Azure Cloud platforma

Spavaš li mirno Samjuele Insule?

Često čitamo da je Cloud Computing revolucionarni događaj, što svakako stoji. Međutim, ako se malo poigramo istorijom i analogijom doći ćemo do toga da se u industriji baš jedna takva revolucija već desila krajem XIX veka.

Naime, nekada su svi ozbiljniji proizvođači imali svoje sopstvene „energane“, odnosno postrojenja koja su koristili za dobijanje električne i mehaničke energije. Struju su koristili za osvetljenje i manje potrošače, a mehaničku energiju za pokretanje proizvodnih traka. Izvor energije su bila čvrsta goriva koja su pokretale parnu mašinu, a ona dalje elektro generatore i proizvodnu traku. Ovaj model može se posmatrati kao on premise data centar danas!
1882. godine pokrenuta je prva hidroelektrana na reci Nijagari, a za ovaj projekat zaslužan je naš Nikola Tesla. Ideja je bila da se električna energija proizvodi centralizovano, a da se proizvođaći samo zakače na mrežu i rade svoj posao bez da brinu o proizvodnji energije. Taj model odgovara upravo Cloud Computingu danas!
Pouzdan i dostupan prenos električne energije imamo zahvaljujući Nikoli Tesli ali i radu inovatora Samjuela Insula. Samjuel Insul je istupio iz kompanije General Electric i napravio takozvani Power Pool koji je temelj današnje električne mreže. On je u svom okruženju  kupovao male kompanije koje su se bavile električnom energijom  i od toga izgradio najveće svetsko proizvodno postrojenje sa dugim dalekovodima. Stvarajući povezanu mrežu eletrične energije on je višestruko smanjio troškove proizvodnje i povećao efikasnost.

Sada se na istorijskom temelju roje pitanja:

  • Šta je Microsoft Azure?
  • Kome je namenjen Azure?
  • Kako radi Azure?
  • Zašto baš Azure?

Tu dolazimo do poznate dileme: definicija ili primer iz prakse 🙂 Kao i uvek, najbolja je kombinacija, pa … krenimo redom.

Microsoft Azure je IT infrastruktura u najširem smislu, u punom sjaju i sa svim raznolikostima kakvu je poznajemo u on premise okruženju. Samo što se nalazi u Cloudu i kao takva je sigurnija, raskošnija, optimizovana i savremenija.

A kako to?

U data centre uloženo je do sada 18 milijardi dolara. Serveri (hardware) koje Microsoft koristi u svojim data centrima su najsavremenije mašine koje postoje, nalaze se na temperaturi koja im najviše odgovara, uvek imaju struje, a o njima brine na stotine stručnjaka. Data centri se nalaze na različitim tektonskim pločama, pa ni velike prirodne katastrofe ne mogu učiniti da izgubite svoje podatke što znači da je sve sačuvano na minimum dva mesta.

AzureDataCenters
Sa druge strane, kada govorimo o infrastrukturnim servisima, korisnicima su na raspolaganju najjače virtualne mašine na svetu sa 32 jezgra, 448 Gb RAM memorije i SSD diskovima. Pa ko voli… Na svoj toj sirovoj sili postoji mogućnost da se zavrti preko 2700 aplikacija i to ne samo onih koje potpisuje Microsoft. Tu je i SAP, Salesforce, Oracle, Linux…

A koji su scenariji korišćenja?

Azure je namenjen za kompanije svih veličina i profila bez obzira na to da li su u osnivanju, imaju postojeću infrastrukturu ili su munjevito rastuća multinacionalna kompanija. Tako da ukoliko osnivate kompaniju, dovoljno je da otvorite svoj Azure nalog i kreirate IT okruženje u skladu sa biznis planom.

Sledeći korak? Pa sve radi sad i odmah!

A šta na primer ukoliko kompanija ima svoju infrastrukturu i samo želi da je proširi?

To je upravo ono što je Microsoft predvideo, pa tako među servisima može da se aktivira Azure Virtual Network i Azure Active Directory i da se za jako kratko vreme, sada u hibridnoj mreži, podignu novi serveri ili farme i na njima pokrenu Windows Server, Linux server, Exchange server, SQL server… svi ti serveri se mogu koristiti kako za produkciju tako i za disaster recovery.
Ukoliko neka kompanija samo u određenom periodu (seasonality) ima potrebu za značajno većom infrastrukturnom snagom, sistem se može tako podesiti da se aktivira samo u trenutku overloada, a prestane sa radom kada prestane i preopterećenje postojeće infrastrukture.

Storage?

Ovo je jedan od najčešćih scenarija i kao i sve ostalo može se koristiti potpuno kroz Microsoft Cloud Services ili hibridno, pa čak i tako da sistem prepoznaje koji su to podaci kojima se pristupa jako retko i da oni stoje u Cloudu, a oni koji su frekventno u upotrebi budu smešteni lokalno.
Zvuči komplikovano, a zapravo je jako jednostavno.
Sve gore navedeno, ali i puno više, radi se kroz Microsoft Azure portal. Baš sve! Izbor „hardvera“, operativnih sistema, aplikacije, podešavanje okruženja kroz Scripting (Windows, Linux, Mac), čak je podržano i preslikavanje postojećih servera Forklift metodom koju je razvio Amazon, pa tako oni iskusni ne moraju da uče nove metode.
Azure ima i alate koji vas upozoravaju o potrošnji, o aktivnostima sistema ili umesto vas podižu i gase servise ili čitave farme servera.

Uprkos tome, postoje i barijere u prihvatanju Clouda kao koncepta

Ako se pitate da li su podaci sigurni, odgovor je jednostavan. Morate verovati svom Cloud provajderu, a da biste to mogli Microsoft je napravio svoj Microsoft Trust Centar.
Dosta korisnika se pita i da li se Microsoft Azure uklapa u zakonsku regulativu, a tu nema univerzalnog odgovora jer to zavisi od države do države i zavisi od industrijske vertikale (finansijske institucije, zdravstvo, državne ustanove, lokalne samouprave, maloprodaja,…).

Na kraju, da li će Azure biti stalno dostupan?

Ugovori garantuju 99,9% dostupnosti što ostavlja mogućnost nedostupnosti od 2 sata godišnje, a ja kažem: biće dostupni bar onoliko koliko su dostupni vaši serveri.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin