Adobe Photoshop Sketch (iOS)

Photoshop_SketchIako nosi u imenu “Photoshop”, ovaj alat je više spoj Photoshopa i Illustratora, nego što je alat za obradu fotografija. Generalno je namenjen Apple iPad uređajima (mada radi i na iPhone uređajima) jer podržava specifične opcije koje ti uređaji nude.
Aplikacija je namenjena ilustratorima i onima kojima je crtanje rukom, jer se u njemu može crtati i bojiti, a podržani su i slojevi. S obzirom na to da Apple Mac računari ne podržavaju ekrane osetljive na dodir, pa desktop aplikacije ne mogu da iskoriste mogućnosti direktnog crtanja na ekranu, kao što to može da se uradi na Windows platformi, ova aplikacija uz iPad (ili još bolje iPad Pro) omogućava izuzetno kreativan rad. Naravno, sadržaji napravljeni u ovoj aplikaciji se mogu proslediti na dalju obradu u Photoshop ili Illustrator.

Adobe Illustrator Draw (Android, iOS)

Illustrator_DrawJoš jedna aplikacija za one koji vole da crtaju. Ovog puta, to je aplikacija za vektorsko crtanje, koja pored “slobodoručnog” crtanja omogućava i crtanje oblika kao što su pravougaonici, elipse i višeugaonici.
S obziorom na to da ova aplikacija postoji za Android i iOS platformu, prvenstveno će biti interesantna korisnicima Androida, koji još uvek nemaju pristup Photoshop Sketch programu.
Aplikacija poseduje niz različitih alata za crtanje (olovke, četke raznih vrsta, gumicu…) što omogućava kvalitetan i lagan rad. Traži malo vežbe, nakon čega je vrlo upotrebljiv i efikasan.
Sadržaji se mogu čuvati na mobilnom uređaju, ali je prilično zgodna mogućnost slanja crteža u Illustrator. Uradite svoj crtež, pošaljete ga Illustratoru (povezanom preko istog CC naloga) i kad otvorite Illustrator, crtež vas čeka spreman za dalju obradu.

Adobe Experience Design (Android, iOS)

Ova aplikacija je, slično svojoj desktop verziji, još uvek u beta verziji, ali već sad pokazuje svoju upotrebljivost. Osnovna namena ED-a je kreiranje prototipa mobilnih aplikacija, koje se kasnije razvijaju u odgovarajućim desktop programima.

Adobe Comp CC (iOS)

Ova izuzetna aplikacija, koja je opet i nažalost, namenjena samo iOS uređajima (čitaj iPad) služi za kreiranje dizajna stranica i njihovo prenošenje na desktop aplikacije kroz CC. Ova aplikacija omogućava da se nacrtani oblici automatski pretvore u objekte, da se tekstu dodaju stilovi (kroz CC biblioteke) i fontovi kroz Adobe Typekit i tako naprave prilično gotova rešenja dizajna i sloga stranica. Naravno, sve ovo se može ubaciti u InDesign CC, gde se može doraditi i spremiti za štampu ili digitalne publikacije.

Adobe Capture CC (Android, iOS)

Iako mobilni uređaji mogu da se koriste za sve ove već navedene dizajnerske poslove, uglavnom su to sve postojeće mogućnosti desktop aplikacija prebačene na mobilnu platformu. Ali, Capture CC je nešto potpuno drugo.
Ono što dizajnerima konstantno treba su sveže i nove ideje. Capture CC služi da se direktno sa mobilnog uređaja (i u ovom slučaju je pametni telefon savršen za to) uz pomoć kamere prave različiti sadržaji koji mogu da se iskoriste u dizajnu. Tu se nude Shapes, tj. vektorski oblici koji se generišu vektorizacijom bilo čega što je fotografisano i to direkno u mobilnom uređaju! Zatim, Patterns, ponavljajuće ispune koje se kreiraju u mobilnom uređaju na osnovu snimka koji napravite. Ako želite da sačuvate neku boju koju ste videli negde na terenu, jednostavno fotografišite i sačuvajte boju koju želite. Ako, pak, naiđete naiđete na neki oblik koji bite voleli da koristite kao četku, ovom aplikacijom možete i to da sačuvate. Dopada vam se atmosfera nekog prostora u kojem se nalazite i voleli biste da je ubacite u svoj video materijal, samo ga snimite i sačuvajte pod stavkom “Looks”. Sve ovo se automatski čuva u izabranoj CC biblioteci i može se koristiti u svim CC aplikacijama koje sarađuju sa CC bibliotekama.

ZORAN IMŠIRAGIĆ
ADOBE CERTIFIED INSTRUCTOR

Naslovna slika preuzeta sa adobe.com sajta.

(Visited 150 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin