Jednog sunčanog septembarskog popodneva, protagonista ove priče stajao je pored prozora svoje novoopremljene kancelarije, promatrajući živahni ritam Beograda. Pogled mu je klizio preko ulice Starine Novaka, gde se sada nalazi njegova firma “Solid Bridge Services”, skraćeno SBS, kompanija specijalizovana za računovodstvene usluge. Bilo je to ostvarenje dugogodišnjeg sna. Zidovi su još uvek mirisali na svežu boju, dok je svaki komad nameštaja biran sa posebnom pažnjom, da rezonuje atmosferu modernog, inovativnog i dinamičnog okruženja. Kancelarija je osmišljena kao open space, što je dalo osećaju širine i otvorenosti, među kolegama i prema korisnicima.

Od samog početka, Marko je energično i predano uronio u razvoj svog poslovanja. Meseci su prošli u intenzivnom stvaranju strategija, održavanju sastanaka sa potencijalnim klijentima i izgradnji tima koji deli njegovu strast i viziju. Između ostalih, pitanje sajber bezbednosti javljalo se povremeno, kao usamljeni oblak na vedrom nebu njegovih ambicija. Kako se SBS razvijao, njegov vlasnik je postajao svesniji neophodnosti adekvatne zaštite svih aspekata poslovanja. Podaci, identiteti, transakcije i druge redovne operacije zahtevaju temeljni pristup i pažljivo upravljanje, kao vitalne elemente za očuvanje integriteta i uspeha njegovog preduzeća. Ali, uvek je bilo nečeg prečeg u podizanju kompanije na zdrave noge.

Stvarnost se iznenada promenila već narednog jutra. Dok je uživao u jutarnjoj kafi i listao zadatke za taj dan, telefon je zazvonio. Poziv je stigao od bivšeg kolege sa fakulteta sa kojim se nije čuo dugo, sada vlasnika poznate knjigovodstvene agencije iz Pančeva. Glas sa druge strane bio je vidno uzrujan, gotovo neprepoznatljiv, sa rečima koje su se činile isprekidane i haotične. “Marko, ransomver, sinoć su provalili, sve je zaključano!” u panici je govorio, “Ništa ne radi, kompletno smo paralisani. Baza, aplikacije… Klijenti u totalnom haosu! Moraćemo da unosimo podatke ponovo ko zna koliko godina unazad…”

Poziv je bio kao hladan tuš. U tom trenutku, za SBS je sajber bezbednost prestala da bude tek još jedna stavka na dugom spisku zadataka; transformisala se u centralni stub poslovne strategije i postala ključni element oslonca i zaštite, suštinski važan za očuvanje njegovog sna.

Marko je bio odlučan da preduzme sve potrebne korake jer niko ne želi da doživi sudbinu stradalog prijatelja. U glavi su mu odjekivale reči “Dajem fliper ko mi pomogne!”, dok se prisećao bezbrižnih dana studija u garaži na Kotežu, kada Internet nije bio tako surovo mesto.

Bio je spreman da deluje brzo i mudro. Iako nije bio stručnjak za sajber bezbednost, bio je voljan da uči, prilagođava se i preduzme sve neophodne mere zaštite. Nalazio se na početku putovanja, ali upornosti mu nikad nije nedostajalo. Kao svaki pravi računovođa, voleo je da račun svede do poslednje pare, ne štedeći ni trud ni vreme.

Troskok iz mesta (antimalver zaštita)

Te je večeri ispratio kolege i ostao u kancelariji sam, obasjan svetlošću monitora. Prsti su užurbano prelazili preko tastature dok je lagano ulazio u osnove sajber zaštite. U tišini otvorenog prostora, svaka informacija koju je pročitao bila je novo otkriće i svetionik na putu do cilja.

Shvatio je da prvi korak nije niti dramatičan niti komplikovan. Jednostavan je, ali ključan – instalacija antimalver zaštite na svim računarima. Doživeo je to kao odbranu svake kuće u varoši, neumornu stražu na svakoj radnoj stanici, serveru i mobilnom telefonu, kao uvek prisutne čuvare koji meštane štite od 99% problema.

Sledećeg jutra pozvao je sajber eksperta po preporuci prijatelja. Sa svakom sledećom instalacijom, osećao se bolje. Prva linija odbrane je postavljena. Možda se nekom to učini kao mali korak, ali je sa velikim značajem za svaku računarsku mrežu. Antimalver programi rešavaju većinu problema samostalno, bez potrebe za dodatnom intervencijom. Zapravo, za SBS je to bio troskok iz mesta. Sa pravilnom konfiguracijom i uz savete eksperta, Marko je već planirao sledeću fazu.

Jačanje odbrane (ranjivosti, lozinke, 2FA)

Svestan da sajber pretnje neprestano napreduju i da su uvek za korak ispred, nastavio je da jača svoju digitalnu tvrđavu. Redovno ažuriranje operativnih sistema, aplikacija i ostalih uređaja postalo je prioritet i novi omiljeni ritual.

Nadogradnje i zakrpe su bile poput redovnog servisa za štitove njegovog svemirskog broda. Svaka nova zakrpa predstavljala je dodatno ojačanje u borbi protiv sve opasnijih pretnji koje vrebaju iz tamnih vilajeta neistraženog svemira.

Lozinke zaposlenih su kao ključevi od kapija carstva, pa je uvedena politika upotrebe kompleksnih kombinacija od deset i više karaktera, različitih za svaki servis. Kolege su prihvatile promenu uz malo negodovanja zbog čega je svima obezbeđen program za upravljanje lozinkama koji je dramatično olakšao novu rutinu.

Lozinke, čak i sa deset karaktera, nisu neprobojne. Zbog toga je u proces prijave uveden još jedan, dodatni korak provere identiteta – dvostruka autentifikacija (Two Factor Authentication – 2FA). Na ovaj način, čak i ako neko zlonameran dođe u posed lozinke, drugi korak prijave zahteva tajnu informaciju poznatu samo ovlašćenim licima. Dvofaktorska autentifikacija pružila je SBS-u kritičan sloj zaštite, sposoban da odbije mnogobrojne napade koji započinju upravo na ovaj način, sa neovlašćenim pristupom kroz kompromitovane naloge zaposlenih.

Svako novo ažuriranje, nova jaka lozinka i novi korak dvostruke autentifikacije dodatno su učvrstili su odbranu kompanije.

Kroz čitanje i proučavanje literature, Marko je shvatio da apsolutna sigurnost nije dostižna i da svet sajber bezbednosti neprestano donosi nove lekcije i izazove. Ipak, sa svakim sledećim korakom osećao je kako raste njegova sposobnost da zaštiti ono što je izgradio. SBS više nije laka meta, već solidno utvrđenje spremno za odbranu od sajber napada.

Obuka vitezova (svest o sajber bezbednosti)

U konferencijskoj sali, Marko je stajao pred zaposlenima kao pred svojom vojskom, gledajući svakog sa posebnom pažnjom. Razumeo je da je svaki član tima, od direktora do najmlađeg pripravnika, nezamenljiv u borbi protiv sajber pretnji. To razumevanje je prenosio na njih. Njegovi zaposleni nisu samo radnici; oni su vitezovi u ratu protiv hordi digitalnog kriminala koji pustoši nepripremljene i nesvesne širom sajber sveta.

Odlučan da ih ojača, uveo je redovne obuke na temu svesti o sajber bezbednosti. Svaka sesija bila je dizajnirana kao praktičan trening, kombinujući igru i zabavu sa važnim veštinama. Cilj je bio ne samo da se kolege obuče da prepoznaju fišing napade, malver i ostale digitalne pretnje, već i kako da na njih adekvatno reaguju. Obuke su bile fokusirane na kontinuirani razvoj svesti o  sajber bezbednosti.

Redovno je pozivao i stručnjake iz oblasti koji su svojim iskustvom i znanjem pretvarali kompleksne koncepte u jasne i korisne savete. Zaposleni su vremenom postajali sve veštiji u razlikovanju legitimnih mejlova od prevara, prepoznavanju sumnjivih linkova i pravilnom postupanju u situacijama kada naiđu na čudne aktivnosti u mreži. Svaki trening bio je dodatni sloj oklopa u odbrani kompanije.

Gledao je kako samopouzdanje kolega sa svakom obukom raste. Postajali su sve sigurniji u svoju sposobnost da identifikuju i spreče sajber napade.

Vitezovi su bili jači, mudriji i spremniji da zaštite svoje digitalno carstvo od bilo koje pretnje.

Kao extra mile, uveo je redovne simulacije sajber napada, testirajući tako reakciju i spremnost kolega u kontrolisanim uslovima, gde je greške moguće ispraviti. Simulacije su bile poput treninga sa drvenim mačevima i važna priprema za izazove sa kojima se svaka kompanija suočava.

Kroz obuke, SBS se transformisao u nešto više od običnog tima. Kao porodica, postali su ujedinjeni u zajedničkom cilju – odbrani kompanije od sajber kriminala. Marko je bio svestan da sa takvim timom njegovo preduzeće nije više samo još jedan slabo branjen poslovni entitet, već tvrđava spremna da se odupre sajber napadima, spolja ili iznutra.

Čuvari blaga (backup podataka)

Razmišljajući o sledećem koraku u fortifikaciji svoje tvrđave, shvatio je da mora da se posveti najvrednijem resursu koji je SBS posedovao – podacima. Nije se tu radilo samo o hladnim ciframa i surovoj statistici; podaci su predstavljali digitalno blago i srž poslovanja njegove kompanije.

Svestan da njihov gubitak može imati katastrofalne posledice za poslovanje, Marko je odlučio da redovno arhiviranje podataka (backup) postane praksa bez izuzetka. Postupak je bio sličan stvaranju trezora, bezbednih mesta gde će se čuvati rezervne kopije informacija ključnih za kompaniju i njene klijente.

Implementirao je sistem koji automatski vrši backup podataka na više fizičkih lokacija, ali i na cloud. Kopije je rasporedio po različitim lokacijama, osiguravajući da, u slučaju kompromitacije jedne od njih, ostale ostaju sigurne i nedodirljive.

Na kraju dana, kada zaposleni završe sa promenama i unosom novih podataka, sistem bi beležio razlike u postojeće rezervne kopije. Sa saznanjem da su podaci zaštićeni od raznoraznih katastrofa, bilo da su sajber napadi, tehnički kvarovi ili prirodne nepogode u pitanju, nastupilo je momentalno olakšanje.

U svetu sajber bezbednosti se kaže da backup vredi samo ukoliko iz njega možete da povratite podatke. Zbog toga je periodična provera i testiranje rezervnih kopija u SBS-u postala rutina, osiguravajući spremnost na brzu i proverenu reakciju.

IT Revizija

U sferi sajber bezbednosti najveći neprijatelji su aljkavost, nepažnja i uverenje da ste nedodirljivi. Poput kapetana koji plovi kroz promenljivo vreme i nepredvidive vode, Marko je razumeo značaj redovnih provera integriteta svog “broda”. Zbog toga, ali i zbog potrebe za usklađivanjem sa propisanim normama i zakonskim okvirima, odlučio je da periodično angažuje eksperte iz oblasti IT revizije, da pretresu SBS i potvrde efikasnost njegovih odbrambenih sistema.

IT Revizori su poput veštih navigatora i brodskih inženjera, sposobnih da detektuju i najmanje slabosti u sajber strukturi kompanije, vršili detaljne revizije i testiranja, simulirajući različite vrste sajber napada kako bi procenili efikasnost sistema za odbranu.

Svaki put kada bi identifikovali neku slabost, to nije dočekano kao razočarenje, već kao prilika i putokaz za unapređenje. Svaka otkrivena ranjivost značila je jednu rupu manje kroz koju bi napadač mogao da se provuče. U saradnji sa ekspertima, SBS je neprestano jačao integrisane mehanizme odbrane – od firewall zaštite, VPN pristupa, preko enkripcije i preporučene rekonfiguracije antimalver sistema, do uvođenja novih protokola za bezbedniju komunikaciju.

Svaka revizija i testiranje povećavali su stepen bezbednosti kompanije, a kroz njih je i Marko razvio dublje razumevanje dinamičnog sveta sajber bezbednosti. Sa proširenim znanjem i kalibrisanim sistemima odbrane, osećao se kao kapetan broda, iskusan da preplovi okeane i bezbedno pristane u svaku luku.

Otpornost na napade

U vrtlogu jutarnje gužve, okružen zvonjavom telefona i razgovorima kolega, Marko je pronašao malo tišine za razmišljanje. U mirnom kutku, izolovanom od užurbanosti, njegove misli mučilo je jedno pitanje: šta ako, uprkos svim preduzetim merama, sajber napad ipak uspe? Šta onda? Postoji li i tu adekvatno rešenje?

Uvideo je potrebu za planom koji bi bio sličan planu evakuacije u slučaju požara, sa jasno definisanim koracima u vanrednim situacijama.

Odlučio je da razvije opsežnu strategiju u vidu plana za odgovor na incidente, koji bi služio kao vodič u slučaju uspešnog sajber napada. Obuhvatao bi procedure za prepoznavanje i izolaciju napada, za oporavak sistema i vraćanje podataka iz rezervnih kopija, ali i za komunikaciju sa zaposlenima, klijentima i, po potrebi, regulatornim organima u toku napada.

U saradnji sa IT stručnjacima, savetnicima za sajber bezbednost, ali i pravnicima, nedeljama je razvijan ovaj suštinski važan dokument. Svaki segment bio je pažljivo analiziran, od tehničkih specifikacija do tačno definisanih kriznih kanala komunikacije među zaduženim licima, unutar i van firme. Uključivao je i redovne treninge za zaposlene, kako bi svako bio spreman i znao kako da postupi u slučaju nemilog događaja.

Kada je plan finaliziran, nastupilo je olakšanje. Iako sa željom da se nikada ne upotrebi, postojanje ovakvog dokumenta dalo je svima dodatni osećaj sigurnosti. Bio je to poslednji štit,  spreman da odbrani SBS u najtežim trenucima.

Plan za odgovor na incidente nije bio samo dokument na papiru; bio je živa stvar, rastao je i razvijao se zajedno sa SBS-om, prilagođen novim pretnjama i industrijskim standardima u kontinuitetu.

Sigurna Luka

Držeći u ruci čašu najfinijeg barbadoskog ruma, tek donesenog sa dalekih mora, Marko je stajao uz isti prozor sa početka priče, gledajući u grad koji treperi pod uličnom rasvetom. Svaka sijalica bila je kao odraz zvezde na tamnoplavom platnu moćnog okeana. Marko više nije samo direktor jedne mlade i uspešne kompanije; on je sada kapetan broda “Solid Bridge Services”, majstor navigacije kroz nepredvidive vode sajber prostora.

Sa svakim gutljajem, mašta ga je vodila ka novim lukama, prepunim izazova i jedinstvenih prilika. Bio je spreman da bez straha, sa rukama čvrsto na kormilu, plovi svojim brodom sa odanom posadom, od mirnih voda do burnih oluja. Poput iskusnog kapetana koji zna da su mora nepredvidiva, bio je svestan da će budućnost doneti nove ispite za njegovu odlučnost i veštine. Ali, sa čvrstim temeljima koje je izgradio i ljudima u koje je imao nepokolebljivo poverenje, gledajući u zvezde, znao je da je na pravom putu.

Nije potrebna velika snaga da se uradi nešto, već velika odlučnost da se nešto započne.

James Cook
(Visited 143 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin