Šta je Azure? Ukratko Microsoft Azure je Microsoft-ova platforma za cloud. Šire gledano to je brzorastuća kolekcija integrisanih usluga koje će vam pomoći da brže napredujete, uradite više i još uštedite usput. Ali tu smo samo zagrebali površinu…

Ako kreirate softverske aplikacije jedno od prvih pitanja će biti na čemu ćete istu pokrenuti ili gde će biti hostovana. O ovome možete razmišljati na isti način kao kad razmatrate opcije gde i kako da sačuvate vama važna dokumenta. Da li ćete imati pristup dokumentima kada god da Vam zatrebaju? Da li ćete morati sa nekim da ih podelite? Da li ćete imati dovoljno prostora za čuvanje svih dokumenata? Da li će ta dokumenta biti na sigurnom?

MicrosoftAzure

Glavna razlika između čuvanja dokumenta i hostovanja aplikacije je ta što aplikacije zahtevaju poprilično jak hardver koji unapred mora biti dostupan za mnogo više korisnika nego što trenutno koristi aplikacija. Azure je Microsoftov servis koji dozvoljava da hostujete svoju aplikaciju u cloudu tako da ne morate da kupujete i održavate svoje servere. Osnovna mana hostovanja aplikacije na svojim serverima je da u trenutku kad objavite aplikaciju verovatno će je koristiti mali broj ljudi, a vi unapred morate imati dovoljno hardverske snage da zadovoljite rast tokom određenog perioda vremena.

U prevodu, u početku ćete morati da platite za ozbiljan hardver i softver koji se neće koristiti u potpunosti,  a vremenom  ćete doći u suprotan problem – da imate više korisnika nego što vaš hardver može da izdrži i krećete u nova ulaganja kako biste obezbedili nove kapacitete. Prednost sa Azureom je ta što vam dozvoljava da plaćate onoliko resursa koliko ih vaša aplikacija koristi, a dozvoljava i skliranje  kako bi se zadovoljilo bilo koje povećanje broja korisnika kroz jednostavno podešavanje. Na ovaj način vaša aplikacija je optimalno skalabilna i uvek dostupna.

Dakle, jedna od osnovnih stvari koje cloud platforma radi je izvršavanje aplikacija. Azure dalje sledeće opcije/module:

  • Virtualne mašine – daju vam kontrolu nad kompletnim vurtualnim mašinama, uključujući i operativne sisteme (IaaS)
  • Veb sajtovi – pruža vam širok spektar aplikacija, frameworka i templejta kako biste mogli da kreirate velike i skalabilne web aplikacije ali i brzu prezentaciju veb sajtova, uz efikasan razvoj i testiranje.
  • Cloud servisi – su platform-as-a-service (PaaS) opcije podešene za kreiranje skalabilnih i stabilnih aplikacija, ali sa mnogo više fleksibilnosti nego veb sajtovi.

Svaki od Azure modela ima svoju ulogu, a vi možete iskoristiti tehnologije zasebno ili ih kombinovati kako biste napravili pravu osnovu za vašu aplikaciju.

Mogućnost da kreirate vurtualne mašine na zahtev, bilo da su standardne ili neke od vaših verzija, može biti veoma korisno. Ovaj pristup, često nazvan Infrastructure as a Service (IaaS), je ono što Azure virtualne mašine obezbeđuju.

Microsoft-Azure

Najčešće se koriste za:Razvoj i testiranje – Možete ih koristiti da kreirate jeftina okruženja za testiranje i razvoj plaforme koje možete ugasiti kad vam više ne budu potrebne.

  1. Razvoj i testiranje – Možete ih koristiti da kreirate jeftina okruženja za testiranje i razvoj plaforme koje možete ugasiti kad vam više ne budu potrebne.
  2. Prebacivanje aplikacija na Azure (Lift-and-shift) – “Lift-and-shift” odnosi se na to da bukvalno možete da prebacite svoju aplikaciju kao što bi koristili viljuškar za velike palete. Uzmete VM i prebacite je na Azure. Moguće je da će ovde biti potrebna dodatna podešavanja u zavisnosti od različitih sistema, ali ako ih bude previše za vas -imamo i treću opciju.
  3. Proširite svoj datacentar – Korstite Azure VM da proširite vaš postojeći data centar i povežete ih da rade kao da su u lokalnoj mreži.

Sa platform-as-a-service (PaaS) modelom, fokusirani ste isključivo na aplikacije i podatke, dok cloud vendor obezbeđuje platformu ispod i održavanje (OS pečovanje, servis hardvera i slično).

Pretpostavimo da želite da napravite aplikaciju koja će podržavati mnogo istovremenih korisnika, sa brzim rastom, a ne želite mnogo administracije i održavanja infrastrukture i želite da radi non-stop. Azure veb sajtovi vam dozvoljavaju da kreirate ovakvu vrstu veb aplikacija, ali postoje neka ograničenja. Nemate administratorska prava pristupa što, na primer, znači da ne možete da stavite vaš specifičan softver. Azure VM vam daju dosta fleksibilnosti, uključujući i administratorska prava pristupa, tako da sigurno možete napraviti skalabilnu aplikaciju, ali ćete morati da se pobrinete i oko mnogo administracije. Ono što vam treba je opcija koja vam daje potpunu kontrolu, ali takođe za vas završava većinu stvari oko redovne administracije i stabilnosti sistema.

Upravo ovo vam pružaju Azure cloud servisi. Tehnologija je dizajnirana da podrži skalabilne i pouzdane aplikacije sa malo administratorskog održavanja, a klasičan su primer onoga što je danas poznato kao Platform as a Service (PaaS). Da bi je koristili kreirate aplikaciju koristeći tehnologiju koju izaberete, kao što su C#, Java, PHP, Python, Node.js ili nešto drugo.

Neki cloud provajderi vas primoravaju da birate između vašeg datacentra ili javnog clouda, ali ne i Azure. Hibridna rešenja dokazana u enterpise sektoru vam daju najbolje od oba sveta, dopuštajući vam da proširite vaše IT opcije bez dodatne kompleksnosti.

Organizacije sa naprednim datacentrima koje žele da iskoriste unapređenu kontrolu osnovnih procesa kroz cloud će verovatno koristiti IaaS model, dok organizacije koje žele da razvijaju, testiraju i hostuju aplikacije bez investiranja u hardver koji je nephodan da bi to sve funkcionisalo će primarno biti zainteresovanije za PaaS model.

Import/export

Još jedna zanimljiva opcija je import/export. Nekad ćete verovatno želeti da prebacite mogo podataka u Azure. Ovo obično može da potraje dugo, nekad čak i po nekoliko dana, pa u tom slučaju možete koristiti Azure import/export servis koji vam dozvoljava da pošaljete 3.5″ SATA hard disk sa Bitlocker enkripcijom direktno u Azure datacentre gde će podaci biti transferovani na vaš server. Kad se završi transfer disk se vraća vama. Takođe, moguće je i eksportovati podatke na hard disk iz Azure data centra i poslati ih na vašu adresu.

Export import

Ovo se najčešće koristi u scenarijima velike migracije podataka ili vraćanje arhiviranih podataka iz Azure-a na vašu adresu. Nije preporučena opcija za disaster recovery već za arhivirane podatke za koje vam ne treba brzi pristup.

Sigurnost

Kao i većina ljudi kad se spomene da podaci idu van organizacije, prva reakcija je da to nije sigurno, da će neko da čita moje mejlove i da to nije prihvatljivo. Ako izuzmemo deo da je veća verovatnoća da će vam neko pre fizički ukrasti sam server i podatke, Microsoft se poprilično pobrinuo da sertifikatima i standardima dokaže koliko su podaci bezbedni. Spisak aktuelnih sertifikata i standarda možete naći ovde: http://azure.microsoft.com/en-us/support/trust-center/compliance/.

Takođe, po novom ugovoru i pravima koja se prihvataju sa bilo kojom kupovinom Azure, Office 365, i Intune servisa prihvaćena su i sva prava i obaveze iz ovih standarda. To je Microsoft Online Service Terms Agreement (OSTA), a sve informacije možete naći na sledećem linku: http://azure.microsoft.com/en-us/support/legal/.

Kalkulator

Pretpostavljam da ste se sada zapitali koliko bi vas koštalo da tradicionalnu postavku fizičkih mašina pokrenete u Azure? Ako ste kao ja, verovatno ste probali mnogo različitih opcija da precizno procenite potrošnju vašeg servera i uporedite sa Azure opcijama. Obradovaću vas pošto postoji novi alat za kalkulaciju procenjenih troškova za Microsoft Azure koji podržava Microsoft i VMware vurtualizacione platforme, kao i Windows i Linux fizička okruženja. Možete ga preuzeti sa:

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=43376

Napomena: Podaci se ne šalju u Microsoft ni u jednom trenutku, a izveštaji i sve informacije ostaju na računaru na kojem je alat instaliran.

Azure garantuje 99,95% dostupnosti, 24/7 tehničku podršku i konstantan monitoring svih servisa. Iz ovih razloga više od 57%  iz 500 najbogatijih kompanija na svetu se već oslanjaju na Azure. Bilo da je pitanje live streminga ili online multiplayer igrica, Azure se brzo može skalirati na trenutnu potrebu tako da plaćate samo ono što koristite. Azure je prvi multinacionalni cloud provajder sa data centrima kroz 19 regiona što obezbeđuje uvek najbolje performanse za vaše aplikacije.

(Visited 1,327 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin