada je taj novi frejm referentni u radu Content-Aware Fill-a. Za neke snimke možemo kreirati i više referentnih frejmova na kadrovima u kojima se menja osvetljenje ili ugao kamere.

Na kraju kliknemo dugme Generate Fill Layer i kreće čarolija. U donjem delu panela se vidi napredak rendera, a prioritet se daje renderu gde se nalazi Current-Time indikator, tako da možemo da vidimo kao izgleda rezultat i da li smo zadovoljni, bez čekanja da se završi ceo render. 

Po završenom procesu kreira se novi sloj Fill koji se nalazi iznad video sloja koji smo obrađivali i na taj način odmah vidimo rezultat ispune.

Objekat koji smo maskirali je nestao, a Adobe Sensei tehnologija je na čaroban način ispunila prostor sadržajem koji je u pozadini iako ga kamera nije snimila.

Sada imamo potpuno novi kadar – kadar koji nikada nismo snimili. Nova realnost je nastala pred našim očima. Content-Aware Fill je fenomenalan alat i Adobe Sensei tehnologija će nam u budućnosti samo pomagati u kreiranju novih vizuelnih efekata. Moramo je koristiti jer nam olakšava proces postprodukcije i smanjuje troškove produkcije.

Ali mi kao autori moramo biti odgovorni i koristiti je samo u neophodnoj meri, ne zloupotrebljavajući je, jer ona ipak ima svojih vizuelnih ograničenja i troši dosta vremena u postprodukciji. Zato evo saveta koji zlata vredi: sve ono što nam je potrebno za film snimite na terenu i ne dozvolite da u montaži budete sputani nedostatkom željenog kadra.

Autor: Ivan Đorđević, diplomirani Filmski i televizijski montažer

(Visited 41 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin