Koliko puta ste tražili određenu fotografiju ili ilustraciju za željeno grafičko rešenje i bili isfrustrirani što je taj proces komplikovan i spor, jer stok servisi nisu deo vašeg radnog okruženja?

Šta je Adobe Stock?

Šta je Adobe Stock

Kao u onoj reklami koja ide otprilike ovako: “Eh, kad bi postojalo nešto na bazi meda i bilja, a da mogu da smršam od toga?”. Mogao bih da parafraziram tu reklamu i kažem: “Eh, kada bi postojala velika online baza slika, ilustracija, vektorskih crteža i video zapisa, koja se lako integriše u moje radno okruženje i koju mogu da plaćam opušteno?”. U kratkim crtama, to je Adobe Stock. Najveći broj grafičkih profesionalaca danas koristi Adobe softerske alate. Godinama obučavam profesionalno korisnike i pouzdano znam da sve izdavačke i novinske kuće, kao i marketing agencije koriste Adobe alate , a njima su uvek potrebne kvalitetne fotografije i ilustracije. Sada su Adobe alati i izvor kvalitetnih grafika integrisani u jedan sistem gde su aplikacije i podaci povezani i gde se grafički elementi jednostavno razmenjuju između programa.

Šta Adobe Stock tačno nudi?

Za početak preko 50.000.000 (miliona! da ne bude zabune) različitih grafika tj. fotografija, ilustracija, vektorskih crteža i video sadržaja. I ta galerija se konstantno dopunjuje novim sadržajem. Adobe nije naprasno skupio taj broj grafika, već je kupio renomirani Photolia servis, dopunio ga i integrisao u svoj “oblak”, kao i alate koji idu sa njim.  Tako da nije reč o mladom servisu koji je tek u povoju, Adobe Stock stoji rame uz rame sa svim ostalim poznatim stock servisima.

Format i rezolucija

Formati zapisa u kojem se grafike nude su JPEG, Ai, EPS, SVG za stacionarne grafike i MOV u različitim HD i 4K formatima za video. Veličine fotografija su u maksimalnim rezolucijama fotoaparata kojim su snimljene, ali su sve generalno dovoljno velike da se koriste u rezoluciji od 300 ppi za sve poslove u grafičkom dizajnu.

Razmena grafika između različitih Adobe program

Creative Cloud kao platforma nudi mnogo toga, a jedna od izuzetno korisnih mogućnosti su Creative Cloud biblioteke, koje omogućavaju skladištenje i razmenu različitih grafički elemenata ne samo između dokumenata istog tipa, već i između različitih programa. CC biblioteke poseduju Photoshop, Illustrator i InDesign, pa se slika ubačena u biblioteku u Photoshopu, može koristiti u Illustratoru ili InDesignu. Zatim, boja definisana u bilo kojem od programa može se lako ubaciti u neki od ovih drugih kroz CC biblioteke, i mnogo toga još…

Koliko košta adobe stock licenca

Čemu sad tolika priča o CC bibliotekama, kad pišem o Adobe Stock-u kao izvoru kvalitetnih fotografija i ilustracija? Pa zato što se sva preuzeta grafika (da jednim imenom obuhvatim sve što se nalazi u Adobe Stock-u) lagano integriše u okruženje kroz pomenute biblioteka. To znači da jednom preuzeta grafika stoji u CC biblioteci i možemo je koristiti iz bilo kog Adobe programa koji podržava ove biblioteke.

Kako se Adobe Stock koristi u praksi?

Creative Cloud softver

Za one koji imaju Adobe CC paket stvari su jednostavne i lagane. Sve što je potrebno je da se iz CC biblioteke u polju za pretragu izabere Adobe Stock, unese željeni pojam – i grafike sa tom temom će se pojaviti u panelu biblitoteke. Odatle se skrolovanjem pregledaju grafike i klikom na jednu od dve ikonice bira željena.

Pomenute dve ikonice nude dve opcije:

• prva je Licence & Save, koja omogućava da se grafika trajno preuzme u najkvalitetnijem obliku (najvećoj rezoluciji za fotografije, Ai ili EPS za ilustracije i crteže, nekoj od HD ili 4K rezolucija za video),

• druga je Save Preview, za preuzimanje niskorezoucijskog prikaza sa vodenim živom. Na bilo koju od ovih ikonica da se klikne, grafika će se automatski ugraditi u aktivnu CC biblioteku u odgovarajućem obliku (low ili full res).

Još jednom napominjem, lepota rada sa ovim bibliotekama je u tome što jednom ubačena grafika dostupna u svim programima koji ih podržavaju. Ako je izabrana grafika u preview obliku, sa njom se može normalno raditi u programima i praviti određeni dizajn. Kada dizajner odluči da je to grafika koju želi da ima u konačnoj verziji, dovoljno je da tu grafiku nađe u CC biblioteci i tamo klikom na desni taster miša izabere opciju Licence Image i ona će biti ugrađena u punom obliku. Treba napomenuti da su u ovom slučaju grafike ubačene u programe kao linkovane, tj. da se original nalazi negde izvan radnog dokumenta. Ps, Ai i Id podržavaju rad sa linkovanim grafikama, što je svakako preduslov da bi ovaj sistem funkcionisao. Ako se pitate gde su originali fajlovi grafika – eno ih u  Creative Cloudu koji omogućava 100 GB prostora za korisnika. Svi oni koji su već koristili neki stok ili foto servis znaju da ovakva vrsta integracije sa programima za dizajniranje ne postoji i da je ovo način koji je najviše prilagođen dizajnerima.

Kako pronaći željenu grafiku?

Kada treba pretražiti 50 miliona grafika, bilo bi dobro da postoji način da se brzo i lako taj broj suzi na samo one koje trebaju korisniku. Najbolji način za to je unos pojmova za pretragu. Adobe Stock servis omogućava unos višestrukih pojmova za pretragu i vrlo brzo i precizno prikazuje samo željeni skup grafika. Naravno, da bi pretraga bila dobra potrebno je uneti pojmove na engleskom jeziku, što većini korisnika danas ne bi trebalo da predstavlja problem. Adobe Stock licence

Ovaj sistem pretrage radi jednako dobro ako se pristupa sa Adobe Stock sajta, kao i kroz CC biblioteke. Sajt, doduše, poseduje neke opcije koje nije moguće pozvati kroz bibliteku, a to je mogućnost sortiranja grafika prema određenim kriterijumima kao što su – Most Recent (najnovije u bazi), Relevance (najviše odgovaraju traženom kriterijumu), Popularity (one koje su korisnici najviše pregledali), Downloads (najviše preuzimane) i Undiscovered (one koje su najmanje pregledane). Pošto su CC biblioteke povezane sa Creative Cloud prostorom za skladištenje, tj. sadržaj im se nalazi vezan za određeni Adobe ID, kada je korisnik ulogovan u Adobe Stock sa svojim Adobe ID-em, on može da pristupi svojim bibliotekama direktno i da u njih ubacuje ili izbacuje grafike, kao i da kreira potpuno nove CC biblioteke, koje će kasnije da otvara u svojima Adobe CC programima.

Šta ukoliko imam Adobe CS ili uopšte ne koristim Adobe alate?

Sad se oni korisnici koji su još uvek na CS verzijama Adobe softvera pitaju, a kako mi da koristimo grafike koje nudi Adobe Stock? Pristup je moguć, naravno bez integracije u CC biblioteke, s tim da se onda direktno pristupa Adobe Stocku kroz web pretraživač. Sve što je potrebno za pristup je aktivan Adobe ID nalog. Adobe Stock pretraga

Takođe, svima onima kojima su potrebne kvalitetne grafike, bez obzira koji softver koriste za svoj posao (npr. za pravljenje izveštaja u firmama ili efektne prezentacije kroz Microsoft Office paket i dr.) za pristup Adobe Stock servisu potreban je samo Adobe ID, koji se besplatno može napraviti na Adobe sajtu. Naravno, korišćenje slika u punoj rezoluciji se plaća.

Nabavka i licenciranje Adobe Stock grafika

Ako iz Srbije probate da preuzmete grafike iz Adobe Stock servisa, dobićete informaciju da to ne može da se učini iz naše regije, tj. nije moguće licenciranje  grafika platnim i kreditnim karticama. Kod nas se licenciranje grafika iz Adobe Stock-a vrši preko Adobe ovlaštenih partnera, kao inače i licenciranje Adobe softvera.

Adobe Stock – licenciranje

Ceo sistem ide preko rešenja koje se zove Adobe Stock for teams. U okviru tog rešenja se nude Small i Large paketi, a licenciranje se vrši na godišnjem nivou. Za one kojima ne treba veliki broj grafika, Small paket je odlično rešenje. U okviru tog paketa se nudi preuzimanje 120 grafika za godinu dana. Ako korisniku treba nešto više grafika, rešenje je kupovina još jednog paketa. Ako korisniku treba mnogo više grafika od onoga što nudi Small paket, nudi se Large paket, koji omogućava preuzimanje 9.000 grafika za godinu dana. S obzirom na to da se kod nas nudi rešenje koje je za timove, vlasnik licence je pravno lice koje je kupi (marketing agencija, novinska ili izdavčka kuća…), a zaposleni preko svojih registrovanih Adobe ID naloga pristupaju Adobe Stock-u i preuzimaju grafike. Jednu takvu licencu može da deli do 10 korisnika.

Adobe Stock – cena

Cenu takođe možete saznati od Adobe ovlaštenih partnera, a trenutno je aktuelna ponuda u okviru koje za ove licence važe snižene cene:  http://extreme.rs/promo-adobe-stock-pretplata/.

Kad jednom kupite…

Sva grafika u Adobe Stock-u je royalty-free, što znači da jednom kupljena grafika može neograničeno da se koristi u bilo koje svrhe (što uključuje i svaku komercijalnu) zauvek tj. nema bilo kakvog vremenskog ograničenja. Ovo nije slučaj sa mnogim “foto stokovima” gde se fotografije različito naplaćuju u zavisnosti od namene i vremena korišećenja ili broja upoteba. Ono što je super kod Adobe Stock-a, je da se sve slike nude u najvišoj mogućoj rezoluciji bez ikakvog uslovljavanja, što često nije slučaj kod drugih foto servisa, gde se slike naplaćuju prema veličini i rezoluciji. Takođe, sve grafike se mogu preuzeti besplatno kao niskorezolucijski prikaz sa ugrađenim vodenim žigom, što nije odgovarajuće za komercijalnu upotrebu, ali je sasvim dovoljno da dizajner definiše koju grafiku želi u svom kreativnom delu, i potom je kupi u vrhunskom kvalitetu bez vodenog žiga.

Adobe Stock fotografija

Sve u svemu

Foto ili stok servisi postoje dugi niz godina i Adobe je na taj koncept dodao vrhunsku integraciju sa svojim grafičkim programima, koji su industrijski standard. Grafike koje se nude u Adobe Stock servisu su u najvišem kvalitetu, jednakom, ako ne i boljem, sa onim koji nude drugi servisi slične namene. Bez postavljanja ograničenja na veličinu, svrhu i vreme korišćenja grafika, Adobe Stock je bolji izbor za korisnika od mnogih drugih sličnih servisa, a integracija u najkorišćenije grafičke programe ga čini jedinstvenim i izuzetno upotrebljivim rešenjem.

ZORAN IMŠIRAGIĆ
ADOBE CERTIFIED INSTRUCTOR
(Visited 591 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin