Prošle nedelje je u Berlinu održana  eXtreme CRM konferencija kojoj smo iz Srbije prisustvovali kolega Nikola Tejić i moja malenkost. Konferencija koja se tradicionalno održava u Las Vegasu po drugi put je u Evropi, i koja se  bavi isključivo Microsoft Dynamics CRM tematikom, bila je odlična prilika za razmenu iskustava i proširenje saradnje  sa akcentom na unapređenje regionalne saradnje sa kolegama iz bivših SFRJ republika. Prikazana su mnoga partnerska rešenja, nove mogućnosti za proširenje i unapređenje platforme kao i nove funkcionalnosti koje ću delom predstaviti u okviru ovog teksta.

U prethodnim verzijama Microsoft Dynamics CRM-a dobijali smo ažuriranje aplikacije u vidu  Update Rollup-ova koji su donosili rešenja za određene probleme sa kojima su se korisnici susretali u toku rada sa CRM-om. ali bez dodavanja novih funkcionalnosti. Microsoft je sa dolaskom CRM-a u verziji 2011 odlučio da promeni politiku unapređenja funkcionalnosti u toku života jedne verzije svog CRM-a i prva unapređenja smo dobili u okviru R7 Service Update-a krajem prošle godine. Pre nekoliko dana najavljen je R8 Service Update koji donosi 6 novih funkcionalnosti:

R8 funkcionalnosti

  • Podršku za mobilne uređaje
  • Podršku za najpopularnije browsere
  • Unapređenje CRM društvene mreže
  • Šablone za različite industrijske vertikale
  • Podršku za SQL Server 2012
  • Sertifikovanje

Najinteresantnija nova funkcionalnost, i naravno za sve vas koji ne koristite Internet Explorer najviše iščekivana,  je podrška za ostale Web Browsere. Microsoft Dynamics CRM će podržavati sledeće Web Browsere:

  • Internet Explorer u verziji 7 ili novijoj
  • Mozilla Firefox u verziji 6 ili novijoj (podržan i na Apple Macintosh OS-X operativnom sistemu)
  • Google Chrome u verziji 13 ili novijoj
  • Apple Safari u verziji 5.1.1 ili novijoj, ali samo na Apple platformi (Window platforma nije podržana)

Nova funkcionalnost koja je kod mene izazvala najjači WOW efekat je podrška za SQL server 2012. Zapravo WOW efekat nije izazvala ova funkcionalnost CRM-a 🙂 već nove funkcionalnosti koje nam donose SQL Server Reporting Servisi u verziji 2012 a ponajviše Power View. Demonstraciju sjajnih Power View funkcionalnosti koje prikazije Microsoft Business Intelligence odeljenje  možete pogledati na sledećem video snimku:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7k77Pzf5Dlg]

Izlazak novog R8 Service Update-a za Microsoft Dynamics CRM je najavljen za prvu polovinu ove godine, a prema nezvaničnim informacijama najverovatnije će se pojaviti u toku maja meseca.

Više detalja o novostima koje nam donosi UR 8 možete pogledati u okviru dokumenta Release Preview Guide.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin