Upravljanje prodajom nekretnina je izuzetno stresan i mnogo dinamičniji posao nego što to veruju ljudi van građevinske industrije. Iznosi su veliki i za prodavce i za kupce i svaki propust može biti veoma skup, pa ceo proces prodaje prati obimna administracija.

Pritom, agenti prodaje koji su u direktnom kontaktu sa kupcima, često nemaju sve potrebne informacije kojima bi kod kupca izgradili preko potrebno poverenje. Malo upućeniji u proces prodaje nekretnina znaju da su ozbiljni izazovi u upravljanju rezervacijama stanova i promenama cenovnika koje su bile nužne u uslovima nedavne visoke inflacije. Sve ovo u svakodnevnom poslu znači da povremeno agent prodaje mora da se kupcu izvinjava jer nije znao da je stan za koji je kupac zainteresovan, kolega već prodao ili rezervisao. To će ponekad značiti da agent gleda kako nezadovoljan kupac odlazi, zajedno sa njegovom provizijom i da kupac neće baš lepo pričati poznanicima o profesionalnosti njegove firme.

Proste evidencije podataka

Softverski alati poput Excel-a pružaju mogućnost vođenja prostih evidencija i jednostavno izveštavanje, intuitivni su, ne opterećuju budžet kompanije i kao podrška poslovanju, logičan su izbor nekog ko je na početku preduzetničke avanture.

Rastom poslovanja, uvećavaju se potrebe za informacijama. Dokument prvobitno kreiran za evidenciju podataka o osnovnim karakteristikama nekretnina, proširuje se podacima o ceni, kupcu i ugovoru, pa praćenje i pretraga podataka postaju sve veći izazov.

Zbog nepozdane sinhronizacije tokom istovremenog rada većeg broja korisnika nad istim podacima, može se dogoditi da agent prodaje nema informaciju da je stan, o čijoj prodaji pregovara, prethodno rezervisan. Osim toga, nedostatak mehanizma za zaštitu podataka od neovlašćenih izmena može dovesti do toga da celokupna evidencija bude trajno izmenjena ili obrisana.

Zbog ograničenih mogućnosti koje nude i nedostatka mogućnosti automatizovane obrade podataka, ovakvi alati ne mogu biti podrška daljem unapređenju procesa prodaje.

Upoznajte Extreme RealEstate CRM i efikasno upravljajte odnosima sa kupcima

Extreme RealEstate CRM (ERC), rešenje izrađeno na Power Apps platformi, namenjeno je upravljanju odnosima sa kupcima nekretnina i može da vam olakša svaki korak prodajnog procesa, od inicijalnog kontakta do primopredaje nekretnine. Funkcionalnosti koje ovo rešenje nudi podrazumevaju evidenciju podataka o nekretninama, praćenje njihovog statusa, upravljanje cenovnicima i procesom naplate, a ukoliko je potrebno, rešenje se može prilagoditi specifičnostima poslovanja vaše kompanije.

Kao prvi korak prodajnog procesa, ovo rešenje podrazumeva prikupljanje podataka o potencijalnom kupcu i njegovom interesovanju za određenu nekretninu. Ukoliko je sa potencijalnim kupcem ostvaren kontakt u prošlosti, agent prodaje lako može pronaći i pregledati istoriju komunikacije. Na osnovu zabeleženih interesovanja kupca, prilika za prodaju, trajanja procesa pregovaranja i popusta koji su mu odobreni, agent može da pretpostavi koliko su namere kupca ozbiljne i zauzme odgovarajući stav u procesu pregovaranja.

U trenutku kad se obraćaju agentima, kupci obično imaju jasne zahteve o kvadraturi, lokaciji, rasponu cena… Uz lako pretraživ katalog nekretnina u ERC rešenju, agent može brzo da informiše kupca o dostupnim opcijama koje odgovaraju njegovim potrebama.

Jedna od značajnih prednosti ERC-a, u odnosu na jednostavne softveske alate je automatsko slanje poruka putem email-a, chat-a ili notifikacija… Ova funkcionalnost se može iskoristiti za slanje automatskih podsetnika (npr. o isteku rezervacija nekretnina), ali ima primenu i u svim situacijama u kojima se šalju poruke sa unapred definisanom strukturom. Na primer, može se automatizovati slanje poruke nakon završenog sastanka sa kupcem. Poruka koja se šalje može biti i personalizovana, uz direktno obraćanje kupcu i informacije o nekretninama za koje je zainteresovan.

Upravljajte procesom prodaje nekretnina od inicijalnog kontakta do primopredaje nekretnine

Tokom prodajnog procesa, agenti značajno vreme ulažu u rad sa dokumentacijom: prikupljaju dokumentaciju od kupca, upoređuju listu potrebnih i dostavljenih dokumenata, proveravaju podatke na kreiranim ugovorima… Uz integraciju sa dodatnim alatima, ERC pruža mogućnost skladištenja dokumenata na centralnom mestu, organizovanih po kupcima i procesima prodaje, tako da agenti mogu lako da ih pretraže i pregledaju. Osim toga, primena dostupne mogućnosti kreiranja dokumenata sa automatski popunjenim podacima o kupcu, dodatno utiče na smanjenje angažovanja agenata u obavljanju administrativnih poslova.

Vođenje evidencije o finansijskim podacima u procesu prodaje nekretnina predstavlja veliki izazov: treba brinuti o dogovorenim iznosima, iznosima rata, naplaćenom iznosu, kašnjenju u plaćanju, promenama cenovnika i njihovom uticaju na pokrenute prilike za prodaju, uticaju elaborata na preostali iznos za plaćanje…

U ERC rešenju, za svaku prodaju je moguće planirati dinamiku plaćanja. Ukoliko definišete šablone sa brojem rata za otplatu, njihovim procentualnim udelom u ukupnom iznosu i rokom za plaćanje, njihovom primenom će se automatski izračunati iznosi rata za odabranu prodaju. Takođe, evidencija uplaćenih iznosa će agentima omogućiti da u svakom trenutku imaju informaciju o tome koji iznos je korisniku preostao za plaćanje, koje rate su otplaćene, koji kupac kasni sa uplatom…

Predviđeno je da sistem brine i o ažuriranju podataka prilikom promene važećeg cenovnika. Nove cene će automatski biti primenjene samo na stavke prodaje, za koje, u tom trenutku još uvek nisu dogovoreni prodajni uslovi. Slična akcija automatskog ažuriranja će biti izvršena i nakon završenog elaborata. Nove kvadrature nekretnina će biti izmenjene na svim stavkama pokrenutih prodaja i odraziće se na ukupne vrednosti prodaja i iznose neotplaćenih rata.

U ovom rešenju, finansijski segment prodaje nekretnina je velikim delom automatizovan i njegovom primenom se sigurno postiže olakšano i precizno vođenje finansijskih evidencija.

Relevantne informacije koje ovo rešenje pruža, o broju potencijalnih kupaca, broju rezervisanih nekretnina po određenim kategorijama i cenama, uspešno realizovanih prodaja u određenom periodu, po određenoj ceni, razlozima zbog kojih su kupci odustali od kupovine, mogu biti podrška menadžmentu u donošenju ključnih odluka koje se tiču daljeg razvoja poslovanja.

Integracijom ovog rešenja sa drugim poslovnim rešenjima, kao dodatnim izvorima podataka, stvara se osnov za izradu kompleksnijih izveštaja. Ukoliko integraciju dodatno proširimo alatima namenjenim izveštavanju, otvara se ceo spektar mogućnosti za izradu čak i najkompleksnijih mogućih izveštaja.

Kao konsultanti, svesni smo da se donošenje odluke o kupovini rešenja za podršku poslovanju ne donosi preko noći, potrebno je da analizirate svoje potrebe i razmotrite dostupne opcije, baš kao i oni koji se odluče za kupovinu nekretnine. Međutim, sigurni smo da vam naši saveti mogu pomoći u tom procesu i rado ćemo se odazvati vašem pozivu!

Preuzeto sa: Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina | PC Press

(Visited 104 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin