I tako, dok smo se mi odmarali, iz Adobe-a su samo za Adobe Premiere program dva puta menjali verziju ovog leta. Jednom u junu i jednom u avgustu mesecu. Tako smo već došli do verzije 22.6. i najave verzije 23.0. Svega tu ima novog: od novih workspace-ova, poboljšanja rada sa Proxy-jem i puno novih GPU accelerated efekata. Ali ono što je meni zanimljivo su nove opcije u radu sa grafikama.

Višeslojnost

Nekako imam utisak da se u poslednjih nekoliko godina malo radilo na unapređenju grafike u Adobe Premiere programu. Akcenat je otišao na Adobe After Effects i to je sasvim u redu, pod uslovom da svi montažeri rade paralelno u oba programa. Postoje projekti koji ne zahtevaju preterano mnogo animacije i mogu se kompletno završiti u Adobe Premiere programu, ali ipak i oni zaslužuju makar malo višeslojnosti grafičkih elemenata, koja je omogućena u Adobe After Effects-u. 

Od ovog leta, Fill i Stroke parametri teksta imaju mogućnost gradijentne boje. Klikom na izbor boje otvara nam se Color Picker u kom prvo možemo izabrati jednu od opcija načina bojenja.

Tu su Solid, kao osnovni način, i novi, a stari i dobro poznati Gradient iz Adobe Photoshop-a. Gradient kao i u ostalim Adobe programima dolazi u dve opcije: Linear i Radial.

Dalje je sve poznato: stepen prelaska i ugao pod kojim boja prelazi iz jednu u drugu, kao i sam izbor boja.

Novost je i to da tekst ne mora da bude samo u nekoj boji. Tekst sada može biti kreiran i od različitih slika, tekstura, pa i video klipova.

Jednostavno unosimo željeni fajl u Essential Graphics i on će biti podloga koja maskom kreira slova. Maske su slova teksta koja postaju Alpha kanal transparentnosti ovog sloja koji postaje vidljiv na ekranu

Međutim, do sada smo imali ograničenja oko upotrebe Stroke i Shadow parametara kod takvog načina rada. Jednostavno nismo mogli da koristimo ove dve opcije, pošto Maska nije razlikovala element na slovima.

U verziji Adobe Premiere Pro 22.6. sada imao mogućnost da prilikom definisanja Maske koju kreira tekst, izaberemo opciju kreiranja maske samo Fill parametrom (Mask Only Fill), dok bi ostatak grafike bio prikazan onako kako ga definišemo u samom Essential Graphics Panelu.

Senke (Shadow) i Stroke sada imaju nezavisna podešavanja i tako ih i vidimo na Program Monitoru.

Treba pomenuti da je Stroke dobio nove opcije centriranja linije, kako bi imali veću preciznost prilikom kalkulisanja koliko piksela želimo da naš Stroke ima i odakle da počinje.

Više opcija za brži rad

Iako Adobe sve opcije najavljuje kao “little quality of life feature”, mislim da su i više od toga. Svaka opcija koja se uvede povećava brzinu kojom obavljamo svakodnevne poslove, a to znači ili više obavljenog posla ili više slobodnog vremena. I jednoj i drugoj opciji se svaki montažer jako raduje.

Panel Essential Garphics ne mora biti stalno otvoren kada radimo sa grafičkim elementima. Ako nemamo dovoljno prostora na ekranu (a njega nikada dovoljno) možemo ugasiti taj panel. Sada jednostavno desnim klikom na grafički element opcijom Edit properties otvaramo Essential Graphics Panel, što je daleko brže od traženja Panela u Window padajućem meniju.

Novost koja je najavljena za Adobe Premiere Pro 23.0. verziju je editovanje više grafičkih elemenata istovremeno. Selekcijom obuhvatimo željene grafike na Timeline Panelu i svim grafikama istovremeno menjamo željeni parametar. 

Essential Graphic Panel prikazuje zajedničke parametre za svaku grafiku koju smo selektovali i te parametre možemo menjati jednim potezom.

Uvek se radujemo ovakvim promenama koje znače lakši rad, kao i činjenici: vredni mravi Adobe tima su se potrudili da mnogim cvrčcima omoguće da  sve bude još jednostavnije i prilagođeno korisniku (user-friendly).

Autor: Ivan Đorđević, diplomirani Filmski i televizijski montažer

(Visited 77 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin