Adobe očigledno pojačava sve svoje programe, pa je sada došao red na InDesign!

Verujem da je konkurencija bitan element napretka. Kada je u pitanju grafički softver, to je svakako slučaj. Prošlost je pokazala da proizvođači koji su „spavali na lovorikama” bili preteknuti od strane konkurencije, koja nije spavala. To je bio slučaj i sa Corelom i sa Quarkom, koje je Adobe potisnuo u tržišnoj utakmici. Nakon uvođenja Creative Cloud-a Adobe je, takođe, malo „dremao”. Pojavom vrlo atraktivnog Affinity paketa, koji je ponudio (i dalje nudi) interesantna i upotrebljiva rešenja, Adobe se „prenuo” i počeo da unapređuje svoje programe. Stvari su otišle u još veću visinu kada je Canva nedavno kupila pomenuti Affinity, pa je Adobe primoran da još više „doda gas”. Dobra stvar konkurencije je da se proizvođači bore da nas pridobiju/zadrže, što za rezultat ima više noviteta, bolje cene i uslove korišćenja. Ne bih se na ovom mestu bavio „kojem se carstvu prikloniti”, jer zapravo svejedno – i jedni i drugi će se truditi da nam omoguće da njihovi alati budu što upotrebljiviji.

Da vidimo šta nam je doneo InDesign krajem jula!

Kontekstualni panel „na kašičicu”

Evo, od aprilskog unapređenja InDesign ima kontekstualni panel. Doduše, samo kada se radi sa slikama, primarno zbog novih mogućnosti veštačke inteligencije, ali ima i nekoliko drugih korisnih funkcija na koje sam se odmah navikao. Čekam da vidim kako će izgledati kada ga naprave za tekst i druge objekte. Bilo bi super kada bi ostavili mogućnost da korisnik sam doda šta želi da mu se pojavljuje na tom panelu u određenom slučaju, jer korisnici upotrebljavaju InDesign na toliko različitih projekata i načina.

Veštačka inteligencija (sad stvarno)

Već odavno u InDesignu postoje neke opcije koje koriste veštačku inteligenciju, što je bilo na nivou dodavanja nečega što nam ponekad treba. Ne kažem da Content-Aware Fit i Content-Aware Text Wrap nemaju smisla, ali nije baš nešto što svi mi baš svakog dana koristimo.

Text to Image

Sa uvođenjem Generative opcija, prvo u Photoshopu, stvari su postale mnogo atraktivnije i interesantnije. InDesign je u aprilu dobio „Text to Image” opciju, koja radi ko Generate Image u Photoshopu, tj. na osnovu tekstualnog unosa (tzv. Prompta) veštačka inteligencija stvara sliku. Više nego korisna opcija, kada je potrebno ilustrovati neke tekstove u brošurama i časopisima, na primer. Opet, kako smo već navikli sa Generative opcijama, nude se tri varijante na biranje. Iza ovoga svakako stoji ista ona „farma servera”, koja generiše ove sadržaje.

Ova opcija je, očigledno, unapređena od aprila do jula, pa sada pored mogućnosti da je pokrenemo u kontekstualnom panelu imamo i čitav panel, koji se automatski pojavljuje, koji kontroliše stvaranje slike.

Panel nudi sledeće mogućnosti:

  • Da se odnosi na Text to Image ili na Generative Expand
  • Da se unese željeni tekst (prompt)
  • Da se izabere da li će slika biti fotorealistična ili ilustracija/crtež
  • Proporcije slike, koje mogu biti neke od ponuđenih ili da se nova slika uklopi u izabrani okvir
  • Sample Prompts generiše slike prema nekim već postojećim unosima, pa je to više zgodno za probu
  • Variations, gde se mogu birati varijante generisanih slika (u grupama po tri)

Ko je ovu tehnologiju koristio u Photoshopu, lagano će se snaći jer je prilično slično, čak malo jednostavnije.

Generative Expand

Sa julskim unapređenjem InDesigna 2024 (ver. 19.5) stigla nam je još jedna Generative opcija, već viđenja u Photoshopu, za koju nalazim da je još upotrebljivija od Text to Image. Ko je imao priliku da proba Generative Expand u Photoshopu, zna koliko je to korisna opcija. Ona jednostavno korišćenjem veštačke inteligencije popunjava deo slike koji želimo da proširimo. Koliko samo puta mi je trebalo da proširim sliku, bez skaliranja. Stari dobri Content-Aware Scale iz Photoshopa CS3 je činio koliko je mogao, ali je daleko od savršenog. Generative Expand u InDesignu omogućava da se sve radi na licu mesta i to radi izuzetno dobro.

Ova opcija je automatski pojavljuje na kontekstualnom panelu kada se okvir za sliku poveća izvan dimenzija slike. Može da se koristi sa kontekstualnog panela ili sa pomenutog Text to Image panela. Kao i u Photoshopu, pri proširivanju slike ovim metodom, može se uneti određeni tekst (Prompt) što će za rezultat imati da se prošireni deo popuni tako da sadrži uneti opis koji se vrlo lepo uklapa u originalnu sliku. Ovo je zapravo spoj Generative Expanda i Generative Fill opcije. Proširena slika je nova i linkovana na Creative Cloud.

Da stvar bude zanimljivija, pored obe ove opcije (Text to Image i Generative Expand) piše „Beta”, što znači da će i dalje biti usavršavane. Kako se razvija veštačka inteligencija, to će biti beskonačni niz unapeđenja.

History (konačno)

Svi volimo History u Photoshopu, koji tamo postoji decenijama. Prošle godine i Illustrator je dobio sličnu stvar, na veliko oduševljenje korisnika. Bilo je pitanje vremena kada će se to dogoditi i u InDesignu. I, julsko unapređenje nam je donelo tu mogućnost.

Da bi u InDesignu History radio, potrebno je da je dokument sačuvan, tj. da postoji kao fajl, što nije slučaj u Photoshopu i Illustratoru. Zabavno je da Undo radi i kada dokument nije sačuva, ali History to ne beleži kao stanja. Verujem da će se u sledećem ažuriranju softvera to popraviti.  No, kada je dokument sačuvan sve je slično kao što smo navikli u gorepomenutim programima – pravite poteze, a History svaki potez čuva kao stanje. Ctrl/Cmd+Z vraća kroz stanja, a Ctrl/Cmd+Shift +Z ide unapred. Naravno, kontrola se može raditi i kroz panel History.

Ovde, kao i u Illustratoru, nema Snapshoptova, koje baš volim u Photoshopu. Od bilo kog stanja se može napraviti novi dokument, što nije baš prava zamena za Snapshot, ali može da posluži. Nalazim da ovo može da bude korisno u onim situacijama kada smo napravili promenu i dokumentu, koji ne treba da se menja, pa sada lagano možemo da se vratimo na početak, a da ne izgubimo ono što smo već uradili.

Nisam uspeo da pronađem bilo kakva podešavanja za History u Preferences meniju, što bi trebalo da znači da je ovaj mehanizam u InDesignu beskonačan, tj. da u bilo kojem trenutku može da nas vrati na početak dokumenta. Koliko god da sam poteza napravio, a trudio sam se da ih napravim puno, svi su bili zabeleženi u panelu, bez brisanja onih sa početka. Photoshop i Illustrator imaju ograničenje na broj poteza koje History može da sačuva. InDesign je bio poznat da ima beskonačni Undo, pa su tu osobinu, izgleda, preneli i History mehanizam.

Iz PDF-a u InDesign (Beta verzija programa)

Da li vam se nekada dogodilo da nemate originalni fajl, a da treba da napravite neke veće ispravke u PDF-u? Acrobat svakako može gomilu toga kada je menjanje PDF zapisa, ali kada nam treba da napravimo dokument koji možemo mnogo bolje da kontrolišemo, to nije dovoljno. InDesign, za sada samo u Beta verziji, nudi mogućnost otvaranja PDF zapisa u InDesignu. Jednostavno, opcijom Open izaberemo PDF zapis i kliknemo na OK. Ovo je odlična mogućnost da se PDF-ovi „ožive”.

Sad, cela tehnologija je još u povoju, pa ne radi sve što bismo mi voleli. Za sada može samo da otvori i konvertuje PDF koji je napravljen u InDesignu. A i kada ga otvori, konverzija neće napraviti strukturno isti dokument, jednak onom od kojeg je nastao. Što je dokument kompleksniji, to će biti više okvira sa tekstom, što može da zakomplikuje kasniji rad. Ovo je još uvek u Beta verziji programa i, verujem, da u Adobeu rade na poboljšanjima, kako bi ovo moglo da se meri sa specijalnim konvertorima koji to već rade uveliko. Logično bi bilo da Adobe program može da konvertuje PDF, koji je Adobe tehnologija. Na primer, konverzija PDF-a u Word radi izuzetno dobro direktno iz Acrobata, pa ostaje da se nadamo da će nešto slično da se desi i sa InDesignom.

Dokumenti u Oblaku

Iako ovo nije novost kada su Photoshop i Illustrator u pitanju, dobro je da je InDesign dobio ovu mogućnost. Pošto, još uvek, ne postoji InDesign za iPad, ovde se dobija mogućnost čuvanja i deljenja dokumenata kroz Creative Cloud između desktop računara.

Da bi linkovi mogli da se koriste na drugim računarima, potrebno je da oni budu u nekoj od CC biblioteka. To nije baš najzgodniji metod kada se rade velike publikacije sa mnogo slika, ali za flajere, oglase i manje brošure, ovo može da bude super korisno. Ovi Cloud dokumenti mogu da se dele sa drugim korisnicima, pa ovo može biti platforma za grupni rad. Nažalost, dva korisnika ne mogu u isto vreme da rade na istom dokumentu, kao inače i sa dokumentima koji se nalaze na mrežnim lokacijama.

Change Case u Find/Change

Ovo se možda čini kao malo unapređenje, ali onima kojima je trebalo da promene slova iz verzala u kurent (Upper Case to Lower Case), znaju koliki je to posao. Odavno postoji Change Case opcija, ali korisnik je morao ručno da selektuje tekst da to promenio. Sa dovođenjem ove opcije u Find/Change ovaj proces je umnogome automatizovan, naročito što pored što radi u odeljku Text, radi u odeljku GREP.

Konačno, puno noviteta

InDesign je poslednjih godina donosio malo noviteta, a i oni koje smo dobijali nisu baš bili ono što nam treba u svakodnevnom poslu. Kao što sam napisao u uvodu, konkurencija je uvek dobra za korisnike, pa sada, konačno, imamo puno toga zanimljivog što nam ovaj program donosi. Verujem da će korisnici oduševljeni svim novitetima i mogućnostima koje otvaraju.

Čekamo Adobe MAX, koji je najavljen od 14. do 16. oktobra i sledeću turu noviteta. Mada, Adobe ume da nas iznenadi novitetima i pre toga, pa redovno proveravajte Update odeljak u Creative Cloud aplikaciji!

Zoran Imširagić je ekspert za grafički softver i produkciju, edukator i autor. Obučava profesionalne korisnike da iskoriste softver na najbolji način u svom poslu (izdavačke i novinske kuće, štamparije, marketing agencije i sl.). Vodi grupu za grafički dizajn na odseku za dizajn IT Akademije. U saradnji sa distributerskom kućom Extreme d.o.o. više od 15 godina drži radionice i prezentacije za profesionalne korisnike. Autor je velikog broja tekstova (100+) o upotrebi grafičkog sofvera za različite časopise i blogove.

(Visited 17 times, 2 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin