Bezbednost na Internetu i briga o istom bi trebalo da bude manir svakog od nas, ali u tom beskonačnom skrolovanju ta pravila koja nam garantuju očuvanje sigurnosti nekako izblede.
Baš sada, u oktobru (mesecu koji se obeležava kao evropski mesec sajber bezbednosti), je pravo vreme da vas podsetimo na značaj sigurnosti na Internetu, kao i navikama koje nam pomažu da budemo sigurni i online.

ECSM_5Steps

Identifikacija rizika
Svakodnevni posao za većinu od nas uključuje aktivno korišćenje Interneta i to je jedna (lepša) strana digitalnog sveta, dok drugu stranu stvaraju oni koji ne propuštaju nijednu šansu da zloupotrebom Interneta dođu do podataka i/ili novca. Zato je vrlo bitno u svakom trenutku biti svestan toga da nema zaštićenih, kao i da u sajber prostor osim prednosti sa sobom nosi i ogromne rizike.
Ovo se povezuje sa činjenicom da napadači razvijaju sve naprednije alate i tehnike za napad, dok nemamo nikakav uticaj na napadače osim što možemo da im otežamo posao brinući o ranjivostima na svojim uređajima i propustima u svom ponašanju.

Ljudski je grešiti, ali ipak…
Svaki napadač je vrlo dobro upoznat sa ljudskim slabostima, sa tim da li smo nedovoljno nepoverljivi, radoznali, paničari ili spremni priteći u pomoć nepoznatim osobama – to su samo neke od osobina koje se koriste kao mamaz za fišing prevare. Ovi napadi su dizajnirani tako da ukradu vaše osetljive podatke i / ili novac putem zlonamernih eletronskih poruka, veb sajtova ili tekstualnih poruka koji odaju utisak zvanične komunikacije od strane legitimnih kompanija.
Ključna linija odbrane leži u tome da ne verujemo slepo u sve što nam je neko napisao i da ne kliknemo na sve ono na šta se može kliknuti, takođe obavezno dvostruko proveriti legitimitet pošiljaoca i na bilo koju lošu sumnju poruku obrisati.

Update, update,..i opet update
Ovo već sigurno znate, ovo je jednostavan i vrlo efikasan način za smanjenje broja načina na koji se mogu zloupotrebiti vaši podaci ili napasti vaš sistem, a najlakši od svih je podešavanja automatskog ažuriranja.

Pored toga, izuzetno je važno omogućiti automatsko ažuriranje i za vaš sigurnosni softver. Bezbednosno rešenje koristi višestruke slojeve odbrane i različite tehnike otkrivanja sve sofisticiranijih pretnji.

Play safe on social
Ponašanje većine korisnika na društvenim mrežama je takvi da uključuje interakciju kako se onim ljudima sa kojima se retko viđamo, tako i sa potpunim strancima. Na mestu gde smo okruženi “prijateljima” mi smi skloni opuštenom ponašanju, pa granice o deljenju ličnih i poverljivih informacija vrlo brzo nestaju. U trenutku kad takve informacije dođu u pogrešne ruke napadač ima veliki obroj mogućnostima kojima od vas može napraviti žrtvu.
Osim u razumnom deljenju privatnih informacija, ključ leži i u podešavanju privatnosti

Tajna je u dobrim lozinkama

Lozinke su često ključevi vašeg onlajn identiteta, zato treba da budu jedinstvene i jake. Štaviše, dvostruka autentifikacija nikako nije nepotrebna mera jer nikad ne znate ko je sa “druge strane ekrana”

Zaključak
Sa informacionom tehnologijama koje su sve više utkane u sve aktivnosti društva svi moramo biti svesni da je sajber prostor naša zajednička odgovornost i da je prilikom korišćenja Interneta bezbednost još uvek naša najveća briga.

 

Tekst preuzet sa:https://www.welivesecurity.com/2018/10/05/make-cyber-habit-five-simple-steps-staying-safe-online/

(Visited 53 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin