Popularnost internet kolaboracije i umrežavanja uz kontinuirano unapređenje različitih opcija za korisnike predstavlja nezaobilaznu temu koja sigurnim korakom zauzima vodeću poziciju u razvoju novih servisa. Svakodnevne aktivosti zasnovane na primeni IT inovacija kreiraju novo okruženje u kojem očekujemo da je celokupan sadržaj na raspolaganju bilo kada i na bilo kom uređaju. Obiman sadržaj koji na izvestan način opterećuje korisnike neophodno je urediti u skladu sa načelom relevantnosti na način da prethodno pomenute aktivnosti učini efikasnijim i iznad svega jednostavnim.

office-delve

Kompanija Microsoft neprekidno ulaže resurse u kreiranje novih i boljih rešenja koja pored očekivanog evidentiranja sadržaja pruža i napredne mogućnosti analize, izveštavanja ili organizacije prema sopstvenim potrebama. Jedna u nizu web aplikacija jeste Delve, rešenje koje nam pomaže da pregledamo najrelevantniji sadržaj u sklopu Office 365 paketa.

Delve koristi funkcionalnosti Office Graph servisa u cilju prikupljanja i analize podataka o svakodnevnim aktivnostima na mreži koje su generisane od strane svih učesnika. Rezultat celokupnog procesa jeste kreiranje ličnog pregleda sa prikazom sadržaja koji je prema količini interakcije najrelevantniji za određenog korisnika. Učestalost u pregledu ili izmeni dokumenata, deljenje sadržaja,  i sl. predstavljaju primere aktivnosti koje utiču na generisanje Delve sadržaja koji je u potpunosti personalizovan. Privatne aktivnosti, Lync konverzacije i lična dokumenta svakako ostaju zaštićeni deo Delve profila koji drugim korisnicima nije dostupan.

Delve prikazuje različite vrste sadržaja, počev od Word, Excel, PowerPoint, PDF dokumenata koja se nalaze u okviru OneDrive for Business ili u okviru Sites sekcija vašeg Office 365 naloga. Multimedijalni sadržaj takođe je deo Delve prikaza kao i sadržaj koji je otpremljen u  okviru Office 365 video biblioteka. Delve pregled sadrži nekoliko različitih prikaza:

  • Home – početna stranica koja sadrži personalizovan prikaz najrelevantnijeg sadržaja za korisnika;
  • My Work – sadržaj koji je kreirao ili modifikovao trenutni korisnik;
  • Shared with me – sadržaj koji korisnik deli sa drugim korisnicima;
  • People page – prikaz pojedinačnih profila korisnika.

Delve prikazuje sadržaj u formi kartice (“content cards”) koje nam pomažu da bolje razumemo princip relevantnosti sadržaja. Pomenute kartice sadže podatke o broju pregleda, podatke o korisniku koji je izmenio sadržaj, lokaciju, opcije za deljenje i sl. Fleksibilnost opcija omogućava korisniku da utiče na prikaz podataka u okviru kartica kako bi dodatno uredio podatke koji su dostupni drugim korisnicima.

(Visited 16 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin