Kompanija Microsoft najavila je unapređenu verziju operativnog sistema – Windows 11. Već nekoliko poslednjih nedelje u IT svetu govori se samo o tome. Mnogi su, makar po onome što može da se vidi iz beta verzije, Windows 11 okarakterisali svežim i modernim. Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta rekao je kako je Windows 11 prva verzija nove ere Windows-a.

Sudeći po promotivnim slikama, koje su preplavile internet, svi su saglasni kako se radi o operativnom sistemu atraktivnog izgleda, ali i o vrlo dobrim tehničkim unapređenjima.

Budući da je godina za nama, kao i sve što se u njoj dešavalo, razvijalo, nadahnuto prelaskom celog sveta u novo radno okruženje, radom na daljinu, njome je nadahnut i Windows 11, pa je većina funkcionalnosti prilagođena novonastaloj situaciji i njenim okolnostima.

Šta je novo?

Pozicija taskbar-a u novoj verziji Windows-a biće drugačije pozicionirana. Stajaće na sredini donje ivice ekrana. Time će biti prekinuta tradicija započeta još sa Windows 95 operativnim sistemom.

Sudeći po komentarima onih koji su eksperimentisali sa beta izdanjem – Windows 11 Insider Preview, radi se o intuitivno napravljenom operativnom sistemu, čime će korisnicima rad uveliko da bude olakšan.

Meni Start je obnovljen, i to je prvi put da su na njemu napravljene izmene nakon Windows 8 verzije, koja se korisnicima ni malo nije dopala, što je naposletku rezultovalo i “pobunom“. Biće zanimljivo čuti o korisničkom iskustvu onda kada Windows 11 dospe na male ekrane korisnika. Na primer, Microsoft Teams, je integrisan direktno u meni Start.

Najavljena je saradnja kako sa Amazon online prodavnicom, tako i mogućnost pokretanja Android aplikacija na Windows-u. Snap grupe, takođe, su jedna od značajnijih novina unutar Windows 11 OS. Radi se o novom dodatku kolekcije aplikacija kojima ćete moći na jednostavan način zajedno da pristupite. Windows 11 imaće i widget-e poput onih koje imamo na našim pametnim telefonima, preko kojih ćete moći jednim klikom da pistupite npr. vremenskoj prognozi, kalendaru, berzi itd.

Windows 11 imaće “moć“ da zapamti položaj aplikacija na više ekrana čemu će zasigurno da se obraduju oni čiji poslovi zahtevaju rad na više ekrana. Ukoliko npr. ugasite neki od monitora, sve ostalo biće minimizirano, tako da vaš rad na drugim ekranima neće biti ometan. Aplikacija koju ste ostavili upaljenom biće upamćena i odmah nakon što ponovo spojite monitor, biće otvorena tačno na onom mestu gde je i bila.

Funkcije Snap Views i Desktops, omogući će vam da povežete prenosne računare ili desktop-e sa monitorima različitih veličina, kojima će po automatizmu aplikacije biti prilagođene i iskoristiće prednosti ekrana na koji ste se prikačili.

Desktop računari moći će da sačuvaju razne kombinacije Windows podešavanja, npr. pozadine, što će vam omogućiti da se prebacite iz ličnog u radni režim i nazad.

Kompanija Microsoft, jasno je dala do znanja, da će nova verzija biti besplatna za nadogradnju korisnicima, a kao rok za plasiranje Windows-a 11 određen je mesec oktobar. Ostaje da vidimo da li ćemo novoj verziji moći da se radujemo baš u ovom terminu…  

Programeri aplikacija, za softverske kompanije koje imaju neki svoj trgovinski mehanizam Microsoft neće naplaćivati naknade onda kada se njihove aplikacije budu kupovale u Microsoft Store-u. Kompanije koje nemaju ovakvu vrstu mehanizma moraće da plate 15% od ukupnog iznosa, što je u ovom trenutku tek polovina onoga što Apple naplaćuje svojim programerima.

Poslastica za gejmere

I na kraju, ali ne manje bitno, Windows-u 11 mogli bi da se obraduju i ljubitelji gejminga. Unapređeni Windows OS dobiće funkciju Auto HDR. To znači automatsku primenu dinamičnijih boja i osvetljenja u nešto starijim igrama. Takođe, tehnologija Direct Storage, primenjen na Xbox konzolama, usmerena je sada i na novi Windows. Dakle, uvećana brzina skladištenja i nadajmo se veća brzina učitavanja igara.

Bilo kako bilo, evidentno je da je Microsoft dao sve od sebe da usliši većinu “molitvi” svojih korisnika i unapredi korisničko iskustvo u skladu sa novonastalom situacijom. Takođe, uložen je veliki napor da samo radno okruženje tako unapređeno, ostane poznato vernim korisnicima, tako da ne iziskuje predug proces privikavanja.

Ostaje da vidimo kako će sve ovo da izgleda u praksi…

(Visited 100 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin