Ne baš tako davno, umetnici poput Salvadora Dalija, Pikasa i Van Goga nisu imali luksuz moderne tehnologije i inovativnih alata koji bi im pomogli da izraze svoju umetnost. Umesto toga, koristili su se isključivo svojim rukama, maštom i inspiracijom da bi stvorili svoja umetnička dela.

Salvador Dali, na primer, koristio je tehniku poznatu kao „paranormalnu viziju“ i prvo vizualizirao svoje snove i vizije pre nego što ih je preneo na platno. Pikaso je, s druge strane, imao talenat da izrazi različite perspektive i emocije kroz svoje slike, dok je Van Gog u svojim delima koristio moćne i intenzivne boje da bi mogao da iskaže svoje jake emocije i strasti.

Danas umetnici koriste modernu tehnologiju za svoje umetničko stvaranje. Ipak, jedno ostaje isto: umetnost se i dalje stvara iz divljih i tajanstvenih maštarija umetnika, koje onda oblikuju kako bi se njihove emocije prenele na gledaoca. Umetničko stvaralaštvo zahteva konstantnu kreativnost, maštovitost i emocionalnu povezanost, a ta ljudska karakteristika je ključna u umetnosti. I tako bi trebalo i da ostane..

Međutim, svedoci smo toga da se razvoj i primena veštačke inteligencije sve više odražava na tehnologiju u različitim oblastima. Investicije u veštačku inteligenciju su se ubrzale od eksplozivnog debija open AI-ovog Chat GPT-a. Novi alati AI su se borili sa etičkim principima. Takođe, sistemi veštačke inteligencije koji mogu da generišu slike bili su velika vest u protekloj godini. Open AI DALL-E 2 i Stable Diffusion su dominirali naslovima, a Google, Meta i Microsoft su najavili sve funkcije na kojima rade. Ali jedno ogromno ime je upadljivo bilo odsutno – ADOBE. I nedavno se sve promenilo. Adobe je lansirao svoj novi set – Firefly – generativnih alata za korišćenje veštačke inteligencije.

Adobe, vodeća kompanija u oblasti digitalne umetnosti i dizajna, nastavlja da predvodi i napreduje u svojoj misiji u obezbeđivanju inovativnih alata za kreativce. Najnoviji adut u arsenalu Adobe-ovih alata za kreativce je Adobe Firefly (Beta) paket generativnih alata zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

„The world is going to be transformed by AI and Adobe intends to be part of it.“

Šta je Adobe Firefly?

Adobe Firefly je paket umetničkih alata koji koriste veštačku inteligenciju, a lansiran je u martu ove godine. Cilj ove inovativne kreativne platforme je da omogući korisnicima da generišu medijski sadržaj sa manje napora i da svoje kreativne ideje brže pretvore u stvarnost. Firefly ima više AI modela, a prvi dostupni model se fokusira na kreiranje slika, tekstualnih efekata, vektorsku umetnost i još mnogo toga. Alati koje Firefly nudi omogućavaju korisnicima da brzo i lako modifikuju postojeće slike, generišu nove i transformišu fotografije i video zapise u skladu sa zahtevima korisnika. Koristeći moć veštačke inteligencije, Firefly tumači unos teksta i stvara vizuelno privlačna umetnička dela koja odgovaraju opisu korisnika, što ga čini neprocenjivim alatom za umetnike, dizajnere i kreativce u različitim disciplinama.

Transformacija teksta u sliku

Adobe Firefly-jeva funkcija transformacije teksta u sliku pruža širok spektar mogućnosti za raznovrsnu primenu, od konceptualne umetnosti i ilustracije do reklama i grafičkog dizajna. Primene su brojne i uključuju:

  • Konceptualna umetnost: kreativci mogu brzo da kreiraju vizuelne predstave svojih ideja jednostavnim davanjem opisa teksta kao polazne tačke. Ovo predstavlja idealan alat za razmišljanje tokom ranijih faza nekog projekta.
  • Ilustracija: Ilustratori mogu generisati jedinstvene likove, scene ili objekte na osnovu teksta, unoseći novu dimenziju u svoj rad i oživljavajući priče.
  • Promocija: marketinške agencije mogu koristiti Firefly-jevu funkciju konverzije teksta u sliku za izradu privlačnih elemenata za reklamiranje, objave na društvenim mrežama i ostale promotivne materijale, uz uštedu vremena i resursa.
  • Grafički dizajn: Grafički dizajneri mogu koristiti funkciju transformacije teksta u sliku za izradu prilagođenih grafika, ikona i slika za web stranice, materijala za brendiranje i logoa, pružajući jedinstvene i prilagođene dizajne koji odgovaraju specifičnim potrebama projekata.

Firefly-jeva  mogućnost transformacije teksta u sliku je definitivno game-changer za kreativnu industriju.

Kako Adobe Firefly funkcioniše?

Adobe Firefly dolazi sa intuitivnim interfejsom koji se sastoji od 3 glavna segmenta:

  1. Centralne oblasti u kojoj se generišu slike
  2. Donje trake sa upitom za kucanje
  3. Desne bočne trake za odabir stila i drugih podešavanja.

Kako biste započeli kreiranje slike, neophodno je da unesete opis u okvir za upit, na primer „Betmen vozi skuter“. Za razliku od drugih alata koji zahtevaju precizne parametre za podešavanje, Adobe Firefly koristi desnu traku bočnu traku za primenu željenih podešavanja.

Tu možete odabrati između različitih opcija, kao što su razmere, tipovi sadržaja, stilovi, teme, tehnike, efekti, materijali i koncepti. Uz više opcija iz svake kategorije, moguće je postići potpuno personalizovane i unikatne slike. Takođe, moguće je odabrati različite boje i tonove, opcije osvetljenja i kompoziciju. Zbog svoje prilagodljivosti i raznovrsnosti, Adobe Firefly predstavlja vredan alat za različite vrste kreativnih projekata.

Tekstualni efekti

Tekstualni efekti su još jedna moćna funkcija koju nudi Firefly, dizajnirana da pomogne korisnicima da primene stilove, teksture ili vizuelna poboljšanja na tekstualne elemente koristeći tekstualni upit. Ovaj alat olakšava kreativcima da eksperimentišu sa tipografijom i dodaju vizuelni uticaj svom dizajnu, čineći tekst privlačnijim.

Sa Firefly-jevim tekstualnim efektima, možete da transformišete običan tekst u umetničko delo jednostavnim navođenjem opisa željenog stila ili efekta i reči koju želite da stilizujete u polju sa upitom. AI zatim generiše tekst sa određenim karakteristikama, omogućavajući širok spektar mogućnosti kada je u pitanju stvaranje finalnih naslova.

Osim toga, Firefly tekstualni efekti omogućavaju korisnicima da kontrolišu uklapanje tekstualnog efekta i odaberu prelivanje šablona iz teksta kako bi uneli svoj lični pečat na dizajn. Ukratko, Adobe Firefly tekstualni efekti su moćan alat koji ima potencijal da poboljša vizuelni uticaj dizajna. Zbog svoje brze i jednostavne upotrebe, korisnici mogu lako eksperimentisati sa stilom i stvoriti fenomenalne vizuale i naslove bez mnogo napora.

Vektorsko prebojavanje – recolor vectors

Još jedna od funkcija kojom je Adobe proširio Firefly “radionicu” je alat za prebojavanje vektora. Ovo će posebno biti korisno za kreativce i dizajnere koji se bave vizualizacijom i marketingom u industriji poput mode, arhitekture, unutrašnjeg dizajna i drugih grana gde je vizuelni identitet od ključne važnosti. Takođe, ova karakteristika bi mogla da se koristi u oblastima softverskog razvoja i animacije gde bi omogućila brzo i precizno prilagođavanje grafičkih elemenata bez potrebe za ručnim preuređivanjem.

Sve u svemu, prebojavanje vektora predstavlja zanimljivu i inovativnu karakteristiku koja bi mogla unaprediti Adobe Firefly i postati vitalni alat za dizajnere koji žele brzo i jednostavno da stvaraju originalne vizuale.

Adobe Firefly i autorska prava

Prava korišćenja generisanog sadržaja putem Adobe Firefly platforme zahtevaju posebnu pažnju. Tokom beta faze, nekomercijalna upotreba generativnih slika i tekstova je dozvoljena, dok se njihova komercijalna upotreba ne preporučuje zbog potencijalnih pravnih problema. Korišćenjem Firefly platforme, korisnici se obavezuju da poštuju smernice i standarde Adobe tima, što uključuje i izbegavanje kreiranja uvredljivog ili nezakonitog sadržaja.

Adobe Firefly  – budućnost kreativnosti i odgovornosti AI-a

Adobe Firefly je softver koji pruža neverovatnu fleksibilnost umetnicima da stvaraju digitalna dela. Međutim, ne smemo zaboraviti da tehnološka inovacija ne može i ne sme da zameni ruku i um umetnika.

Umetnost se razvijala kroz vekove, kroz različite stilove, i nikad neće prestati da bude inspirativna onima koji su otvoreni za nju. Za razliku od današnjeg digitalnog doba, umetnici su se ranije suočavali sa ograničenjima materijala koji su koristili, nekada i sa nedostatkom inspiracije, kao što je bio slučaj sa Pikasom i njegovom čuvenom “Gernikom”, ali su i dalje uspevali da stvore neka od najlepših umetničkih dela ikada viđenih.

Da bi ovaj softver bio samo inspiracija ljudima, trebalo bi ga koristiti na pravi način. Adobe Firefly može biti koristan i vrlo dragocen, ali nikako ne sme postati jedina stvar koja vam pomaže pri stvaranju. Neophodno je da koristimo naše talente i ideje kako bismo kreirali najbolje od najboljih. Kada to uspemo da ukombinujemo sa inovativnim alatima kao što je Adobe Firefly, onda zaista možemo stvarati magiju.

Kako je Van Gog govorio “Ja prvo sanjam sliku, a onda naslikam svoj san.”

(Visited 140 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin