Ukratko, nije. U praksi nailazim na administratore koji nisu instalirali antivirusnu zaštitu baš na onim računarima koji su od krucijalne važnosti za rad kompanije (dizajn, prepress, programiranje, backup i sl.), ali ih drže u potpunoj izolaciji. Taj pristup ima svoje benefite. Ukidanjem svih kanala komunikacije (mail, Internet, Bluetooth, IR, USB flash i dr.) kojima malver može da zarazi računar, teoretski se gubi potreba za antivirusnom zaštitom i time smanjuje utrošak kompanijskih resursa. Bez antivirusa računar radi brže, a ništa manje bitna nije ni eliminacija potencijalnih kolizija sa problematičnim, neažurnim ili sumnjivim softverom. Ipak, sve ovo ide na uštrb normalne razmene podataka sa ostatkom mreže/Interneta što je popriličan hendikep, pogotovu u današnje vreme. Taj problem najverovatnije rešavaju računarom-posrednikom koji proverava dokumenta koja se unose u izolovanu mrežu, a to se radi, pogađate naravno, sa antivirusnom zaštitom. Ostali računari u kompaniji, koji imaju redovnu komunikaciju, obavezno se štite nekim antivirusnim rešenjem. Koliko je ovo dobra praksa prosudite sami. Moj stav je da bi ti izolovani računari bili još sigurniji da na njima postoji antivirusna zaštita. Uz pravilno podešavanje da zauzima što manje resursa računara, takva zaštita bi bila neprobojni oklop – tehnologija plus rigorozna kontrola.

http://www.mycybermedic.com/guide-online-security/

http://www.mycybermedic.com/guide-online-security/

Kućni korisnici sa Windows operativnim sistemom slabije primenjuju ovu metodu jer im računar služi za sve, i za rad, i za igranje, i za kontakt sa svetom. Kućni računari su, zapravo, najizloženiji malveru jer bitku vode samostalno, najčešće bez višeslojne zaštite koja je redovna praksa u poslovnom okruženju. S druge strane, neprijatelj je svakim danom sve brojniji, prati trendove i upošljava nove tehnologije, pronalazi načine da uočene propuste iskoristi, prikuplja osetljive podatke i zloupotrebljava resurse žrtve da bi širio napade. U celoj toj priči Windows je najugroženija platforma jer je najzastupljeniji i najveća ciljna grupa cyber kriminala. Većina MAC i Linux korisnika i dalje živi u ubeđenju da su njihovi operativni sistemi daleko manje ugroženi, a u kolikoj meri je to tačno, pisaćemo u nekom od narednih članaka. U svakom slučaju, u ovakvom odnosu snaga, računar bez antivirusnog softvera je osuđen na poraz, kad-tad. To je surova realnost Internet-centričnog sveta u kojem živimo.

Budući da smo dobar deo života online i da se svakodnevna interakcija odvija preko nekog uređaja kojim komuniciramo, kupujemo, prodajemo, zabavljamo se i radimo, od esencijalne je važnosti da osiguramo funkcionalnost tog uređaja i zaštitimo podatke na njemu. Nažalost, pitanje bezbednosti u informacionim tehnologijama nema konačan odgovor, a problem evoluira paralelno sa razvojem softvera i hardvera. Noviji i bolji operativni sistemi, aplikacije, uređaji, kao i novi načini za komunikaciju pružaju širi dijapazon usluga korisnicima, ali i otvaraju nove puteve za širenje malvera. U ovakvom okruženju jedina realna odbrana, sem navedene potpune izolacije, je antivirusna zaštita. Gledajte to ovako – antivirusne kompanije zapošljavaju hiljade ljudi, programera i softverskih inženjera koji svakodnevno prate globalna dešavanja, unapređuju postojeće i razvijaju nove tehnologije za odbranu, detektuju pretnje i sprečavaju njihovo širenje kroz softver koji proizvode. Imati takav proizvod znači imati celokupno njihovo znanje i iskustvo na jednom mestu.

Imajući u vidu magnitudu izazova, na tržištu je prisutan širok dijapazon proizvoda koji budućim korisnicima nude sveobuhvatnu ili određenu vrstu zaštite, kako od pretnji sa Interneta, tako i u radu sa lokalnim periferijama i prenosivim medijumima. Mogućnosti i cene variraju primetno, ali jedna grupa se posebno ističe – besplatni antivirusni programi koji nude bazični nivo sigurnosti i predstavljaju osnovu ulaska u svet antivirusnih rešenja. Koje su prednosti i mane besplatne zaštite, saznaćete u sledećem članku!

U izradi teksta korišćen whitepaper kompanije GFI: Basic security – Why purchasing antivirus, anti-spyware and a firewall is a must 

(Visited 44 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin