Bezbednost dece na internetu goruće je pitanje i izazov sa kojim se suočava svaki roditelj. Činjenica da deca imaju sve veći pristup internetu, kao i da su aktivnosti na internetu sastavni deo njihove svakodnevice, povećava šanse za cyber napade, seksualno uznemiravanje, zajedno sa svim drugim opasnostima koje nas vrebaju dok smo „online“.

S tim u vezi kompanija ESET, u čijem fokusu se nalazi bezbednost, uradila je istraživanje u Velikoj Britanije. U istraživanju je učestvovalo na hiljade roditelja, čija su deca uzrasta između 10 i 18 godina. Tri četvrtine roditelja (odnosno njih 70 odsto) izrazilo je zabrinutost zbog dečjih aktivnosti na internetu. S pravom!

Deca su radoznala i kliknuće na neki naizgled zanimljiv link u mejlu ili na veb stranici daleko lakše nego odrasla osoba. A tu se krije velika opasnost koju struka zove “phishing” (pecanje). Klikom na opasan link telefon može biti zaražen, a podaci o detetu i njegovim aktivnostima, pa i svim ostalim osetljivim informacijama, biće dostupni napadaču.

Čak i majstori svog zanata, vrhunski obučeni korisnici informacionih tehnologija, ranjivi su na ovu vrstu prevara jer ih je sve teže prepoznati u odnosu na regularnu, svakodnevnu komunikaciju. Možda mislite kako je malo verovatno da se vi ili vaše dete nađete na meti napada i donekle imate pravo. Cilj niste vi, cilj su svi korisnici! Tom u prilog može da posvedoči činjenica da je više od polovine roditelja (učesnika ESET istraživanja), doživelo neku vrstu online napada u prošlosti.

Opasnosti koje vrebaju decu na internetu lakše je kontrolisati na porodičnim uređajima ili uređajima koji koriste svi članovi porodice. Njihove aktivnosti moguće je nadgledati, a potom i ublažiti pretnje. Međutim, kako je istraživanje pokazalo, čak 73 odsto dece ima mobilni telefon i pre nego što navrši dvanaest godina, što otvara novi niz potencijalnih rizika i rizičnih aktivnosti koje je gotovo nemoguće nadgledati.

Kako zaštiti decu?

Stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija smatraju kako je mesto na kome kupujete mobilni telefon za vašu decu jako važan korak u njihovoj zaštiti, jednako važan kao i prve postavke koje pravite u trenutku kada pokrenete nov telefon.

Kupovina polovnih telefona postala je popularan način za uštedu novca, no to sa aspekta bezbednosti nije najbolja odluka. Čak 39 odsto roditelja koji su učestvovali u istraživanju rekli su kako telefon za decu nabavljaju od različitih prodavaca, a ne od zvaničnog proizvođača. Mnogi od ovih uređaja dolaze od prijatelja ili članova porodice, iz online prodavnica ili iz prodavnica polovne robe.

Mobilni telefoni mesto su na kome se čuva velika količina ličnih podataka, pa postoji opasnost da stari podaci uprkos brisanju ostanu dostupni novom korisniku. Telefoni koji su potpuno „osveženi“ od strane profesionalaca i dalje bi mogli da sadrže trojance ili malvere, što u opasnost dovodi novog korisnika čim počne da koristi uređaj.

Postoji nekoliko konkretnih saveta koji mogu da vam pomognu da zaštite decu od opasnosti na internetu:

  1. Vaspitanje – kroz razgovor možete da objasnite svojoj deci kako može da izgleda online prevara, kako da uoče nepouzdane izvore i šta da učine ukoliko dobiju poruku koja im izgleda sumnjivo. Ukazujući deci kroz razgovor šta su online prevare, kako da uoče nepouzdane veze, poruke, te kako da postupe ukoliko im se nešto učini sumnjivim, možete im pomoći u donošenju ispravnijih odluka tokom boravka na mreži.
  2. Instaliranje antivirusnog programa – Cyber – sigurnost svakako će uvek da se oslanja na ljudsku budnost kao glavni element, no značajno je i instaliranje pouzdanog antivirusnog programa na mobilni telefon vašeg deteta koji može umanjiti rizik kome je izložen.
  3. Održite korak s vremenom – Budite ažurni, odvojite vreme kako biste naučili koje sve funkcije poseduje vaša online zaštita i obavezno razgovarajte sa svojom decom o bezbednosti na mreži. Bolje sprečiti nego lečiti, zato se uverite da je vaš antivirusni softver na mestu i pre nego što za tim postoji potreba, jer nikada ne znate kada može da dođe do cyber napada.

Preuzeto sa: https://www.eset.com/blog/consumer/how-safe-is-your-childs-phone/

 

 

 

 

 

(Visited 167 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin