Svakoga dana smo u prilici da se iznova uveravamo koliko ljudska radoznalost i impulsivnost bacaju u zaborav sve savete koji nas upućuju na obazrive korake i aktivnosti na internetu i ujedno nas upozoravaju na sve opasnosti koje tamo vrebaju. Svi uglavnom živimo u ubeđenju da smo dovoljno mudri i informisani, da ne možemo nasesti na različite pretnje društvenih mreža, koje su zamaskirane primamljivim i ekskluzivnim naslovima. Međutim, borbu protiv veštine samoproklamovanih hakera da nas navedu na brzoplete klikove, gube i oni sa visokom informatičkom pismenošću.


Izuzećem svih primera koji u svojim naslovima sadrže nazive poznatih ličnosti, nemogućih situacija i degutantnih tema – jer je na njih teško nasesti, izdvojili smo jedan racionalan koji za sobom ostavio mnogo “žrtava”. U pitanju je “najnovija vest” u kojoj se svim “posetiocima“ linka obećava pregled stravičnog snimka sa rolerkostera u Floridi, u kojoj je navodno umrlo šesnaestoro ljudi. Žrtve, nesreća, kao ni video ne postoje, ali zato broj otkrivenih lozinki vrtoglavo raste. Poenta prevare leži u tekstu, koji je sročen da izgleda kao senzacionalna, ali sasvim regularna vest informative: “Fox Breaking News – Potvrđena je smrt šesnaestoro ljudi u nesreći koja se dogodila na rolerkosteru u Univerzal Studiju u Floridi. Mehanički kvar je prouzrokovao pad svih dvadeset četvoro putnika na zemlju. Trenutno se njih osmoro nalazi u kritičnom stanju i nalaze se u bolnici Orlando. Tim Fox News-a je preuzeo snimak sa sigurnosnih kamera. Snimak nesreće možete pogledati ovde ”.

Image
Nastavak scenarija je sada već skoro svima dobro poznat, ali i te već dobro poznate “lekcije obazrivosti” naša znatiželja potiskuje i sve naredne korake prolazimo samo uz misao kako da što pre pogledamo pomenuti snimak. Vođeni time, bez mnogo razmisljanja dozvoljavamo pristup našim podacima i podacima o našim prijateljima na određenoj društvenoj mreži. Drugi “kamen spoticanja” jeste sam naziv aplikacije koja traži pristup našim podacima. U ovom našem primeru to je FOXS NEWS (Version 1.2), gde je nepravilnost namerna, ali dovoljno mala da većinu korisnika asocira na poznatu medijsku kuću.

Image
Pomenuta aplikacija će uz “prave” klikove slati poruke u ime prevarenog korisnika, a zatim će drugi korisnici na račun poznanstva i postojećeg prijateljstva otvoriti i pročitati poruku takođe. Upravo u tome i leži efikasnost viralnosti ovakvih pretnji, jer se njihovim širenjem među prijateljima verovatnoća uspešnosti znatno uvećava. Zato kada je reč o društvenim mrežama ne treba verovati ni u klik prijatelja, jer iako je on verovatno dobro informisan i ne tako lakoveran, možda je samo hteo da pročita “najnoviju vest” baš kao i mi.

Deo teksta preuzet i preveden sa Facebook roller coaster accident video scam spreads fast – but don’t click.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin