Jedan od važnih i čestih preduslova u tenderskoj dokumentaciji za nabavku antivirusnog softvera je mogućnost da ponuđeno rešenje u toku implementacije može automatski da ukloni prethodno instaliranu AV zaštitu. Jasno je ko dan zašto je ovo važno. Implementacija novog AV rešenja može da bude jednostavan, pravolinijski proces, ali može da bude i velika muka ukoliko pripreme nisu dobro urađene. Kada kažem pripreme, mislim na najvažniji deo – deinstalaciju starog rešenja. Ukoliko se proces dobro isplanira i nabavka novog softvera uradi na vreme, korisnik može da ukloni stari AV sa postojećom konzolom što je standardna funkcionalnost, a nakon toga instalira novu konzolu i počne sa implementacijom novog rešenja. Ipak, najčešći scenario je da je stara licenca istekla pre nego što se uradi deinstalacija i da korisnik ostaje sa polufunkcionalnim softverom koji ne može da ukloni zaštitu sa mreže. Deinstalacija na svakom računaru ponaosob zaista nije zanimljiva opcija kada ih ima nekoliko desetina ili stotina, ali ponekad preostaje kao jedina mogućnost.

ESET Removal tool

ESET Removal tool

Znajući za muku, dosta AV proizvođača nudi mogućnost automatizovane deinstalacije prethodnog rešenja prilikom implementacije novog. U kojoj meri je automatska deinstalacija uspešna moraćemo da pitamo one proizvođače koji to nude, jer to ne spada u ESET-ove funkcionalnosti. Ono što mi znamo je da ESET-ov softver nije baš lako ukloniti sa računara od strane neke treće aplikacije, ugasiti njegove procese tek tako, pogotovu ne automatski. Ta aplikacija bi, na kraju krajeva, mogla da bude i maliciozna.

Za uklanjanje prethodnog antivirusnog rešenja ESET svojim korisnicima nudi dve opcije. Prva je ESET Removal Tool, samostalni alat za uklanjanje lokalno na računaru. Uspešnost ovog alata je delimična i zavisi od proizvođača i verzije AV softvera koji uklanjate. Zbog toga su u KB članku “Uninstallers (removal tools) for common Windows antivirus software” uz ESET Removal Tool ponuđeni i linkovi do oficijelnih alata samih proizvođača. Za ovu opciju smo naveli da je mukotrpna za veće mreže, ali za rešavanje lokalnih deinstalacija na nekoliko računara može da pomogne.

Opcija broj dva je daljinska deinstalacija kroz sistem za centralno upravljanje ESET proizvodima – ESET Remote Administrator Server (ERA). Za daljinsku deinstalaciju biće vam potreban oficijelni alat proizvođača softvera koji uklanjate, eventualna skripta za brisanje i/ili odgovarajuća komandna linija koja će izvrši egzekuciju. Sve to možete da upakujete u .msi ili .exe arhivu i kroz Custom instalacioni paket distribuirate na više računara istovremeno. Ova funkcionalnost ERA servera omoguća-va daljinsku instalaciju i deinstalaciju ESET proizvoda, ali i distribuciju Custom paketa sa pro-izvoljnim izvršnim arhivama uz dodatak komandne linije i povratnog izveštaja o statusu zadatka.

Custom package

Custom package

Kontaktirajte nas za više informacija o ovoj temi, a mi ćemo vam preneti naše iskustvo i pomoći da zadatak uradite do kraja. Neće biti automatski, ali biće temeljno i uspešno.

 

 

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin