Veštačka inteligencija sve više ulazi razne sfere života, a sve je prisutnija u različitim Adobe alatima. Sada je ušla u domen gde će mnogima biti baš omiljena – retuš fotografija!

Dizajneri i oni koji se bave obradom fotografija odavno sanjaju da imaju alatku koja uklanja neželjene elemente na slici kao da nikada nisu bili tu, bez dodatnog sređivanja. Još od polovine devedesetih godina prošlog veka, sa pojavom Clone Stamp alatke (originalno se zvala Rubber Stamp), tim koji stoji iza Photoshopa se trudi da nam podari jednostavan, a efikasan način za uklanjanje nedostataka/neželjenih elemenata na slikama. Kroz godine su se pojavile različite alatke koje su koristile različite moćne algoritme za olakšavanje ovog posla. Najpoznatiji je Content-Aware koncept, koji u nekim situacijama uspevao da dostigne željeni cilj da se jednim potezom ukloni nešto što ne želimo na slici. Mnogo puta nije baš uspevao u tome, ali je približavao rezultat tom cilju.

Veštačka inteligencija na delu

Za one koji ne koriste Photoshop dugo prilično je zbunjujuće da u Photoshopu postoje dve opcije koje se zovu Content-Aware Fill. Prva se nalazi unutar opcije Fill (Edit\Fill) i ona koristi stari Content-Aware (CA) algoritam koji se nalazi u raznim CA alatima (CA Scale, kao opcija u Spot Healing četki i Patch alatki, na primer). Taj koncept je, za svoje vreme, bio odličan, ali je prilično ograničen. Drugi Content-Aware Fill koji se pojavio pre 4-5 godina je baziran na veštačkoj inteligenciji. On se nalazi kao istoimena stavka u meniju Edit. Ovaj sistem daje bolje rezultate i nudi mogućnost podešavanja zone na koju se primenjuje, kao i uzorka kojim će da „zakrpi”, sa mogućnošću finog podešavanja kolornog prilagođavanja, rotacionog prilagođavanja, skaliranja i okretanja uzorka u ogledalu. Rezultati su bolji, ali glavni problem nije rešen, a to je prilagođavanje dubinske oštrine, pa su često rezultati ponegde bili „musavi”. Još jedan problem sa CAF alatima je što oni rade na selekcijama, pa za brz rad ili neki retuš gde treba ukloniti mnogo sitnih nedostataka, to nije baš najzgodnije rešenje.

Kad bi bila alatka za retuš…

Slično onoj davnoj reklami: „Kad bi bilo nešto na bazi meda i bilja i da može da se smrša za nedelju dana!”, želja dizajnera je da se veštačka inteligencija ugradi u neki alat za retuš. I… Želja je ispunjena!

Nova alatka u setu alata za retuš se zove Remove Tool. Funkcioniše prilično jasno i efikasno. Obeležimo željeno područje i posle nekoliko trenutaka (zavisno od brzine procesora) dobijemo rezultat. Na priloženim slikama možete da vidite razliku između različitih Content-Aware sistema i Remove alatke. Ovo su rezultati bez posebnog podešavanja, jednostavno onako iz „kutije”.

Kod mnogih slika rezultati će biti odlični ili zadovoljavajući. Zadovoljavajući znači da će za par sekundi uraditi retuš koji većina ljudi neće ni primetiti. Trenirano oko profesionalca često nije merodavno, jer će oni kojima je slika biti uvereni da je slika oduvek tako izgledala, a oni su najčešća „meta” obrade fotografija.

Male, ali korisne, dodatne opcije

Remove alatka u Option baru (prostor ispod meni linije) ima četiri opcije.

Ova alatka, kao i većina alatki za retuš, radi na principu četke, pa prva opcija je podešavanje veličine četke.

Druga je uključivanje reakcije na pritisak olovke grafičke table (ako se koristi ista).

Treća, pod imenom Sample all layers, omogućava nedestruktivan rad tj. ako se napravi prazan sloj alatka će uzeti u obzir sve slojeve, ali će rezultat napraviti na tom novom, praznom sloju. Na taj način retuš neće ugroziti originalne piksele.

I četvrta opcija, koja uključuje ili isključuje automatsku primenu alata nakon napravljenog poteza. Ovo je vrlo korisno kada želimo da precizno obeležimo zonu retuširanja, pa nam ne odgovara da nakon svakog poteza pokreće retuš, već kad obeležimo sve što želimo kliknemo na znak za potvrdu i tek onda se pokreće proces retuširanja.

Beta kao budućnost

Oni koji ovo čitaju će odmah otvoriti Photoshop želeći da isprobaju ovu alatku. I… Neće je pronaći. Zato što je ovo alatka u okviru Photoshop Beta verzije, koja je svim licenciranim korisnicima dostupna kroz Creative Cloud Desktop aplikaciju. Nekako imamo osećaj da ako je nešto Beta verzija da to nije pravo i upotrebljivo, ali Adobe je zapravo napravio nešto izvanredno – omogućio je svim korisnicima da učestvuju u kreiranju budućih verzija kroz testiranje i feedback. Sa druge strane, svi mogu da, već sada, koriste ove opcije u svom poslu. Photoshop Beta ima obilje sjajnih opcija, koje će mnogi poželeti da vide u regularnoj verziji. Mi vas pozivamo da je instalirate, testirate i kažete Photoshop timu šta vam se dopada ili ne, ukažete na propuste i date svoje sugestije. To su svakako prednosti licenciranog softvera.

Koliko dobro radi Remove alatka?

Na kraju, testiranje ove alatke na različitim slikama je pokazalo da u nekim situacijama radi odlično, a nekima baš i ne, što je svakako bilo za očekivati. Dobra vest je da je Remove alatka bazirana na veštačkoj inteligenciji, koja uči i usavršava se, pa će alatka sa većim brojem korisnika biti sve bolja i moćnija. Već sada može što druge alatke nisu mogle ili to radi brže i jednostavnije od njih.

Nema sumnje da će veštačka inteligencija promeniti način našeg rada. Kao što kod selekcija više ne koristimo Quick Selection alatku, jer Select Subject ili Object Selection alatka prave mnogo bolje selekcije, tako će uskoro Clone Stamp, Healing Brush i Spot Healing brush u mnogim situacijama biti zamenjene Remove alatkom.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor, CC Design and Layout Solutions

(Visited 99 times, 4 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin