ESET izveštaj T1 2022 predstavlja pregled pretnji u 2022. godini iz perspektive ESET telemetrije i iz perspektive stručnjaka za otkrivanje pretnji i istraživanja kompanije ESET.

Sukobi bukte na nekoliko lokacija u svetu, a najaktuelniji je rat u Ukrajini, kojim su se bavili i ESET istraživači. U Izveštaju o pretnjama T1 2022, navodi se, kako se Ukrajina bori ne samo u fizičkom svetu već i u sajber prostoru.

ESET-ovi istraživači bavili su se različitim sajber napadima povezanim sa tekućim ratom. Ona uključuju analizu oživljavanja zlonamernog softvera Industroyer malware, koji cilja visokonaponske električne podstanice. Rat u Ukrajini doveo je i do nastanka mnogih fiktivnih dobrotvornih organizacija i prikupljanje sredstava kao mamca. Ove fiktivne organizacije “obraćaju se“ korisnicima pomoću onoga što se cyber rečnikom naziva – neželjena pošta.

U ESET izveštaju navodi se i kako može da se potvrdi da se Emotet, zlonamerni softver, koji se širi prvenstveno putem neželjene e-pošte vratio, uprkos prošlogodišnjem nastojanjima da se ukloni. ESET istraživači otkrili su, između ostalog, zloupotrebu upravljačkog programa kernel; UEFI ranjivost velikog uticaja; malver za kriptovalute koji cilja na Android i iOS uređaje; i kampanja Mustang Panda, Donot Team, Vinnti Group i TA410 APT grupe.

Ceo ESET izveštaj možete da pročitate na linku:  https://www.welivesecurity.com/wp-content/uploads/2022/06/eset_threat_report_t12022.pdf.

Preuzeto sa: https://www.welivesecurity.com/2022/06/02/eset-threat-report-t12022/.

(Visited 39 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin