Nije, ako data centar držite pod staklenim zvonom, bez razmene podataka i fizičke veze sa njim. U tom slučaju vam ne treba ni data centar. Šalu na stranu, ali iza ovog pomalo banalnog i čestog pitanja zapravo se krije briga administratora da će antivirus nekako da „pobrka lončiće“ u najvažnijem i najosetljivijem delu mreže.

Da li će antivirus usporiti servere?

U određenoj meri sigurno jer kao i svaka druga aplikacija i antivirus troši neke resurse. S jedne strane bezbednost nema alternativu, a sa druge performanse ne smeju biti ugrožene. ESET u svojim proizvodima isporučuje i jedno i drugo, pa je kroz trideset godina postojanja postao sinonim za efikasnost i brzinu rada uz minimalni utrošak sistemskih resursa. Optimizacija njegovog Treath Sense endžina je do te mere usavršena da u virtuelnom okruženju, sa ESET instalacijama na velikom broju mašina, hostovi ne pokazuju bitnije znake umora niti tragove „antivirusnih oluja“. U prilog tome govori i najava obustave daljeg razvoja agentless zaštite za VMware jer VMware Tools troši podjednako kao i ESET Server Security. ESET Shared Local Cache za optimizaciju skeniranja u lokalu diskontinuiran je prošle godine jer više nema potrebe za njim. ESET Server Security sa svojim tehnologijama, uz ESET servise u oblaku, ima najbolje performanse u branši.

Da li će raditi sve aplikacije?

Ako su u pitanju servisi globalnih proizvođača softvera, a vi ažurno održavate svoje instance, neće biti problema. Neažurne sisteme i aplikacije ESET neće kočiti u radu, ali ni stepen bezbednosti neće biti isti. Vi gradite i održavate tvrđavu, a ESET brine o njenoj odbrani. Ako u poslovanju koristite lokalne aplikacije koje ponekad biju bitku sa antivirusima, ni tu nema prevelike brige – sve radi kad se dobro podesi. ESET Server Security u toku instalacije pravi automatsku listu izuzetaka za Microsoft servise i podrazumevane i prilagođene lokacije resursa koje koriste. Za specifične aplikacije izuzetke možete kreirati po lokaciji, tipu fajla, procesu, hešu, protokolu, adresi, pa čak i virusnoj detekciji ukoliko je potrebno. U nekoliko klikova polise se šalju na sve mašine u data centru, čak i pre instalacije klijenta zaštite. Ne treba zaboraviti i na podršku da se do željenog rešenja dođe, a na par hopova je i direktna pomoć proizvođača.

Da li je ESET Server Security dovoljna zaštita za data centar?

Uz preporučene mere koje će uskoro izlaziti iz frižidera, obavezno ažuriranje operativnog sistema, aplikacija i redovno pravljenje funkcionalnih rezervnih kopija, ESET Server Security će obezbediti brzu i efikasnu zaštitu data centra, bez primetnog gubitka na performansama. U većini slučajeva to je dovoljno, ali nije sve što ESET nudi.

XDR za dodatnu sigurnost

U svetlu aktuelnog trenda razvoja ciljanih pretnji koje se pre napada, a to najčešće čine ransomverom, vešto prikrivaju i mesecima prikupljaju podatke o sledećoj žrtvi, treba razmisliti i o integraciji kvalitetnog XDR (Extended Detection and Response) rešenja. ESET Protect & Inspect Cloud (EPIC) će vam omogućiti da zavirite u najskrivenije odaje data centra u potrazi za sumnjivim aktivnostima. U EPIC konzoli sve je kao na dlanu – ko se ubacuje u legitimne procese, ko zakazuje nove zadatke, ko preuređuje registre i startne sekvence, ko manipuliše podešavanjima, ko koristi nestandardne kanale za komunikaciju itd. Administratoru preostaje da kroz ugrađena ili novokreirana pravila i izuzetke definiše bezbednosne okvire svoje mreže.

ESET

Održivi pristup za izvesnu budućnost

U želji da u zaključku dovoljno naglasim očigledno, jedna misao mi ne izlazi iz glave. Podatak da data centri širom sveta, od digitalnih zaseoka do grandioznih megalopolisa, troše 1-2% globalne proizvodnje električne. energije u meni izaziva i divljenje i strah. I srećan sam jer kompanija koju zastupam insistira upravo na očuvanju resursa, kako digitalnih, tako i onih prirodnih koji su za apetite civilizacije veoma ograničeni. Bilo bi zanimljivo izračunati koliko je ESET za sve ove godine uštedeo struje na planeti. Dok čekamo taj podatak na nama je da budemo štedljivi, efikasni i praktični. I budimo realni – u pola godine naš Exchange imao je 380 unikatnih napada i nijedan prolaz. Antivirusna zaštita mora da postoji.

Preuzeto sa: https://pcpress.rs/extreme-da-li-je-data-centrima-potrebna-antivirus-zastita/.

(Visited 29 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin