Čini se da Adobe još više ubrzava razvoj svog najpoznatijeg programa. Da vidimo šta je sve donelo najnovije unapređenje.

Iako je većina unapređenja koja su došla 23. aprila u Beta verziji, ona su prilično operativna i upotrebljiva. Iskustvo nam pokazuje da ono što je došlo do javne Beta verzije Photoshopa, samo korak od zvanične verzije. Moguće je da će tu biti još nekog doterivanja, ali suština noviteta je tu. Noviteti su takvi da cela svetska dizajnerska zajednica „bruji“ zbog njih.

Naravno AI, i to kakav!

Prošle godine u maju smo dobili prve Generative opcije. Nije prošlo ni punih godinu dana, a cela tehnologija je ozbiljno unapređena. Rezolucija i kvalitet su vidljivo podignuti, mogućnosti primene mnogo veće. Zapravo, ovi noviteti su bazirani na Firefly 3 tehnologiji, pa sada Photoshop ima opcije skoro iste onim koje krase web platformu za pomenutu tehnologiju.

Generative Image (beta verzija)

Iako smo i sa Generative Fill opcijom mogli da zadamo da nam AI generiše sliku „od nule“, tako što bismo selektovali celo „platno“ (Canvas), opcija Generative Image to radi lakše i bolje. Valja napomenuti da Generative Fill u regularnoj verziji koristi Firefly tehnologiju prve generacije, a da je ovo što je sada došlo treća generacija, što znači da je Adobe baš „dodao gas” i preskočio drugu generaciju kada je Photoshop u pitanju.

Ova opcija se može pokrenuti sa tri mesta – kao i ranije, kontekstualni panel će u skladu sa prepoznatom aktivnošću ponuditi tu opciju, drugo mesto je iz menija Edit, a treće je potpuno novo – preko nove ikonice na dnu panela sa alatima.

Kada pokrenemo ovu opciju, možemo mnogo detaljnije da opišemo šta želimo da dobijemo na slici. Sada sa otvara čitav prozor gde se nude tri glavne opcije:

  • Da li želimo da dobijemo rezultat u obliku crteža (Art) ili fotografije (Photo)
  • Da li želimo da koristimo neku referentnu sliku kao osnov za stvaranje nove, što može da bude neka od ponuđenih ili imamo neku svoju
  • Da li želimo da koristimo neki od ponuđenih efekata. Efekti su podeljeni u osam kategorija sa gomilom opcija.

Rezultati Firefly 3 tehnologije su pristojan korak napred u odnosu na ono što smo do sada imali na ovom polju u Photoshopu. Sada, kada se generišu ljudski likovi, oni imaju normalna prepoznatljiva lica, što omogućava mnogo bolje slike.

Neke stvari koje smo mogli da uradimo sa prethodnom tehnologijom, ali uz malo „žongliranja”, sada imaju svoje opcije. Na primer, sada imamo opciju Generate Background, koja kreira sliku na sloju ispod aktivnog.

Generative Fill je unapređen opcijom koja omogućava podizanje kvaliteta generisanog dela slike, koja nosi ime Enhance Details.

Cela ova AI priča zahteva zaseban tekst, koji ćemo svakako napraviti. A do tada, pogledajte video koji prikazuje kako to sve izgleda.

Unapređenja rada sa tekstom

Dopunjeni kontekstualni panel (regularna verzija)

Kontekstualni panel, koji interaktivno menja svoje opcije zavisno od onoga što radimo, je lebdeća, priručna, smanjena verzija Properties panela. Kako je Properties panel sa vremenom dobijao sve više mogućnosti, izgleda da se u tom pravcu kreće i sa kontekstualnim panelom. Naime, sada je taj panel unapređen mogućnostima kontrole proreda i rastojanje između slova i reči (tracking), kao i mogućnošću dodavanja lažnog bolda i italika, kao i podvlačenja.

Da napomenem da kontekstualnom panelu može da se dodeli prečica za uključivanje i isključivanje, što daje brz način da ovaj panel sklonimo kada nam smeta i da ga vratimo, kada nam treba. Našao sam da je kombinacija tastera Ctrl+Shift+Alt+X (Cmd+Shift+Opt+X) slobodna, a da je zgodna da se aktivira jednom rukom.

Pristup svim Adobe fontovima direktno iz Photoshopa (regularna verzija)

Verovatno svi znaju da zajedno sa licencom za Adobe softver korisnici imaju pristup svim fontovima na Adobe fonts servisu. Tu sada ima preko 25.000 fontova. Odavno je moguće pristupiti tim fontovima iz različitih Adobe programa, uključujući i Photoshop, ali u tom procesu, kada se klikne na More from Adobe fonts, se otvara web pregledač i nudi mogućnost izbora i instaliranja fontova. To baš nije udoban način rada, što su korisnici svakako zamerili Adobeu, pa je sada omogućeno da se iz Option i Properties bara mogu direktno birati i instalirati svi fontovi iz Adobe kolekcije.

Skrivena opcija nabrajanja (regularna verzija)

Očigledno je ovo neki „rep” opcije koja se sprema, ali je programerima promaklo da to srede. Verovatno su se nadali da niko neće naleteti na to dok je ne predstave u pravom svetlu. S obzirom na to da Illustrator u oktobru dobio opcije nabrajanja, izgleda da je Photoshop tim odlučio da ni oni ne zaostaju, pa su se bacili na posao da to naprave, samo nisu još završili.

Izaberi želeni sloj

Slojevi postoje u Photoshopu postoje od verzije 3 (trenutna verzija je 25) i od tada se menjali i dopunjavali načini njihovog selektovanja. Iako se čini da je na tom polju sve rečeno u poslednjih skoro 30 godina (biće u septembru tačno), izgleda da nije. Naime, ovo aprilsko unapređenje je donelo prilično noviteta na tom planu.

Prvi, vrlo upotrebljiv novitet je kada Move alatkom pređemo iznad sloja on biva uokviren plavom linijom. Slična stvar je bila (i dalje jeste) moguća da kada pritisnemo Ctrl/Cmd uz Move alatku da pametne vođice zaokruže taj sloj. Oni koji koriste Auto Select opciju, verovatno vrlo retko koriste Ctrl/Cmd uz Move alatku, pa će im ovaj novitet biti baš koristan. Slična stvar, koju lično nalazim još korisnijom, je da kada strelicom miša prelazimo preko vidljivih slojeva u panelu Layers, oni bivaju uokvireni. Mnogo puta mi je bilo potrebno da vidim koji sloj u panelu odgovara onome što vidim na slici, naročito kada ih ima puno, i sada je to omogućeno. Treća opcija je da kada se klikne na sloj koji je deo grupe, ta grupa biva „otvorena” u panelu Layers. Sve ove opcije se sada pokreću klikom na „zupčanik” na Option baru, kada je aktivna Move alatka. Tu je sada smeštena i, od ranije prisutna, opcija „Show transform controls”.

Adjustment noviteti

Adjustment panel (regularna verzija)

Kada se prošlog septembra pojavila verzija 2024 (Photoshop se pojavio čitav mesec pre ostalih aplikacija koje su predstavljene na Adobe Max-u u oktobru), donela je Adjustment presete, što je super. Valjda je onima koji su je pravili to bilo toliko važno da su skoro sakrili mogućnost pristupa svi Adjustmentima u istoimenom panelu. Godinama smo navikli da do njih dolazimo bukvalno jednim klikom i to je odjednom postalo komplikovano. Moguće je da su razmišljali da je korisnicima dovoljno što mogu direktno da pristupe Adjustmentima preko ikonice u dnu panela Layers. Na njihovu žalost, to nije najrasprostranjeniji način da se do njih dođe, pa su korisnici „digli dreku”, pa smo sa ovim unapređenjem dobili Adjustemente tamo gde smo navikli da budu. Zapravo, sve je sada lepo spakovano – u „urolajavajućem“ odeljku panela Adjustments se sada nalaze pomenuti preseti, pa u sledećem odeljku imamo „Your presets“, gde sada, konačno, možemo da čuvamo svoje Adjustment presete. Ti, sačuvani preseti mogu da sadrže kombinaciju Adjustment slojeva, koja se jednim klikom primenjuje i to je nešto što nam je odavno trebalo. U Lightroomu odavno postoji takva mogućnost, iako se ne zove tako. U trećem odeljku se nalaze svi Adjustmenti, koji ponovo rade kako smo navikli.

Adjustment brush (beta verzija)

Sad, osim što je alatka nova, ona ne nudi ništa što ne možemo da uradimo još od Photoshopa 4! Šta zapravo radi ova „nova” opcija – pravi Adjustment sloj i na maski tog sloja boji belom bojom. A tamo gde je belom obojeno, maska je providna, pa se Adjustment vidi. Ovo isto se događa kada izaberemo bilo koji Adjustment iz panela Adjustments, i napravimo inverznu masku i po njoj bojimo belom bojom koristeći četku.

Zanimljivo je da iako Adjustmenti postoje decenijama (skoro tri), korisnici ih retko koriste uz četku, pa iako ova opcija ne donosi novu mogućnost, zapravo donosi nov način upotrebe, što će verovatno povećati korišćenje Adjustement slojeva.

Nova klasa filtera (beta verzija)

I tu nije kraj novitetima. Beta verziju krasi nova klasa filtera – Parametarski (Parametric) filteri. Kao što im ime kaže, rezultat onoga što rade može da se kontroliše različitim parametrima. Nije baš da su ostali filteri bez mogućnosti podešavanja, ali valjda nisu imali bolju ideju kako da ovaj koncept filtera nazovu.

Lepo je, za promenu, što nisu bazirani na veštačkoj inteligenciji, što ne otvaraju posebno radno okruženje, a nude puno opcija. Na neki način, podsećaju na Galeriju filtera (Filter Gallery), ali mnogo modernije urađeno. Pozivaju se iz menija Filters, ali mogu i iz svog panela, što je prvi put da imamo panel za filtere.

Neke osobine koje ih krase se mogu pobrojati:

  • Imaju svoj panel
  • Prave kopiju sloja na kojem se primenjuju
  • Kopija koju prave je pametni objekat, pa su „od starta” nedestruktivni
  • Svi poseduju opciju Transform, koja omogućava da se menja veličina i pozicija sloja na kojem su primenjeni

Ova cela nova klasa filtera zaslužuje detaljan prikaz mogućnosti i objašnjenje primene i načina rada, a kako je to sve još u beta fazi, sačekaćemo da Adobe izbaci konačnu verziju i onda joj posvetiti čitav tekst.

Baš puno noviteta

Za verziju „na pola broja” noviteta ima baš puno. Možda nisu svi još u regularnoj verziji, ali s obzirom na to da su ove Public beta verzije prilično stabilne, možemo ih računati kao punopravne novitete. A, pošto je beta u pitanju, samo će se još poboljšavati. Dok ovo pišem, stiglo je novo unapređenje za beta verziju, koje je samo još više „upeglalo” sve novo.

Pošto je Canva kupila firmu Serif i njihov Affinity paket, Adobe dobija ozbiljniju konkurenciju, što će ih naterati da još više unapređuju svoje proizvode, a time i mi još moćnije alate za svoj posao.

Zoran Imširagić je ekspert za grafički softver i produkciju, edukator i autor. Obučava profesionalne korisnike da iskoriste softver na najbolji način u svom poslu (izdavačke i novinske kuće, štamparije, marketing agencije i sl.). Vodi grupu za grafički dizajn na odseku za dizajn IT Akademije. U saradnji sa distributerskom kućom Extreme d.o.o. više od 15 godina drži radionice i prezentacije za profesionalne korisnike. Autor je velikog broja tekstova (100+) o upotrebi grafičkog sofvera za različite časopise i blogove.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin