“Novo je uvek bolje” – možda nije moto kojim generalno treba da se vodimo, ali kada govorimo o softveru definitivno bi bilo dobro prihvatiti ga. Budući da se tehnologija razvija tempom koji je jako teško ispratiti, često smo skloni da koristimo zastarele kao i proizvode na koje smo navikli, umesto da se opredelimo za nove.

Šta je zapravo EOL (End of Life)?

EOL označava kraj životnog veka nekog proizvoda. Odnosno, predstavlja promenu pravila koja se primenjuju na platforme i proizvode koji su dostigli svoj “rok trajanja”. Kada se dogodi EOL to znači da proizvod više nije podržan i postaje ranjiv na sigurnosne pretnje koje možda nisu bile prisutne pre nego što je EOL datum objavljen.

EOL politika se razvija sa ciljem smanjenja broja starijih verzija proizvoda koji zahtevaju stalno ulaganje i održavanje. Zašto proizvođači to rade? Zato što žele da iskorisite svoje vreme i resurse na pravljenje novih proizvoda i usmere svoju pažnju na zaštitu klijenata od novih pretnji. Međutim, jedan od najbitnijih razloga jesu promene tehnoloških inovacija i razvoj, kao i sazrevanje proizvoda i njihova zamena potpuno funkcionalnim tehnologijama.


Zašto je redovno ažuriranje bitno?

S druge strane, prelazak na novu verziju softvera može biti teška odluka za neka preduzeća. To se posebno odnosi na situaciju kada je preduzeće uložilo velika sredstva u određeni proizvod i ne može biti sigurno u kontinuitet rada proizvoda nakon nadogradnje. Međutim, ako neki proizvođač softvera nagovesti promenu i ograničenu podršku, a zatim i kraj životnog veka proizvoda – EOL, odnosno njegovo potpuno ukidanje, to definitivno treba da bude podsticaj za prelazak na novu verziju softvera.

Veoma je važno  i uvek preporučujemo korisnicima da redovno ažuriraju/nadograde svoj sigurnosni softver i operativni sistem kako bi omogućili optimalnu funkcionalnost i bezbednost svih programa i sistema.

Nadogradnja na novije verzije ESET proizvoda je uvek bila besplatna i ulazi u cenu vaše licence. Najnovija verzija ESET proizvoda pruža takođe najbolju moguću zaštitu od različitih pretnji, virusa i malvera. To omogućava ESET korisnicima da imaju pristup najnovijim bezbednosnim tehnologijama visokih performansi koje su jednostavne za upotrebu i pomažu u efikasnijem korišćenju proizvoda. Ukoliko niste na verziji 10.0 (za korisnike Windows 10 ili 11) ili 9.1 (za starije operativne sisteme), ažurirajte svoj sigurnosni softver već danas – nema razloga za odlaganjem.

Preuzeto sa: https://www.eset.com/blog/consumer/why-adding-end-of-life-to-your-cybersecurity-vocabulary-is-a-good-idea/

(Visited 116 times, 1 visits today)
Podelite na društvenim mrežama ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin