Kroz istoriju licenciranja softvera je prohujalo mnogo strategija i različitih načina nabavke softverskih licenci.  Nakon pojave 8” i 5 ¼” disketa, proizvođači softvera su razvijali različite sisteme i tehnike kako bi poboljšali i unapredili sistem licenciranja i kako bi on bio što lakši za razumevanje i korišćenje.

softverska licenca

https://www.facebook.com/PCPress.rs/

 

Većina nas pamti prvobitno korišćenja aktivacionog koda, kupovinu softvera u kutijicama, čuvanje faktura, nalepnica i diskova. Razvojni put softverske licence je tekao u skladu sa potrebama i zahtevima korisnika, da bismo danas na raspolaganju imali čitave portale koji nam pomažu da sve svoje licence jednog proizvođača držimo na jednom mestu.

Licenciranje softvera danas

 Danas je naš sistem licenciranja skoro identičan sistemu koji se koristi svuda u svetu, što ga čini dosta kompleksnim. Svaki proizvođač za svoj softver propisuje svoja pravila licenciranja, koja iznova dopunjuje, briše, menja i iznova propisuje. Na drugoj strani imamo korisnike koji nemaju nekoliko računara, već čitav sistem sa kompleksnom hardverskom i softverskom infrastrukturom koja mora biti usklađena sa njihovim potrebama i koju stalno unapređuju, menjaju, dodaju nove resurse, itd.

Suma sumarum, kada korisnik dođe u situaciju da treba da odabere licencu (ne softver, već licencu za izabrani softver) potrebno je da pročita desetine strana sitno kucanog teksta i vrlo je verovatno da mu neće sve biti najjasnije. U tom slučaju ili odustane/odloži/delegira nabavku ili kupi mačku u džaku.

Kako da ne kupim mačku u džaku?

Kako bi izbegao bilo koju od navedenih situacija, korisnik mora imati odgovore na pitanja kao što su: Da li sam sve računare ispravno licencirao? Da li moja licenca za softver podrazumeva automatska ažuriranja? Da li licenca sme da se instalira na drugi računar? Šta je pretplata za licencu, kako se nabavlja i čemu služi?

Ko može/treba da obezbedi odgovore na ova pitanja?

Zapravo, na sve ovo bi trebalo da vam odgovori vaš savetnik za licenciranje. Osoba koja će vam razjasniti kompleksne šeme liceniranja, da vam omogući da softver nabavite na najbolji način, da brine o planiranju nabavke, isteku licenci, nadogradnji, prenosu i održavanju softvera. (Ukoliko već nemate svog savetnika za liceniranje, slobodno pitajte, ja znam nekoliko njih 🙂 )

savetnik za softver

http://88dbbangaloreindia.wordpress.com

 

U međuvremenu, dok ne pronađete svog savetnika, predstavljanjem pet aktuelnih načina licenciranja i njihovih osnovnih karakteristika proći ćete ubrzani kurs o licenciranju koji vam može poslužiti kao prva pomoć u razumevanju različitih vrsta softverskih licenci, kao i kada je koju vrstu pogodno koristiti.

Nastavak uskoro sledi…..

(Visited 103 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin