Do sada nismo imali priliku da vidimo Adobe u 3D svetu, pa je pojava Adobe Substance 3D kolekcije veliko otkrovenje

Sledeće godine Adobe će proslaviti 40 godina postojanja i vrlo uspešnog rada. Od PostScripta, Illustratora i Photoshopa, preko Acrobata i PDF-a do InDesigna, Adobe je omogućio kompletnu tehnologiju i alate za grafičku produkciju, a kupovinom Macromedie i njene, u tom trenutku, vrhunske Flash tehnologije i Dreamweavera, zagospodario je i web prostorom, dok su Premier Pro i After Effects stanard u video produkciji, pa je bilo za očekivati da će na red doći 3D.

Nije da Adobe nije imao iskustvo sa 3D prostorom. No, do sada se, kada je reč o 3D-u radilo više o dodatku Photoshopu – postavljanje dizajna na gotove modele.

Adobe je pre nekog vremena prestao sa razvojem tog sistema i tim koji vodi Zorana Gee usmerio da pravi Adobe Dimension, mnogo moćniji za kreiranje 3D scena. Bez obzira na to što se radi o specijalizovanom alatu, njegova namena je da dizajnerima pomogne da svoje ideje lakše vizualizuju i predstave kroz trodimenzionalni prikaz.

Substance

Adobe je 2019. godine kupio već poznatu francusku 3D kuću Substance. Substance postoji od 2003. godine i proslavila se svojim radom na 3D baziranim igrama kao što su Half Life Alyx i Microsoft Flight Simulator, kao i vizuelnim efektima u raznim filmovima a naročito u Star Wars: Episode IX i Blade Runner 2049. Za ovaj drugi su dobili Oskara za najbolje vizuelne efekte.

Jasno je da Adobe nije želeo da krene sa razvojem 3D alata od nule, jer je konkurencija izuzetna, pa su zato kupili već afirmisanu kuću i dali joj finansijsku i tehnološku podršku.

Substance Paket

U osnovnoj ponudi su četiri Substance alata.

Substance 3D Stager

Ovaj alat služi za pravljenje 3D scena. U njega se mogu uvoziti gotovi 3D objekti, birati teksture, svetla sa potpunom svešću o objektima i njihovim karakteristikama. Moguće je pozicioniranje i ravnanje objekata slično onom u Illustratoru, kao i podešavanje pozicije i kretanja kamere. Gotovi objekti se mogu donekle modifikovati u dimenzijama, što omogućava prilagođavanje scena željenoj potrebi. Kao i drugim Adobe alatima, Adobe Sensei (veštačka inteligencija) i ovde pomaže da se senke i drugi elementi automatski prilagođavaju osobinama scene.

Substance 3D Painter

Da bi 3D model izgledao potpuno realistično potrebno je raditi na detaljima. Substance 3D Painter omogućava da se na objektima primene gotove ispune, da se one modifikuju, kao i da se četkom nanose detalji po želji. Ovaj alat radi slično Photoshopu, pa se nude slojevi, koji se međusobno mogu mešati, a tu su i maske. Sve to doprinosi izuzetnoj realističnosti objekata. Postoje gotovi preseti za boje i ispune, što omogućava brz rad.

Substance 3D Sampler

Izuzetno važan aspekt 3D objekata su realistične ispune. Iako paket nudi priličan broj gotovih ispuna, uvek postoji potreba da se oni učine malo drugačijim i specifičnim, što je jedna od stvari koje ovaj alat radi. Mešanjem i modifikovanjem osobina postojećih ispuna mogu se dobijati nove i drugačije. Naravno, ako često postoje ispune koje se ne mogu naći u programu i za to je dovoljno imati fotografiju određene teksture, koje će Sampler automatski prilagoditi objektu. U tom procesu je moguće korigovati perspektivu i svetlo koje je došlo sa fotografijom, kako bi ispuna savršeno „legla” na objekat. Ako korisnik nije zadovoljan strukturom ispune koju je fotografisao, na raspolaganju je Clone Stamp alatka za retuš. Takođe, mešanje postojećih ispuna i onih sa fotografije je moguće i omogućava još više kreativnog prostora.

Substance 3D Designer

Za kreiranje materijala, filtera i efekata tu je Substance 3D Designer. Kroz grafički prikaz, čvorišta i mreže, moguće je zaći u suštinu 3D sadržaja i menjati ih na tom „dubokom” nivou. Grafovi se sastoje od čvorišta, čijim kombinovanjem se mogu dobiti različite ispune, od jednostavnih Grayscale bitmapiranih pa sve do kompleksnih 3D. Zatim, nude se Grafovi za kreiranje 3D modela, kao i za kontrolu objekata na nivou matematičkih formula. Iako je moguće pravljenje ispuna ručno, nivo kontrole koju nude Grafovi je takva da je ovo daleko bolje rešenje. Iako je na početku malo teže, kasnije promene i prilagođavanja postaju mnogo dostupnija kroz Grafove. Gotovi Grafovi se dalje izvoze za upotrebu na nekoj od ranije pomenutih Substance 3D aplikacija, gde se mogu prilagođavati konkretnim objektima i potrebama.

3D za kreativce

Kada se pogleda sve što nudi Adobe Substance 3D paket, vidi se da je on namenjen kreativcima i da, osim u dubinama Designera, nije potrebno da se bude programer da bi se napravile različite 3D scene, sa specijalizovanim ispunama i lokalnim podešavanjima.

Adobe je jasno znao u šta ulaže novac i sa ovim paketom je omogućio još jednoj grani kreativaca da imaju pravi alat za svoj rad.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor, CC Design and Layout Solutions

(Visited 46 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin