Da li znate da je korisnicima Adobe Creative Cloud i Document Cloud paketa dostupno niz izuzetno korisnih mobilnih aplikacija? Mobilne aplikacije su deo CC paketa i zato u ovom i tekstovima koji slede mi ćemo ukratko pojasniti šta je namena svake da pomenutih aplikacija, kako je probati i koristiti.

Mobilni uređaji se danas koriste više nego desktop računari. Svako od nas nosi u džepu moćan računar, koji samo po navici nazivamo telefonom, jer on može mnogo više od samog razgovora i slanja poruka.
Kreativnim ljudima ideje dolaze u raznim situacijama i na raznim mestima, koje često ne moraju da budu ispred računara u dizajn studiju, pa je Adobe napravio niz aplikacija za mobilne uređaje (pametne telefone i teblet uređaje) koje omogućavaju da se sadržaji stvaraju i prenose na desktop verzije programa.

Photoshop u džepu

Photoshop familija nudi više različitih aplikacija za različite vrste obrade fotografija. Generalno, ni jedan nije tu da zameni desktop verziju Photoshopa, već da iskoristi neke od mogućnosti pomenutog programa na mobilnim platformama.

Adobe Photoshop Express (Android, Win /Tablet & Desktop/, iOS)

Ova, prilično moćna, aplikacija sadrži set različitih alata koji su preuzeti, uglavnom iz Camera Raw modula Photoshopa. Izabrane su najčešće korišćene korekcije, koje omogućavaju da se brzo i lako, uz pomoć proverenih alatki dobije kvalitetno obrađena fotografija sa mobilnog uređaja.Photoshop_Express_02Ne samo što korisnici Photoshopa već znaju kako da koriste pomenute opcije, već su to vrhunski profesionalni algoritmi, što ovaj mali Photoshop odvaja od mase aplikacija koje se bave obradom fotografija na mobilnim uređajima.
Iz ovog programa se fotografije mogu direktno praviti, ili obrađivati već postojeće u galeriji uređaja, deliti na društvenim mrežama, ubacivati u Lightroom ili čuvati direktno na Creative Cloud prostoru.

Photoshop

Adobe Photoshop Fix (iOS)

Zanimljiva aplikacija, nažalost, namenjena samo korisnicima iOS-a, koja omogućava različite opcije retuša. Opet, Photoshopovi profesionalni algoritmi za retuš su ubačeni u malo pakovanje kako bi se omogućila obrada fotografija na mobilnim uređajima. Mogućnosti ove aplikacije nisu ogromne, ali su dobre za početak, a fotografije se mogu proslediti Photoshopu CC na dalju obradu. Uz Photoshop Express i Mix, puno toga se može uraditi i direktno na mobilnom uređaju.
Naravno, čuvanje fotografija na CC prostoru je omogućena, kao i sva dalja komunikacija sa Adobe alatima.

Adobe Photoshop Mix (Android, iOS)

Treći deo Photoshop familije, namenjen za pravljenje fotomontaža tj. kreativno uklapanje više fotografija u jednu celinu. Svima oni koji su se navikli na moćne opcije koje nudi Photoshop CC, način rada Mix-a će biti malo čudan i neprecizan, ali ako ste na terenu i nemate pri sebi računar, ova aplikacija će uz malo vežbe da da sasvim pristojne rezultate.
Ove tri aplikacije čine sasvim pristojan sistem za obradu fotografija. S obzirom na ograničenja kamera mobilnih uređaja, u odnosu na DSLR foto aparate i snimanje u RAW formatu, ove aplikacije će biti savršene za dobijanje kvalitetnih fotografija, koje mogu da posluže profesionalcu da napravi neku brzu obradu koja će kasnije poslužiti kao ideja ili podloga za dalji rad.

Adobe Photoshop Lightroom (Android, iOS)

Pored desktop verzije Lightrooma, tu je sada i verzija za mobilne uređaje. Naravno, ne poseduje sve mogućnosti “velikog” Lightrooma, ali smeštanje fotografija u kolekciju na mobilnom uređaju, ih dodaje i u kolekciju unutar desktop verzije, pa se obrada može napraviti na računaru, a to će se sinhronizovati sa mobilnim uređajem.
Opcije obrade fotografije na mobilnom uređaju su već automatizovane, pa korisnik treba samo da izabere kakvu vrstu obrade želi i u kojoj meri da je primeni. Dobra strana Lightrooma je što je njegova obrada nedestruktivna, pa za brzu obradu, mobilna aplikacija može da bude dobro rešenje, a kad se dođe do desktop verzije, obrada se može menjati i dopunjavati.

ZORAN IMŠIRAGIĆ
ADOBE CERTIFIED INSTRUCTOR

Naslovna slika preuzeta sa adobe.com sajta.

(Visited 126 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin