Adobe CameraRaw (ACR) 14 je doneo sjajna unapređenja, koja otvaraju potpuno nove mogućnosti za obradu slika u Raw formatu.

Obraditi fotografiju u Photoshopu je proces koji često nije jednostavan, prvenstveno zato što opcije programa ne prate fotografsku logiku. Sa druge strane ACR radi upravo to! Koristeći posebne algoritme, alate i logiku fotografskog načina razmišljanja, omogućava izuzetno moćnu obradu fotografija. To je toliko dobro, da od prve CC verzije (2013) ACR postoji u Photoshopu kao filter koji može da se primeni na bilo kojem sloju (čak i na video sloju).

Sa verzijom 2022 stigla je i 14. inkarnacija ACR-a. Najveća novost je da je veštačka inteligencija (Adobe Sensei) sada ušla i u ovaj segment. Pa da vidimo šta je sve tu novo.

Maske (konačno!)

Neko će reći da su maske za slojeve i da im nije mesto u Camera Raw-u, ali su one ovde otvorile potpuno novu dimenziju rada i razmišljanja.  Pod „alatkom” masking krije se čitav mehanizam sa raznim alatkama i opcijama veštačke inteligencije.

Masking opcije

Svi koji su koristili ACR znaju da su postojale tri alatke za lokalnu primenu različitih parametara – Adjustment Brush, Gradient Filter i Radial Filter. Kada se otvori ACR 14 te alatke se ne vide među ostalim, gde su nekada bile. Ne brinite, te alatke su i dalje tu, ali pod ”alatkom” masking. Za razliku od ranijeg korišćenja, sada se vidi maska tj. imamo preview dela slike na kojem je primenjeno podešavanje i onog koji je zaštićen maskom. Rad sa pomenute tri alatke nije mnogo drugačiji nego što je bio ranije, ali je unapređen. Ono što je, očigledno, novo kada se otvori masking segment su Select Subject i Select Sky opcije, koje znamo iz Photoshopa, pa je tako moćna i već proverena tehnologija veštačke inteligencije sada nama na usluzi.

Select Subject

Generalno, masking nije nešto što nije poznato ili nešto što ranije nije moglo da se uradi, ali sada je, sa jedne strane, sve mnogo lakše uraditi, a sa druge strane, ovo omogućava neke mnogo kompleksnije zahvate, moćnija preklapanja i mešanja.

Select sky

U sledećim video zapisima pogledajte praktične primere:

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Novi Preseti (Filteri)

Camera Raw je prvenstveno namenjen profesionalnim korisnicima, kojima je potreban moćan alat i koji se ne boje ručnog podešavanja parametara obrade fotografije. Ipak, danas svaki pametni telefon nudi gomilu već pripremljenih podešavanja koja se jednim “tapom“ na ekran mogu primeniti na fotografiju. Shodno tom trendu, ACR već neko vreme nudi kolekciju “prepodešavanja“ (Preseta) koji omogućavaju da se jednim klikom promeni izgled fotografije. Sa verzijom 14 stigle su neke nove kolekcije i mogućnost podešavanja količine primene određenog prepodešavanja. Neka prepodešavanja dozvoljavaju upotrebu klizača Amount, pa se na taj način može dozirati količna efekta na fotografiji.

Preseti

Podrška za nove kamere

Ovo i nije neka nova opcija, već standardno održavanje aplikacije. Svakih nekoliko meseci Adobe ažurira bazu podržanih foto aparata, shodno pojavljivanju novih modela. Važno je znati da, iako ACR koji imate možda sasvim dobro otvara zapise foto aparata određenog proizvođača, bez obzira što je format zapisa isti, zapise nekog novijeg aparate istog proizvođača neće moći da otvori. Zbog toga je neophodno redovno ažuriranje ACR-a, a time i baze podržanih foto aparata.

Novi Adobe Camera Raw je postavio domaći zadatak konkurenciji uvođenjem veštačke inteligencije. Svim korisnicima će to olakšati i ubrzati obradu fotografija. Naravno, sve ove nove opcije su i deo Lightrooma, pa korisnici ovog programa mogu da ih koriste takođe.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor, CC Design and Layout Solutions

(Visited 66 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin