Stigao nam je Photoshop 2022 i doneo pregršt novina. Ovog puta ćemo opisati novitete koji su vezani za selekcije i maske.

Pronađi objekte

Novina vezana za selekcije bi pre desetak godina izgledala kao naučna fantastika. Naime, Photoshop je sada sposoban da prepoznaje oblike na slici i da odvojeno obeležava. Dovoljno je da damo nekoliko sekundi Photoshopu i on će sam prepoznati objekte na slici. Kada se alatkom za selektovanje objekata (Object Selection Tool) pređe preko slike, svaki prepoznati objekat će biti obeležen plavom maskom. Ako se klikne na tu masku, od nje će se napraviti prilično precizna selekcija. Pritisnete Shift i klikćete dalje po plavim poljima i sve ulazi u selekciju.

U sledećem videu pogledajte kako sve ovo radi.

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Automatske maske od objekata

Na ovoj tehnologiji je bazirana jedna nova opcija u panelu Layers. Naime, opcija Mask All Objects omogućava da se od svakog prepoznatog objekta na slici napravi maska sloja. Ova opcija ne pravi slojeve od objekata, jer bi to bilo nešto korisnicima i ne treba, već pravi prazne grupe sa maskom objekta. Ovo je sjajno jer omogućava da se u svaku grupu ubace slojevi za podešavanje (Adjustments) i na taj način kontroliše izgled objekta, a da sve vreme radimo sa samo jednim slojem na kojem je slika.

Video u nastavku ovo prikazuje još jasnije:

*Da biste čuli objašnjenje za svaki korak, neophodno je da uključite zvuk.

Po svemu sudeći, ovde nije kraj opcijama za odvajanje objekata. Verujemo da će nova unapređenja doneti još bolje opcije za selektovanje i maskiranje.

Autor: Zoran Imširagić, Adobe Certified Instructor CC Design and Layout Solutions

(Visited 105 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin