Kompanija Adobe neretko, tokom juna, meseca objavi i realizuje unapređenja u aktuelnim verzijama svog softvera. To se najčešće tumači kao treći “korak“ godišnjeg unapređenja. Nije pravilo i ne odnosi se uvek na sve Adobe alate, ali to svakako ostavlja korisnike u blagom iščekivanju, jer se noviteti u izostavljenim alatima pojave u nekom drugom trenutku.

Photoshop – Doterani neuralni filteri

Kada se pojavio Filter Colorize, potpuno nas je oduševila sama ideja, ali su sve boje delovale nekako isprano i neprecizno dodeljene. To je slikama davalo taj neki starinski efekat izbledelih kolornih fotografija, što nije bilo baš ono što smo želeli. Ekipa u Adobeu je zasukala rukave i unapredila algoritam za ovaj filter. Rezultati su pred vama!

Depth Blur je zamenio Depth Aware Haze filter. Namena mu je da kontroliše ”dubinsku oštrinu”, koja je obično osobina objektiva. Prethodna verzija filtera je pravila tu ”izmaglicu”, koja baš i nije nešto što je bilo potrebno korisnicima. Nova verzija filtera radi jako dobro i baš ono što korisnici žele. Kontrole zamućenja su jako dobre i odlično simuliraju zamućenje koje nastaje na fotografiji napravljenom fotoaparatom. Da stvar bude još lepša, moguće je kliknuti na prikaz slike i izabrati tačku fokusa, tj. deo fotografije koji treba da bude oštar, a zamućenje se po ”dubini fotografije” automatski raspoređuje. Ponuđeni klizači omogućavaju kontrolu nad prelazom u zonu zamućenja, kao i njegovu jačinu.

Iako se ne čini kao veliki novitet, verujemo da će mnogima to biti radosna vest. Naime, Photoshop je dobio opciju Save a Copy. Ranije je ovo bilo moguće uraditi samo ako postoji slika sa slojevima koja treba da se sačuva bez njih. Export As, takođe, omogućava čuvanje kopije, ali samo u nekoliko formata i to prilagođenih web prikazu.

Illustrator – Rotiranje prikaza i podrška za M1 procesore

Rotiranje prikaza je nešto što smo odavno videli u Photoshopu. Sada je Illustrator  iz verzije za iPad preuzeo ovu opciju i za desktop računare. Ovo je dobrodošlo korisnicima koji upotrebljavaju grafičke table i ekrane za crtanje, jer često prirodni položaj ruke pri crtanju nije usmeren pravo. Čak i onima koji ne koriste grafičke table, ova opcija može da bude korisna kod rada sa rasklopima kutija, kesa, fascikli i sličnog. Kod takvih proizvoda dizajn se predstavlja u dve dimenzije zbog štampe, ali se konačni proizvod izrađuje u tri, pa orijentacija objekata i teksta može da bude pod uglovima od 90 ili 180 stepeni. U verziji za iPad je dovoljno samo sa dva prsta okrenuti radnu površinu, gde je tako prirodno, dok je za desktop verziju bilo potrebno napraviti alatku. Alatka Rotate View (prečica Shift+H) omogućava lagano rotiranje radne površine. Važno je napomenuti da ovo ne menja poziciju crteža i objekata na artbordu, već se rotira čitav prikaz. Rotacija je moguća pod bilo kojim uglom, a uz pritisnut taster Shift biva ograničena na korake od po 15°.

InDesign

Apple je prestao sa ugradnjom Intel procesora u svoje računare i sada proizvodi svoje. Trenutno je u ponudi čip sa oznakom M1, koji se pokazao kao izuzetno brz. No, da bi mogla da sa iskoristi sva snaga koju taj procesor ima, potrebno je da aplikacije budu optimizovane za ovaj procesor. Adobe vrlo intenzivno radi na tome, pa je Photoshop odavno optimizovan, a Illustrator je tu opciju dobio pre nekoliko dana. Ova optimizacija za M1 procesore je, ujedno, i jedino unapređenje koje je InDesign dobio u junu.

Lightroom Classic – Super rezolucija, novi preseti i optimizacija za M1

Iako je Camera Raw ”motor” koji stoji iza Lightroomove moći sređivanja fotografija, opcija Super rezolucije je tek sada postala deo ovog programa. Radi na isti način kao ona u Camera Raw modulu Photoshopa, tj. podiže rezoluciju četiri puta u odnosu na original bez nekog vidljivog gubitka u kvalitetu.

Lepo unapređenje je da su dodati novi preseti, koji omogućavaju brzu promenu atmosfere fotografije, nešto nalik filterima u raznim mobilnim aplikacijama. Naravno, algoritmi koje Lightroom koristi su izuzetni i primenjuju se na Raw zapise, pa izgledaju jako dobro. Sada su dodati preseti za Portrete, kao i za razne druge uloge. Kod portreta se nude različiti tonovi kože, a za opštu upotrebu dodati su preseti pod imenom Cinematic, Futuristic, Vintage i Travel, pa se fotografijama može lagano menjati atmosfera.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor CC Design and Layout Solutions

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin