Na mreži se čuva više zapisa nego ikada i sve češće se dešava da velika količina ličnih podataka padne u ruke hakerima. U proteklih deset godina preko 4 milijarde zapisa je ukradeno ili je slučajno procurelo. Kršenje Zakona o zaštiti podataka i dalje je u porastu, iako se procenjuje da su stotine miliona ljudi kompromitovani.

Nedavno je jedan haker, besplatno, objavio lične podatke 533 miliona korisnika Facebook mreže, i to imena, brojeve telefona, e-mail adrese, ID-ove računa i biografije. „Curenje“ ličnih podataka najčešće služi ili kao paravan ili kao početna tačka za mnoge druge prevare. I tako dok se jedni koriste neovlašćenom distribucijom osetljivih podataka na internetu i koriste ih za prevare, drugi pokušavaju da upadnu u sistem, “podvale“ ransomware, te da iznude novac.

Kako da utvrdite da li su vaši podaci izloženi opasnosti?

Sve kompanije su zakonski obavezane da obaveste korisnike kada se/su njihovi podaci zloupotrebljeni, no to obaveštenje često daju unutar nejasnih javnih izjava, dok pojedinačni potrošači ostaju u mraku. Na svu sreću, stručnjaci iz oblasti bezbednosti vode iscrpnu evidenciju o tome da li su vaši podaci na bilo koji način bili ugroženi, te daju alate pomoću kojih možete da proverite da li je došlo do kršenja vaše privatnosti. Jedan od takvih alata je HavelBeenPwned.com, baza podataka koju održava analitičar iz oblasti bezbednosti Troy Hunt. Svi su u mogućnosti da unesu svoju e-mail adresu na ovom sajtu, te da dobiju informaciju na osnovu baze koja ima više od 10 milijardi naloga i saznaju da li su u nekom trenutku bili kompromitovani. U nekim slučajevima su i pasvordi izloženi. Huntova web strana pokriva i taj deo, dajući mogućnost da proverite da li je vaša lozinka ikada pala u ruke hakerima.

Ukoliko se pokaže kako su vaša adresa ili pasvord bili ugroženi, vreme je da razmislite o zaštiti identiteta. Ukoliko je ukraden vaš broj socijalnog osiguranja, broj vozačke i sl. moraćete da podnesete izveštaj odgovarajućoj državnoj instituciji.

U većini slučajeva povrede podataka uključuju manje osetljive informacije poput e-pošte i korisničkih imena. Ukoliko je vaša e-mail adresa bila izložena, trebalo bi da promenite lozinku koju koristite na tom nalogu i postavite višefaktorsku potvrdu identiteta da biste zaštitili svoju e-poštu.

Ako otkrijete da je samo vaša lozinka izložena, pomirite sa činjenicom da ta lozinka više ne može da bude adekvatna zaštita za vaš e-mail nalog. I ne samo to, trebalo bi da lozinku promenite kako za taj e-mail nalog, tako i na svim nalozima na koje bi “provala“ na pomenutu e-mail adresu mogla da utiče.

Budite na oprezu ukoliko primetite bilo kakve sumnjive aktivnosti na bilo kom od vaših naloga. Promenite lozinki i kontaktirajte administratora tog naloga.

Pruzeto sa: https://www.businessinsider.com/how-to-find-out-if-your-data-exposed-breach-facebook-2021-4 , https://haveibeenpwned.com/Passwords .

(Visited 36 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin