Baš mnogo toga – vežite se, uskoro polećemo!

Copilot

Ne tako davno, sa znatiželjom i strahom se po kuloarima spekulisalo o novom AI (Artificial intelligence) Chat-u (ChatGPT) koji navodno sve zna i sve može. Rastrzani između straha da budemo zamenjeni i želje da neko umesto nas uradi naš posao, testirali smo novo „čudo“. Da ne analiziramo u tom pravcu, da li jeste ili nije, toj temi nema kraja, a istina je, kao i uvek, negde na sredini. Dobili smo dobar alat, koji naravno ne može da nas zameni i da nam otme posao, ali ako ga pametno koristimo može da bude od pomoći.

Kako je sve počelo…

Krajem januara bili smo radoznali kada je objavljena saradnja između kompanija Microsoft  i OpenAI (Chat GPT). U pitanju je ustvari bila samo objava treće faze saradnje koja je počela još 2016. godine kada je OpenAI, koji se tada bavio razvijanjem veštačke inteligencije, odabrao Microsoft Azure kao svoju primarnu platformu na cloudu, jer su ocenili da može da im pomogne u unapređenju istraživanja i kreiranju novih alata i tehnologija. Tri godine kasnije (2019) Microsoft ulaže milijardu dolara u zajednički razvoj tehnologija za superračunare.

Rezultat ove saradnje stigao je pre svih očekivanja. 16. marta objavljeno je da će novi proizvod Microsoft Copilot – AI alat postati sastavni deo Microsoft biznis platforme. To znači da će biti integrisan u najšire rasprostranjenu Microsoft platformu – Microsoft 365 ali i u low-code – Power platformu kao i u Dynamics 365 platformu koja objedinjuje mnoštvo ERP i CRM aplikacija.

Microsoft Copilot – potpuno nov način rada

Microsoft kaže da je Copilot revolucionaran alat koji će nam pomoći da budemo produktivniji, smanjujući obim dosadnih i ponavljajućih svakodnevnih poslova, ostavljajući nam vremena da uživamo u lepoti stvaranja. Sve ovo nam je omogućeno zahvaljujući kombinovanju snage velikih jezičkih modela (LLM) sa podacima u aplikaciji Microsoft Graph (kalendar, emailovi, četovi, dokumenta, sastanci…) i Microsoft 365 aplikacijama. Odnosno, pomoći će nam da pišemo, kreiramo, analiziramo, komuniciramo i sarađujemo međusobno sve efikasnije.

Copilot je integrisan u Microsoft 365 na dva načina. Prvi način je integracija u Microsoft 365 aplikacije koje koristimo svaki dan – Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams i ostale, dok je drugi način, po Microsoftu, potpuno novo iskustvo za korisnike: Business Chat.

U nastavku ćemo vam u kratkim crtama preneti šta kompanija Microsoft kaže koje su mogućnosti implementiranog Copilota u neke od osnovnih Business aplikacija.

Copilot u Wordu ima mogućnost da napiše i uređuje sadržaj, rezimira i stvara zajedno sa vama. Zadajte mu  kratak upit ili zadatak i on će vam napraviti predlog dokumenta koristeći sve dostupne informacije iz aplikacija koje svakodnevno koristite. Pomoći će vam da napravite kratak rezime dokumenta, da brže kreirate ponudu, a dok pišete tekst može vam davati sugestije – naravno ukoliko to zatražite. Od kopilota u Wordu možete, na primer, očekivati pomoć pri sledećim zahtevima:

  • Napravi mi predlog ponude na dve strane na osnovu podataka iz dokumenata i tabela u prilogu;
  • Neka treći pasus bude kraći i sažetiji;
  • Promeni ton dokumenta da bude ležerniji.

Copilot u Excelu pomaže nam da iskoristimo i analiziramo sve dostupne podatke. Na vaš zahtev, na primer, može da napravi izveštaj o prodaji, da analizira podatke, da prikaže trendove, uporedi rezultate po godinama, pa čak i da predloži scenarije za poboljšanje poslovnih rezultata. U Excelu možemo očekivati asistenciju na sledećim zahtevima:

  • Napravi mi pregled prodaje po vrsti i kanalu i prikaži tabelarno;
  • Projektuj mi kako utiče promena određenih varijabli na rezultate poslovanja;
  • Prikaži mi grafički kako bi promena stope rasta za određenu vrednost npr. 3%, uticala na moju bruto maržu.

Copilot u Power Pointu pretvara dokumentovane podatke i informacije u odlične predloge prezentacija. Na primer, na osnovu ponude za kupca i zapisnika sa sastanka, može da predloži prodajnu prezentaciju. U nastavku su neki od primera kako nam još ovaj alat može pomoći u radu:

  • Napravi prezentaciju sa pet slajdova na osnovu Word dokumenta i uključi zadate slike;
  • Skrati obimnu prezentaciju na tri ključna slajda;
  • Prebaci nabrajanja u kolone i dodaj u svaku kolonu po odgovarajuću sliku.

Moram priznati da smo vrlo znatiželjni da vidimo kakve će Copilot prezentacije da kreira kada uzmemo u obzir najavu Microsofta da će se mogućnosti PP aplikacije maksimalno koristiti, dok se smatra da prosečan korisnik upotrebljava samo 10%.

Copilot u Outlook-u štedi znatne količine vremena i utiče na povećanje produktivnosti, naročito ako vam je priroda posla takva da na dnevnom nivou razmenjujete veliki broj mejlova sa svojim internim i eksternim saradnicima. Vaš Outlook asistent može vam pomoći sortiranjem i isticanjem ključnih poruka. Sumiraće dugačke prepiske između većeg broja ljudi, tako da bolje razumete ne samo šta je napisano, već će istaći i zabeležiti i različita gledišta učesnika poslovne prepiske i naglasiti koja su pitanja ostala nerešena.

Evo nekih primera komandi i upita koje ćete moći da isprobate čim ovaj Microsoft alat bude deo naših poslovnih aplikacija.

  • Sumiraj mi emailove koje sam propustio dok sam bio na putu prošle nedelje i označi mi sve bitne prepiske;
  • Napiši mi odgovor na ovaj mail i traži da nam objasne detaljnije drugu i treću tačku ugovora;
  • Pozovi sve iz prethodnog maila na poslovni doručak sledećeg četvrtka u 10 sati, a tema sastanka je lansiranje novog proizvoda u mesecu maju.

Copilot u Teams aplikacijiTeams kao aplikacija uvukla se u naše živote, brzo i lako tokom trajanja pandemije, a sada ne znamo kako smo bez Teamsa uopšte funkcionisali. Veliki deo komunikacije, u okviru, a i van okvira firme se dešava kroz ovaj kanal, kao i razmena velikog broja dokumenata i informacija. Copilot je tu da vam pomogne da podatke lakše organizujete, pripremiće vam sažeto sve što ste propustili ukoliko kasnite na sastanak da biste se lakše uključili u diskusiju, napraviće umesto vas zapisnik i čak ćete dobiti i obaveštenje da je zapisnik završen. Ukoliko je potrebno izvući će i ključne tačke sa sastanka.

Aplikacija od koje se najviše očekuje je Business chat, interfejs koji omogućava korisnicima da lako komuniciraju sa svojim podacima i aplikacijama koristeći jednostavne komande i upite. Business Chat može da radi stvari kao što su pravljenje izveštaja sa zadatim parametrima, zakazivanje sastanaka, slanje poruka, pronalaženje informacija, može umesto vas da sumira kompletnu prepisku sa korisnikom i pripremi vas za naredni sastanak.

Naravno ni Dynamics 365, ni moćna Power platforma nisu izostavljeni iz ove kolaboracije sa AI- jem.

Microsoft Dynamics 365 Copilot je prvi AI asistent na svetu, koji je izvorno ugrađen u CRM i ERP aplikacije. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji interaktivno pomaže u svim delovima poslovanja, od prodaje, pružanja usluga i servisa, pa do marketinga.

Microsoft Power Platform-a implementacijom Copilota svojim korisnicima nudi potrebnu pomoć u korišćenju Power Apps, Power Automate i Power Virtual agent aplikacije. Copilot Power Platforme omogućiće kreatorima aplikacija da na nov način, brže i lakše, rešavaju probleme i prave aplikacije. Krajnjim korisnicima upotreba veštačke inteligencije u svakodnevnom poslovanju biće pomoć koja će moći da analizira (na zahtev) poslovne podatke kao što su: mejlovi, dokumenta, zapisnici sa sastanka, četovi, fajlovi, kalendari i drugo i da ih pretvara u vredne i korisne informacije, uz ogromnu uštedu vremena.

Copilot u Power Apps – u donosi benefite i tvorcu i korisniku aplikacije. Kreatori aplikacija koji koriste Power Apps sada imaju pomoćnika u vidu veštačke inteligencije koji im pomaže pri izradi rešenja ili daje predloge za poboljšanje već postojećih. Da biste napravili aplikaciju, proces ili Chat Bota, kažu, potrebno je samo da opišete rečima koja joj je svrha i namena, šta i kako da se napravi, a vaš Copilot će biti tu da pomogne. Korisnicima aplikacija primena veštačke inteligencije od samog početka, omogućiće sasvim nov pogled na podatke. Jednostavnom komunikacijom sa Copilotom korisnik može zatražiti analizu ili zadati određeni upit. Kopilot je spreman da sluša, analizira i izveštava.

Glavna uloga Power Automate aplikacije je da automatizuje procese, najčešće svakodnevne, rutinske i ponavljajuće. Ako ovde uključimo i Copilota skratiće se drastično vreme potrebno za obavljanje ovakvih poslova i povećati efektivnost.

Copilot u Power Virtual agent aplikaciji omogućiće vam da napravite pametnog Bota spremnog za razgovor za svega jedan minut.      

Sa nestrpljenjem očekujemo zvaničnu objavu ovog alata za poslovne korisnike. Trenutno se testira u u dvadeset kompanija izabranih od strane Microsofta, među kojima, njih osam pripada grupi Fortune 500.

Za sada nema najava kada će nam Microsoft Copilot biti dostupan niti kako će se licencirati u okviru ovih platformi. Iako je Microsoft najavio da će alati biti uključeni u njihove postojeće Business pakete, ostaje nejasno pitanje cene.

Na još dosta pitanja, u ovom momentu, nema odgovora, ali maštu su nam svakako zagolicali.

Nama je za sada ostalo da se udobno smestimo i sačekamo da čujemo: Dame i gospodo, dobro došli na let – kroz oblake. Obraća vam se vaš Copilot…

(Visited 644 times, 3 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin