Dizajn – proces koji kombinuje kreativnost, tehničko znanje i praktične veštine – mesto gde se kreativnost susreće sa inovacijom. Od prvih crteža na pećinskim zidovima do sofisticiranih AI digitalnih ilustracija, svedoci smo neverovatne evolucije dizajna.

Zahvaljujući inovacijama poput Microsoft Designer-a, svima nam je omogućeno da po malo budemo stvaraoci i dizajneri. Microsoft Designer je alat koji koristi AI (veštačku inteligenciju) da bi korisnicima omogućio brzo i efikasno kreiranje željenih slika i dizajna.

Ovde se nameće pitanje: Kako ove inovacije utiču na kreativnost i umetnost? Da li AI umanjuje značaj umetnika i njegove kreativnosti? Da li dovodi do gubitka originalnosti i autentičnosti? Da li vodi standardizaciji umetnosti? Ne, nikako – alat ne čini majstora i ne garantuje uspeh. AI je moćan alat koji samo može unaprediti rad na dizajnu. I dalje je najbitniji majstor, njegova kreativnost, razumevanje dizajna i umeće i veština korišćenja alata. Dok se majstor fokusira na svoje ideje, AI obavlja tehnički deo posla.

Kako je nastao Microsoft Designer?

Microsoft Designer lansiran je u januaru 2023. godine sa idejom da bude sastavni deo Microsoft 365 ekosistema. Nastao je iz ideje da se korisnicima omogući da brzo kreiraju kvalitetne i unikatne vizuelne sadržaje bez potrebe za skupim i komplikovanim softverima za grafički dizajn. U razvoju ovog alata Microsoft je iskoristio svoje iskustvo u oblasti veštačke inteligencije koristeći napredne AI modele za generisanje slika i predlaganje dizajna.

Osnovne karakteristike i mogućnosti upotrebe?

Microsoft Designer je besplatna web aplikacija, za čije korišćenje vam je potrebna samo internet konekcija i pretraživač. Naravno, plan je da Designer bude jedna od aplikacija koja će biti na raspolaganju pretplatnicima određenih Microsoft paketa. Trenutno je besplatna i generalno dostupna pa možete iskoristiti priliku i proveriti kako AI crta, kako kreira slike, znakove, pozivnice, logotipe, objave na društvenim mrežama, banere…

Ukoliko želite da testirate ovaj alat, prvi korak je da posetite stranicu Microsoft Designer – Stunning designs in a flash i prijavite se besplatno sa svojim ličnim (ne poslovnim) nalogom.

Kada se prijavite i dobijete pristup na raspolaganju vam je veći broj opcija. Sve je vrlo pregledno i intuitivno, pa vam neće biti potrebno duže vreme da se upoznate sa alatom. Na raspolaganju su vam opcije pravljenja slika zasnovanih na vašoj ideji, počevši od praznaog platna kao i generisanje slika uz pomoć već datih templejta i ideja, uz mogućnost modifikacije. Kvalitet dobijene slike u velikoj meri zavisi od upita koji ste zadali.

Ukoliko vam je teško da počnete od nule, iskoristite jedan od mnogobrojnih šablona koje nudi Microsoft Designer. Na svakom šablonu možete videti i koji opis je korišćen da bi se dobila baš takva slika.

Ukoliko želite sliku sličnu onoj na šablonu, odnosno sa sličnom temom, možete delimično izmeniti zadate pojmove, u obrascu koji vam Designer ponudi i zadatu temu prilagoditi svojim idejama.

Još jedna funkcionalnost koju treba pomenuti je uklanjanje pozadine sa slike (Remove background) – jednim klikom. Kao što možete videti na slici u nastavku, funkcionalnost uklanjanja pozadine se nalazi na naslovnoj strani. Istu opciju možete iskoristiti da izdvojite lik sa fotografije i da ga stavite na drugu pozadinu.

Microsoft Dizajner može vam biti pomoć i pri kreiranju pozivnica za rođendan, postera za događaje, banera za veb sajt, dizajn za objave na društvenim mrežama, flajere, brošure, vizit karte i još mnogo toga.

Ovaj alat poseduje i bogatu biblioteku fontova, ikonica, slika i oblika.

Kada završite svoj dizajn možet ga sačuvati u visokokvalitetnim formatima kao PNG, JPG, PDF ili SVG fajl.

U nastavku ćemo vam dati par saveta i preporuka, kako biste što lakše došli do željenog rezultata, tj. slike ili dizajna.

Tips & Tricks: Kako zadati upit Microsoft Designeru da biste dobili ono što ste zamislili?

Ukratko, najbolje je da probate da zamislite da vaša slika već postoji, a zatim napišite vrstu kratkog opisa koji biste mogli zamisliti da se pojavljuje uz nju.

Ako unesete samo jednu reč — kao što je „trkač“, na primer – rezultat može dosta varirati, od fotografije sportiste koji pobeđuje u maratonu do slike deteta koje trči kroz park ili kao što vidite u primeru ispod, čak i izmišljeno stvorenje!

Umesto da koristite jednu reč, koristite fraze da opišete ono što tražite. Evo nekoliko predloga

  • Nekoliko konkretnih detalja o objektu
  • Informacije o postavci ili pozadini koju želite na slici
  • Stil slike, kao što je npr. ulje na platnu, digitalna fotografija ili čak mermerna statua
  • Korišćenje prideva kao što su „šaren“, „razigran“, „srećan“, „minimalistički“, „geometrijski“, „živopisan“, „dramatičan“, „kitnjast“, ​​„strog“ itd. može pomoći u dobijanju željene estetike

Kako generisati različite stilove slike

Kada je u pitanju generisanje slika, znanje o tome kako da opišete stvari je moć – da biste dobili ono što ste zamislili, morate biti u stanju da to opišete! U nastavku ćemo vam predstaviti par primera, da biste videli koliko različitih rezultata je moguće dobiti na jednu temu (Trkač) u zavisnosti od zadatog opisa i stila.

  1. Žena koja trči kroz park, ilustracija akvarela na beloj pozadini.
  2. Trkač koji brzo trči, srećnog izraza lica, karikatura crtana četkicom.
  3. Trkač koji skače preko prepreke, simpatična i detaljna skica olovkom.
  4. Portret odlučnog sportiste, dramatičan, akril na platnu, masterwork.

Isprobajte ove reči i izraze za različite umetničke stilove: „krejon“, „kreda“, „graviranje“, „ulje na platnu“, „hemijska olovka“, „olovka u boji“, „kineski akvarel“, „pasteli“, „drvorez“, „ugalj“, „sitoštampa“, „fotokolaž“, „ilustracija knjige priča“, „karikatura iz novina“, „vintage ilustracija iz određene decenije“….

  1. Srećno dete koje trči, slatka 3D ilustracija, oktanski 3D render, volumetrijsko osvetljenje, zelena pozadina.
  2. Čovek iz 1980-ih trči kroz grad, retro piksel art, retro umetnički stil video igara.
  3. Žena trči, atletičarka, moderna vektorska umetnost, gradijenti, žive boje, grafički dizajn.
  4. Nasmejani čovek džogira, radostan, pogled spreda, vektorska ilustracija, umetnost nalepnica.

Isprobajte ove fraze za različite digitalne stilove: „digitalna umetnost“, „vektorska grafika“, „minimalistički“, „geometrijski“, „izometrijski“, „2.5D“, „mat glina“, „digitalno slikarstvo“, „snimak ekrana iz [a omiljena igra ili animacija], “dijagram”, “uputstvo za upotrebu“…

  1. Maratonci, detalj sa ukrasnog minojskog murala, artefakt 2000. p.n.e.
  2. Renesansna slika čoveka koji džogira, atleta, remek delo ulje na platnu od Mikelanđela, dramatična, tamna pozadina.
  3. Grupa trkača na startnoj liniji, art deco dizajn, 1925, vintage, moderno.
  4. Sportistkinja trči preko mosta, živopisna, eterična postimpresionistička slika na platnu Sezana.

Drugi umetnički stilovi koje možete isprobati: „nadrealizam“, „dadaizam“, „metafizičko slikarstvo“, „orfizam“, „kubizam“, „futurizam“, „ekspresionizam“, „realizam“, „impresionizam“, „barok“, „rokoko“, „manerizam“, „drevni egipatski papirus“, „drevni rimski mozaik“…

Microsoft Designer je alat koji se i dalje intenzivno razvija i u ovom momentu postoje određena ograničenja koja se tiču dostupnosti različitih jezika – dostupan je samo na engleskom jeziku, a pristup alatu moguć samo putem ličnih naloga (@outlook.com, @gmail.com, @hotmail.com…). Poslovni nalozi trenutno nisu podržani. Dizajner kao aplikacija za iOS i Android biće prema najavama uskoro raspoloživ!

Microsoft Designer predstavlja revolucionarni korak napred u svetu digitalnog dizajna, nudeći korisnicima moćan alat koji je istovremeno intuitivan i lako pristupačan. Kroz kombinaciju napredne AI tehnologije i korisnički prijateljskog interfejsa, Microsoft Designer omogućava svakome da izrazi svoju kreativnost.

Pozivamo vas da se pridružite zajednici kreativaca koji su već otkrili prednosti Microsoft Designer-a. Isprobajte ga danas i dozvolite da vas njegove mogućnosti inspirišu. Kreirajte, delite i ostavite svoj pečat u digitalnom svetu sa Microsoft Designer-om.

(Visited 77 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin